Ya internette hiç bilmediğiniz bir fotoğrafınız varsa...

Yüz haritalama yöntemiyle çalışan arama motorları teknolojinin geldiği ürkütücü boyutları göz önüne seriyor. Bazı insanlar varlığından haberleri olmayan fotoğraflarını internette bulmaya başladı...

Son Güncelleme:

Bugün sıradan bir insanın ismini bile internette arattığınız zaman onlarca fotoğrafını bulabiliyorsunuz. Arama motoru sizi kişinin sosyal medya hesabına aktardıktan sonrası zaten kolay. Fakat bazı insanlar sosyal medyada yok, çok fotoğraf çektirmekten de hoşlanmıyorlar. Onları nasıl bulacağız? Onlar için geliştirilen bir çözüm ise ‘yok artık’ dedirtiyor. Öyle ki kişiler haberleri bile olmayan fotoğraflarına denk gelebiliyor. Tek yapılması gereken görsel arama motoruna bir tane fotoğraf yüklemek.

Kişilerin maskeli, güneş gözlüklü, bir restorandan geçerken veya bir bankta otururken çekilmiş ve internetteki fotoğrafları saniyeler içinde ortaya çıkabiliyor. Bu kişi başkası fotoğraf çektirirken arkada bankta da oturuyor olabilir. PimEyes isimli uygulama bu fotoğrafı da buluyor.

Örneğin uygulamayı test eden biri kendi fotoğrafını yüklemiş ve evlilik teklif edildiğinde ağladığı bir fotoğrafı uygulama ortaya çıkarmış. Evlilik teklifi için tutulan fotoğrafçı bu kareyi internette kendi ilanı için kullandığından dolayı arama motoru bu fotoğrafı da endekslemiş. Uygulamayı test eden başka biri ise 2011 yılında bir müzik festivalinde kalabalıkla eğlenirken çekilen bir anına rastlıyor. Kişilerin bu fotoğraflarının çekildiğinden dahi haberleri yok.

'GERÇEK İSMİ GÖRÜLMEYEN KİŞİLERİ BULMAK İÇİN...'

Kişilerin sosyal medyadaki fotoğraflarını uygulama arama sonuçlarında göstermiyor. Bazen insanlar sosyal medya üzerinden kendilerini taciz eden fotoğrafı olan ancak gerçek ismi gözükmeyen kişileri bulmak için de arama motoruna başvuruyor.

Bazı kişiler ise haberleri olmadıkları fotoğrafların kaldırılması için uygulamaya başvurabiliyor. Fotoğraf arama motorunun sahibi Giorgi Gobronidze kişilerin PimEyes’ı sadece kendi fotoğrafları veya rızasını aldıkları insanlar için kullanmaları gerektiğini söylüyor ancak bunu kontrol edebilecek bir mekanizma yok.

Uluslararası ilişkiler uzmanı olan Gobronidze 2017 yılında Polonya’da bir üniversitede ders verirken Lucasz Kowalczyk ve Denis Tatina isimli iki öğrencisinin yüz tanıyan bir arama motoru yaptıklarını öğrenmiş. Gobronidze yüz haritalama yöntemi ile çalışan bu uygulamanın inceliklerine iyice vakıf olmuş. PimEyes 2020 yılında ismini vermek istemeyen bir iş insanı tarafından Polonya’dan vergi cenneti Şeyseller Adası’na taşınmıştı. Geçen Aralık ayında ise şirketi satın alarak kurumlar vergisi avantajından faydalanmak için Dubai’ye taşıdı.

Kişilerin hiç hatırlamak istemeyecekleri görüntüleri de uygulama sayesinde ortaya çıkabiliyor. 2005 yılında 19 yaşında olan bilgisayar mühendisi Cher Scarlett, yetişkin içerikli filmlerde oynamak için deneme çekimlerine katılmıştı, uygulama bu anları da bulup ortaya çıkardı. Scarlett internette olduğundan haberi olmadığı söz konusu içerikleri kaldırtmak için daha sonra büyük bir mücadeleye giriştiğini anlatıyor.

'BENİM FOTOĞRAFIMI SİLİN' BAŞVURUSU

Görsel arama motorunun müşterilerinin büyük bir bölümü ABD ve Avrupa’dan. Uygulamanın veri tabanından fotoğrafını silinmesini isteyen bir kişi ise gerçek kişi olduğunu doğrulayarak şirkete başvuruda bulunabiliyor.

Cornell Üniversitesi’nde kişisel verilerin güvenliği alanında çalışan Helen Nissenbaum uygulamanın kamu otoritesi tarafından denetlenmesi gerektiğini düşünüyor. Nissenbaum, “Herhangi bir yerde bilmediğiniz bir fotoğrafınızın olduğunu görmek yararlı ancak denetleme yapılmalı” demekte.

Son derece katı olan Avrupa Birliği Kişisel Verileri Koruma Kanunu (GDPR) ise PimEyes’la her noktada buluşmuyor. Uygulama sadece bir hizmet sağlayıcı olduğunu ifade ederken kişilerin arama motorunu hangi amaçla kullanacaklarına kendilerinin karar vereceğini aktarıyor.

Yaklaşık 20 milyar görseli hafızasında bulunduran Clearview isimli yapay zeka programı geçmişte tartışmalara sebep olmuştu. Bazı ülkelerde emniyet güçlerinin de kullandığı ABD merkezli bu yazılımı üreten şirket İtalya ve Birleşik Krallık’ta milyonlarca dolar cezaya çarptırılmıştı. Almanya’da halihazırda PimEyes hakkında açılmış bir soruşturma var.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı New York Times’ta Kashmir Hill imzasıyla yayımlanan ‘A Face Search Engine Anyone Can Use Is Alarmingly Accurate’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber