Sony Microsoft'a nasıl cevap verecek?
Microsoft oyun sektörü tarihinin en büyük satın almasını yaparak Activision Blizzard'ı bünyesine kattı. Aynı gün Tokyo Borsası'nda Sony hisselerinde düşüş yaşandı. Playstation-Xbox rekabeti artık başka bir seviyeye taşındı.
Video oyunları tarihinin en büyük anlaşması duyuruldu. Microsoft 68.7 milyar dolar ödeyerek, Call of Duty, Warcraft, Tony Hawk, Crash Bandicoot, Diablo, Guitar Hero ve Candy Crush gibi oyunları şemsiyesinde barındıran Activision Blizzard’ı satın aldı. Microsoft bu satın alma ile Tencent ve Sony’nin ardından dünyanın en büyük üçüncü oyun şirketi oldu.
Şirket geçen sene de Bethesda stüdyolarını 7.5 milyar dolara bünyesine katmıştı. Halihazırda Xbox gibi bir devi bünyesinde barındıran şirket, özellikle Call of Duty’yi Xbox’ın Gamepass servisine daha fazla adapte ederek paranın akmasını seyredecek gibi.
Son yıllarda LinkedIn ve Skype gibi niş yatırımlar da yapan şirketin bu satın alması tarihe geçti. Facebook’un (Meta), WhatsApp’i satın almasından bu yana Silikon Vadisi’nde bu büyüklükte bir anlaşma imzalanmamıştı. Anlaşma şimdi ABD’li rekabet kurulu mercilerinin masasında. Kimilerine göre Xbox bir donanım şirketi olduğu ve Microsoft'un oyun birimi de görece olarak Activision ile boy ölçüşemeyeceği için rekabet açısından ortada bir sorun yok.
SORUNLARI OLAN BİR ŞİRKET
Microsoft, Activision’ın kontrolünü 2023 yılında tam olarak alacak. Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) eski başkanı William Kovacic, “Bütün işaretler konunun detaylı olarak incelenmesi gerektiğini gösteriyor” dedi. ABD Adalet Bakanlığı ve Federal Ticaret komisyonu yetkilileri şu aşamada yorum yapmadı.
Activision Blizzard hali hazırda problemleri olan bir şirket. Sermaye piyasası komisyonu (SEC) tarafından soruşturuluyor, hissedarları ile davalık, aynı zamanda iş yerindeki ücret politikası sebebiyle sendika ile başı dertte. Çalışanlar firmanın CEO’su Bobby Kotick’i defalarca istifaya çağırdı.
Microsoft ilk etapta Kotick’e dokunmayacak ama 2023 yılında tam devir gerçekleştiğinde görevine son verecek. Kotick gidince yerine Microsoft’un oyun operasyonlarını yöneten CEO Phil Spencer geçecek. Microsoft’un CEO’su Satya Nadella şirket içinde pek kârlı görülmemesine rağmen firmanın Xbox birimini kapatmayı hiç düşünmedi.
2 trilyon dolardan fazla piyasa değerine sahip Microsoft, bu satın alması ile Dell’in EMC’yi 2016’da almasını da gölgede bırakmış oldu. Federal Ticaret Komisyonu’nun eski yetkilisi D. Bruce Hoffman, komisyonun meseleyi nasıl ele alacağını merak ediyor çünkü hali hazırda kurumda oyun dünyasından anlayan insanları bulmak kolay değil.
METAVERSE İÇİN BİR ADIM
Pandemi ile birlikte zaten dev olan bir oyun sektörü inanılmaz boyuta ulaştı. Bu ivme ile büyümeye devam ederse, S&P oyun sektörünün 2022 sonunda 200 milyar dolar büyüklüğü aşmasını bekliyor. Activision Blizzard’ın satın alınması Microsoft’un metaverse adımı için de önemli olabilir. Facebook halihazırda bu yatırımda rakiplerinin ilerisinde ancak Activision Blizzard’ın sahip olduğu oyun tecrübesi Facebook’u bu alanda da potaya koyacaktır.
Microsoft’un CEO’su Satya Nadella, “Oyun eğlence sektöründeki en dinamik ve heyecan veren kategori, metaverse platformunun geliştirilmesinde de rolü olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Peki bütün bunlar okyanusun diğer tarafı Japonya’da nasıl yankı buldu? Kimilerine göre; Sony özellikle son yıllarda sadece Playstation platformuna çıkardığı Spiderman oyunları ile Microsoft’un Xbox’a has oyunlarını gölgede bırakırken şimdi bu hamleye nasıl yanıt verecek merak ediliyor.
SONY'NİN PİYASA DEĞERİNDEN 20 MİLYAR DOLAR GİTTİ
Çarşamba günü Tokyo Borsası’nda işlem gören Sony hisseleri yüzde 12.68 kayıpla günü tamamladı. Böylece Nikkei 225 endeksi de yüzde 2.8 düşmüş oldu. Firmanın piyasa değeri bir günde 20 milyar dolar eridi. Refinitiv verisine göre Microsoft’un satın alması oyun sektörünün en büyük satın almasının yanı sıra tek seferde nakit olarak ödenen en büyük satın alma da oldu. Activision Blizzard için 68.7 milyar doları nakit ödeyecek şirketin bu rekoruna Monsanto için 63.9 milyar dolar öneren ilaç şirketi Bayer yaklaşmıştı.
Kaynaklar: Reuters, Washington Post, BBC, Metro
Kaynak: Web Özel