Yapay zeka çakma çantayı nasıl tanıyor?

Milyarlarca euroluk hacmi olan lüks ürün pazarının başı sahtecilikle dertte. Binlerce euro eden kadın çantaları dolandırıcıların iştahını kabartırken bir uygulama büyük bir soruna çözüm getiriyor.

Son Güncelleme:

Günümüzde her şeyin ama her şeyin sahtesini yapmak mümkün. Çakma tişört, pantolon, gömlek ve çantalar piyasada havada uçuşuyor. Türkiye’de her ne kadar yasalar bu tarz ürünleri üretenlere büyük para cezaları öngörse de Kapalıçarşı’da yapılan baskınlar, korsan CD’lerin belediye ekipleri tarafından dozerler ile ezilmesi görüntüleri hafızalarda taze.

Çakma ürünler özellikle kadın çantası pazarında bir hayli fazla ve bu evrensel bir sorun. İspanya’nın Valladolid kentinde bir butik işleten Lucia De La Calle özellikle Louis Vuitton Twist MM çanta modelinde sahte ürünler ile çok karşılaştıklarını söylüyor. Çantanın normal değeri 3.500 euro (Yaklaşık 55 bin TL). Bu çantanın özelliklerini çok iyi bildiğini söyleyen De La Calle yine de bazen sahtesini gerçeğinden ayırmakta zorlanıyor.

2.500 EUROLUK ÜRÜNE 'SAHTE' DİYİNCE SİNİR GELİYOR

Çantayı orijinal kutusunda getiren ve 2.500 euro ödediğini söyleyen bir kadına ürünün sahte olduğunu söylediğinde müşterisinin nasıl sinirlendiğini anlatıyor. Uzmana göre; çantanın önce askısına bakmak gerekiyor. Askıdaki kötü bir metal malzeme kendini hemen ele verebilir. Çanta uzmanına göre çakma ürün yapanlar genellikle ürünün dışına gösterdikleri özeni içine göstermiyor, bu sebepten içindeki kusurlar daha belirgin olabilir.

1980 yılından bu yana Louis Vuitton sahtecilik ile mücadele etmek için ürünlerine bir kod yerleştiriyor. 6 haneli bu kodda 2 harf, 4 rakam bulunuyor. Bu kodun bulunmadığı çantalar çakma olarak kabul ediliyor.

İkinci el çantalar alıp satan Sheila Guerrero dükkanına gelen lüks çantaya 500 euro ödediğini söyleyen birinin kazıklandığına neredeyse emin. Guerrero, “Sahte çantalar genellikle Louis Vuitton ve Chanel, insanlar bu klasik ve zamansız çantalara ilgi gösteriyorlar” demekte.

YAPAZ ZEKA SORUNU ÇÖZDÜ

Çantaları ikinci elcilere getiren bazı kadınlar sahte ürünler için ellerinde orijinal üreticinin logosu olan faturalar ile geliyorlar. Dolandırıcılar yaptıkları işte seviye atlamış durumda. Sheila Guerrero kullandığı bir yapay zeka teknolojisi ile artık sahte çantayı gerçeğinden ayırma sorununu çözdüğünü söylüyor.

Entrupy ismi verilen bir uygulamaya önce çantanın markası, daha sonra derisinin tipi, daha sonra da eğer biliniyorsa modeli giriliyor. Daha sonra uygulama çantanın iç ve dış kısımlarının fotoğraflarını istiyor. Uygulama cep telefonu kamerasının çantanın 260 kat derinine inerek derisinin ve kumaşının bütün özelliklerini anlamasına yardımcı oluyor.

2 BİNİN ÜZERİNDE KISTAS

Uygulamanın geliştiricisi Vidyuth Srinivasan çantaların fotoğraflarının uygulamanın bulut tabanına aktarıldığını ve buradaki algoritma sayesinde ürünün gerçek olup olmadığının anlaşıldığını söylüyor. Srinivasan, “2 binin üzerinde metrik ile algoritmanın karar vermesini sağlıyoruz” diyor.

Entrupty Fendi, Louis Vuitton ve Christian Dior markalarının çatı şirketi LVMH’nin bir girişimi. Bu sebepten söz konusu markalara ait çantaların özelliklerini çok iyi biliyor. Eğer uygulama bir çantanın sahte olmadığını kabul ederse ona bir dijital sertifika veriyor. Bu sertifika piyasada geçerli oluyor.

Pandemi döneminde dünya genelinde lüks tüketim bir duraklama dönemine girse de piyasada rastlanan sahte ürünlerin sayısında artış görüldü. Uygulamanın geliştiricisi Srinivasan bunun sebebini artan online ticarete bağlıyor.

OECD’ye göre; spor ayakkabılar, moda ve lüks ürünler küresel piyasada en çok sahtesi bulunan ilk üç kalem. Organizasyonun 2019 raporuna göre sahte ürünler 464 milyar dolarlık hacimleriyle dünya ticaretinin yüzde 2,5’ini oluşturuyor. Ultra lüks ürünlerin ciddi bir ikinci el pazarı da olduğunu unutmamak gerek. Uzmanlara göre ikinci el bir Chanel çanta için 500 euro civarında bir fiyat söyleniyorsa ürünün sahte olma ihtimali oldukça yüksek.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü El Pais’te Beatriz Serrano imzası ile yayımlanan 'The AI device that can detect counterfeit handbags' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber