Elon Musk'ın serveti bu kez neden bu kadar çok büyüdü?

'Geleceğin anahtarını elinde tutan adam' Elon Musk'ın serveti 300 milyar doları aştı. Parasının yüzde 2'sinden azını Birleşmiş Milletler'e vermek için naz yapıyor. Peki, servetindeki son sıçramanın sebebi ne?

Son Güncelleme:

Parası olan insanları konuşmayı çok seviyoruz. Bu komşumuz da olabilir, çalıştığımız şirketin sahibi de Elon Musk da. Elon Musk komşumuzdan konuşması daha zevkli bir konu çünkü servetinin bir kısmını uzaya otomobil göndererek yarattı. Kripto para borsalarıyla tek bir tweet ile oynayabiliyor. Adeta ‘geleceğin anahtarını’ elinde tutuyor.

Tarihte 300 milyar dolar kişisel servet barajını geçen ilk insan oldu. Dünya Bankası istatistiklerine göre; şu an vatandaşı olduğu Güney Afrika’daki bir yıllık gayrisafi yurt içi hasıladan fazla parası var. Yani koskoca Güney Afrika’da bir yıl boyunca üretilen bütün mal ve hizmetlerin toplamından daha fazla para şu an cebinde (hisse senetleri, duran varlıklar dahil). İstese ülkesindeki herkese bir yıl boyunca bakar ve üstüne cebinde milyarlar kalır.

BİR GÜNDE HİÇBİR İNSAN BU KADAR PARA KAZANMADI

Musk’ın serveti bu yılın başında 165 milyar dolar seviyesindeydi. Servetinin 300 milyar doları aşması ise dünyanın en büyük otomobil kiralama şirketlerinden Hertz’in 100 bin elektrikli Tesla için sipariş vermesi ile gerçekleşti. Tesla hisseleri bir gün içerisinde yüzde 13 arttı, Musk’ın kişisel serveti ise tek günde 36 milyar dolar yukarı çıktı. (Bloomberg’e göre; tarihte bir günde hiçbir insan bu kadar para kazanmadı.) Hertz gibi bir firmanın elektrikli otomobillere böylesine yatırım yapması piyasada Musk'ın işlerinin önümüzdeki yıllarda patlayacağının kanıtı olarak yorumlandı.

Şu an servet yarışında, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ile arasında 142 milyar dolar var. Yıl başından bu yana Tesla hisseleri yüzde 65 yükseldi. Musk, Bill Gates veya Warren Buffett gibi hayırseverliği ile tanınan biri değil.

'MUSK'TAN ŞARTLI EVET'

Musk’ın bu serveti herkesin gözüne batıyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Başkanı David Beasley 6 milyar doların 42 milyon insanı açlıktan kurtaracağını söylemişti. Beasley Musk’a elini cebini atma çağırısına Musk’tan ‘şartlı’ evet yanıtı geldi. Musk, kanıtları ile proje kendine sunulursa parayı vereceğini söyledi. Bugünkü koşullarda 6 milyar dolar Musk’ın servetinin yüzde 2’si bile etmiyor.

BM yöneticisi Beasley ise Musk’a güvence vererek, “Sizi temin ederim ki şeffaflık için mekanizmalarımız var. Ekibiniz bizimle çalışır, inceleme yapabilir” diyerek Musk’a cevap verdi.

Peki 6 milyar dolar açlığı kalıcı olarak çözer mi? Cevap; hayır. Tek seferlik verilecek 6 milyar doların pandemi sonrası ekonomik sorunlar ile boğuşan dünyanın açlık sorununa geçici bir çözüm getirmesi bekleniyor.

ABD’deki teknoloji milyarderlerinin servetleri artık ciddi şekilde göze batmayı başladı. Politikacılar bile artık servet vergisinden değil, özel milyarder vergisi konması gerektiğinden söz etmeye başladı. Ortaya atılan plana göre; üç yıl üst üste 100 milyon dolardan fazla kazanan insanlardan farklı bir vergi alınmaya başlanacak.

Bu kadar güçlü zengin ve lobi araçları elinde olan insanlara karşı ek bir vergi nasıl getirilecek merak ediliyor. Mart 2020’de ABD’de 614 milyarder varken bugün sayı 745’e çıktı. Grubun toplam serveti Mart 2020’den bu yana 2.1 trilyon dolar artarak, 5 trilyon dolara ulaştı.

BAĞIŞLAYAN BAĞIŞLIYOR

Musk, Birleşmiş Milletler’e bağış yapma konusunda çok da istekli durmazken şu an servetini üçe katladığı Wall Street’in para sihirbazı olarak bilinen Warren Buffett, son 16 yılda hayır işlerine 41 milyar dolar harcamıştı.

Harvard Üniversitesi tarih bölümünden Jill Lepore’a göre Musk, bilim kurgu sevgisini, obsesif bir şekilde bilim ile birleştirdiği için çok başarılı.

MUSK'SIZ TESLA?

Peki Tesla için Musk’sız bir gelecek olabilir mi? Son yatırımcılar toplantısına CEO olarak katılıp hissedarlara bilgi vermedi. Musk’ın yerine konuşan üst düzey yöneticiler de CEO’larına pek atıfta bulunmadı. Musk hissedarlar sonucunda birkaç yıl önce şirketin CEO’luğundan istifa etmesi talep edilen bir davada, “Tesla’nın CEO’su olmamak için çok çabaladım, ama olmasam şirket ölecekti” ifadelerini kullanmıştı. Musk yıl içerisinde şirketinin hisselerinin haddinden fazla değerli olduğunu söylemişti.

Kaynaklar: Business Insider, Washington Post, New York Times

Sonraki Haber