Elon Musk Twitter'ı ne yapacak?

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk Twitter'ın en büyük hissedarı oldu. Musk'ın bu yatırımı para için yapmadığı aşikar. Twitter'da neleri değiştirmek istiyor? Yönetime etki etmek için yeterli gücü toplayabilecek mi?

Son Güncelleme:

Kimilerine göre 21. yüzyılın Edison’ı olan Elon Musk, 3 milyar dolar karşılığında Twitter hisselerinin yüzde 9’unu satın aldı. Bu hamle Musk’ı Twitter’ın tek başına en büyük hissedarı yaparken Twitter hisseleri bir günde en büyük yükselişini yaşayarak yüzde 27 değer kazandı. Musk 288 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin insanı. İş insanı Twitter hisselerinde neden böyle yüklü bir alım yaptığına ilişkin bir açıklamada henüz bulunmadı.

Platformda 80 milyon takipçisi olan Tesla CEO’su, uygulamayı sık sık eleştirmesiyle de biliniyor. Musk Twitter’ın algoritmasının herkese açık olması gerektiğini. Neden bazı sohbet konularını diğerlerine göre daha fazla ön plana çıkardığını net aktarması gerektiğini düşünüyor. Musk’ın şu an şirkette kurucu Jack Dorsey’den daha fazla payı var. Dorsey geçen aylarda şirketteki CEO’luk görevini bırakmıştı.

Musk’ın satın alımı ortaya çıkmadan önce 25 Mart 2022 tarihinde attığı bir tweet’te paylaştığı anket dikkat çekti. İş insanı burada takipçilerine “İfade özgürlüğü işleyen bir demokrasi için olmazsa olmazdır. Twitter’ın titiz bir şekilde bu prensibe bağlı olduğuna inanıyor musunuz?” sorusunu sormuştu.

Elon Musk, Almanya, Gruenheide'deki Tesla fabrikasında üretimi tamamlanmış araçları sahiplerine teslim etti. Fotoğraf: Reuters

'DEMOKRASİYİ KÖKÜNDEN KÜÇÜMSÜYOR'

İş insanı bu anketin sonrasında anketini retweet ederek “Twitter de facto bir şekilde agora olarak hizmet ediyor ve ifade özgürlüğüne bağlı değil, demokrasiyi kökünden küçümsüyor. Ne yapmalı?” diye sormuştu.  

Tesla CEO’sunun bir zamanlar ülkedeki bütün gazetecilere halkın puan verebileceği bir internet sitesi fikri de vardı. Burada söyledikleri doğu çıkan gazeteciler yüksek, diğerleri düşük puan alacaktı. Musk bu siteye Rusça ‘gerçek’ anlamına gelen Pravda ismini vermek istedi. Pravda aynı zamanda Kremlin’e yakın olarak hayatını sürdüren bir gazetenin ismi.

Musk şirketteki hisseleri satın aldıktan ancak bunu halk duymadan önce attığı bir twette yeni bir sosyal medya şirketi kurmayı istediğini belirtmişti. Peki Musk şirkette ne yapacak? Analist Eric Ross, “Söz konusu Musk olunca pasif hisse diye bir şey olmaz. Kesinlikle kollarını sıvayacaktır” diyor. Musk dün Twitter üzerinden ‘Bir düzenleme tuşu ister misiniz?’ sorusunu takipçilerine sordu. Pek çok Twitter kullanıcısı yıllardır hatalı olarak attıkları tweetleri düzeltememekten şikayetçi.

TRUMP'IN EKİBİNDEN İSTİFA ETMİŞTİ

ABD’li muhafazakarlar Musk’ın şirkette etkin olma ihtimalinden memnun. Bir dönem Trump’ın danışma ekibinde olan ancak daha sonra bu görevden istifa eden Musk, Twitter’ı ifade özgürlüğü konusunda sıklıkla eleştiriyor. Geçen yıl ABD Kongresi’nin işgal edildiği günlerde Twitter, Başkan Trump’ın hesabını kapatmıştı. Bu karar pek çok ABD’li tarafından eleştirilmişti.

Elon Musk bir seferinde de ‘koronavirüsün aslında öldürücü olmadığı’ yönünde hatalı bilgiler içeren bir kitabın satışını sınırlandırdığı için Amazon.com’u hedefine alıştı.

Twitter’ın algoritması sadece Musk değil, uzun süredir pek çok kişi tarafından eleştiriliyor. Stanford Siber Güvenlik Politikaları merkezinin direktörü Nate Persily, “Bu sosyal platformlar algoritmalarının nasıl çalışacağına, hangi konuşmaları diğerinden daha çok önemseyeceklerine karar vermeli” ifadelerini kullandı.

ALTERNATİFLER TUTMADI

Özellikle ABD’li Cumhuriyetçiler son yıllarda Twitter’ı fazla ‘liberal’ buldukları için alternatif uygulama arayışlarına giriştiler. 2018 yılında çıkan Parler fazla tutmadı, Donald Trump da kendi sosyal medya uygulaması Truth’u geliştirdi. İletişim uzmanlarına göre sosyal medyanın farklı kamplara ayrılması yankı odalarının daha tek taraflı çalışmalarına sebep olabilir.

Elon Musk Twitter’ı en etkin kullanan yüksek profilli insanlardan biri. Musk 2018 yılında şirketi Tesla’nın hisselerini geri alacağını açıklamış, piyasa manipülasyonu yaptığı gerekçesiyle sermaye piyasaları denetleyici kurumu tarafından 20 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı. Musk bu olayın sonunda Tesla Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden istifa etti.

Kaynaklar: Wall Street Journal, Verge, Techcrunch

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber