Beğenileri görmek için sürekli sayfayı yenileyenler! Önce paylaşıyor sonra stres başlıyor...

Sosyal medya platformlarında yaptığımız paylaşımları kontrol etmeden duramıyoruz. Bazen paylaşımımıza kimin yorum yaptığını ya da kaç beğeni geldiğini görmek için sayfayı sürekli yeniliyoruz. Bu duygu bir süre sonra kaygıya dönüşüyor. Peki bu kaygı normal mi ve bu endişenin ardında neler yatıyor?

Son Güncelleme:

Sosyal medya hayatımızın önemli bir parçası konumunda. Çoğumuzun Facebook, Instagram, Twitter gibi platformlarda hesapları mevcut. Bu uygulamaların akışlarında yayınlanan ya da hikayelerinde paylaşılan gönderilere bakmak için telefon tabiri caizse elimizden düşmüyor. Bunun yanında kendi gönderilerimizi de sürekli kontrol ediyoruz. Yaptığımız bir paylaşımla ilişkimiz uzun süre devam ediyor.

Paylaşıma kaç beğeni geldiğini veya kimlerin yorum yaptığını sürekli kontrol ediyoruz. Hatta bu beğeniler ve yorumlar bir süre sonra biz de anksiyeteye bile yol açabiliyor. "Gönderim ya beğenilmezse, ya az görüntülenirse" şeklinde bir kaygı oluşuyor. Peki bu kaygının sebebi ne ve bu duygu bir bağımlılık anlamına geliyor mu? 

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Türkçapar, her insanın en temel psikolojik gereksinimlerinden birinin diğer insanlar tarafından beğenilmek olduğunu söylüyor. Türkçapar, "İnsan sosyal bir canlı, diğer insanlar tarafından beğenilmek, onaylanmak ve takdir edilmek önemli. İnsanlar için nasıl ki biyolojik anlamda hava ve su ihtiyaç ise, psikolojik olarak da beğenilmek ve takdir edilmek bir ihtiyaç" ifadelerini kullanıyor.

Beğenilmek insanların psikolojik gereksinimleri arasında yer alıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Günümüzde de beğenilmenin ve takdir edilmenin yolunun sosyal medya paylaşımlarının beğenilmesi olduğunu söyleyen Türkçapar, "Dolayısıyla kişi beğenilecek kaygısı yaşıyor. O takdiri alacağım diye gönderiyi yapıyor ve cevabını da heyecanla bekliyor" ifadelerini kullanıyor.

'BU KAYGI SÜREKLİ YAŞANIYORSA...'

Sosyal medyada beğenilme kaygısının herkeste bir düzeyde var olduğunu söyleyen Türkçapar "Ama kişi bu olmadığında da kaygı yaşıyorsa ve sürekli zihni bununla meşgulse, o zaman tabi ki psikolojik bir problem söz konusu" diye belirtiyor. Kişinin bir şeyleri arada sırada yapmasının bağımlılık olmadığını söyleyen Türkçapar, "Sosyal medya ya da telefona belli sürelerle bakmamız normal ama çok zamanınızı alıyorsa, kafanızı çok meşgul ediyorsa ve bakmadığınızda rahatsız oluyorsanız, o zaman bağımlılık anlamına geliyor" ifadelerini kullanıyor. 

Psikolog ve Psikoterapist Ezgi Aslantaş ise, beğenilme ve kabul görme arzusunun insanların ihtiyaçlarından biri olduğunu söylüyor. Aslantaş, "Sosyal medya uygulamaları, bizim bu beğenilme arzumuzu ve ihtiyacımızı ciddi oranda karşılayan bir platform. Bir fotoğraf koyduğumuzda oldukça yüksek sayıda beğeni alıyorsa o zaman diğer fotoğraflarımızda da aynı performansı beklememiz çok normal ve olası" ifadelerini kullanıyor. Aslantaş, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Sosyal medya dünyamızı gitgide daha da materyalist bir düzleme oturttu ve insanlık da bu materyalist düzende kendine bir yer edinmeye çalışıyor. Örneğin ilişkilerimizdeki tutarsız duruşlar, ilişkilerimize çok fazla zaman harcamaktan imtina etmek gibi tutumlar materyalist dünyanın getirileri. Tüm bu maddeselliğin içinde insanın da maddeleşmesi kaçınılmaz. Bu sebeplerden dolayı, sosyal medyada gönderilerimizin beğenilmesi bu düzendeki varlığımızın ispatı oluyor. Aksi bir durumda anksiyete yaşamak da kaçınılmaz oluyor.
Sosyal medyaya bakmak çok zaman alıyorsa, sürekli kafamızı kurcalıyorsa bu bağımlılık anlamına gelebiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Teknoloji Editörü Cem Sünbül de sosyal medya kullanıcılarının çok çeşitli sebeplerle beğenilerini sıkı şekilde takip ettiklerini söylüyor. Sünbül, "Bunlar arasında ilk olarak sosyal doğrulama arzusunu gösterebiliriz. Kullanıcılar, paylaşımlarına çok sayıda beğeni aldıklarında daha çok kabul görmüş veya popüler hissediyorlar ve bu da öz saygınlığı ve bir nevi özgüvenlerini artırıyor" diyor.

Sünbül, beğenilerin, kullanıcılar için bir geri bildirim biçimi olarak hizmet etmeye başladığında içerik üretici konumundaki sosyal medya kullanıcılarının gönderilerinin kitlelerinde yankı bulup bulmadığını ölçtüğünü ve yeni içeriklerini buna göre oluşturduğunu belirtiyor.

Beğenilerin teknik açıdan önemine de değinen Cem Sünbül, beğenilerin sosyal medyadaki görünürlüğü arttırdığını bu yüzden beğeni almanın insanlar için önemli hale geldiğini ifade ediyor. Sünbül, açıklamasını şöyle sürdürüyor:

"Twitter'ın geçtiğimiz haftalarda açıkladığı algoritmasında da yer aldığı üzere beğeniler, bir gönderinin sosyal medya platformlarında ne kadar görünürlük elde edeceğini de etkiliyor. Instagram ve Facebook gibi platformlardaki algoritmalar genellikle kullanıcıların akışlarında beğeniler de dahil olmak üzere çok fazla etkileşim alan içeriklere öncelik veriyor."

 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber