Japonya, 'Doha Mucizesi'ne nasıl imza attı? Plan tıkır tıkır işleyince...
Sürpriz sonuçların yaşandığı Dünya Kupası'nda Suudi Arabistan'ın ardından Japonya da tarihi bir galibiyete imza attı. Almanya'yı 1-0 geri düştüğü maçta 2-1 deviren Japonya, tarihindeki bir 'trajedi'yi de tersine çevirirken zaferde kilit nokta, neredeyse kusursuz işleyen plan oldu.
Dünya Kupası flaş sonuçlar doğurmaya devam ediyor. Suudi Arabistan'ın favoriler arasında gösterilen Arjantin'i 1-0 geri düştüğü maçta 2-1 mağlup etmesinin yankıları sürerken Japonya neredeyse aynı tarifeyi Almanya'ya uyguladı. Suudi Arabistan-Arjantin maçında olduğu gibi favori taraf olan Almanya, devreyi 1-0 önde kapatırken kaçırdığı fırsatlara yanıyordu. İkinci yarıda futbolun altın kuralı "Atamayana atarlar!" bir kez daha işledi ve Japonya sahadan 2-1'lik galibiyetle ayrıldı. Maçın ardından akıllarda yine aynı soru belirdi: Bu sonuç nasıl ortaya çıktı?
İstatistiklere bakınca karşılaşmanın mutlak bir Almanya galibiyetiyle sonuçlanması gerekiyor ancak futbolu güzel kılan da istatistiklerin zaman zaman bu kadar kifayetsiz kalabilmesinde. Yine de bu Japonya'nın elde ettiği zaferi “şans” ile açıklayacağımız anlamına da gelmiyor. Mavi Samuraylar'ı takip eden ya da en azından 2018 Dünya Kupası'nı hatırlayanlar Almanya'nın zor anlar yaşamasının sürpriz olmayacağını biliyordu.
TRAJEDİ, MUCİZEYE DÖNÜŞTÜ!
Yine Katar'da, 28 Ekim 1993'te Irak'tan yenilen bir son saniye golüyle 1994 Dünya Kupası'na katılamayan ve o günü “Dōha no higeki” (Doha Trajedisi) olarak hatırlayan Japonya bu kez ise bir Doha Mucizesi yaşadı.
Sahaya baktığımızda kritik oyuncu değişikliklerinin ve taktiksel dokunuşların maçı Japonya'ya getirdiği görünüyor. İlk devre boyunca pek çok kritik fırsattan yararlanamayan Almanya'nın sonu gelmez atakları sonrasında Japonya'da Teknik Direktör Hajime Moriyasu, devre arasında dizilimi ve savunma yapısını değiştirdi.
Peki muhtemel bir yenilgiyi Japonya'nın tarihindeki en önemli galibiyetlerinden birine dönüştüren bu hamle neydi?
Almanya, maçın başından itibaren Gnabry, Müller, Havertz ve Musiala'dan oluşan 4'lü ön hattını Musiala'nın merkeze kayması ve sol çizgiye sol bek David Raum'un girmesiyle 5'liye çıkararak oynuyordu. Bu, Japonya'nın dörtlü savunmasına karşı Panzerler'e bir sayısal üstünlük getiriyordu. Bu üstünlük golde de ortaya çıkacaktı. Penaltı pozisyonunda solda bomboş kalan Raum, kaleci tarafından düşürülmüştü.
TAM DA MORIYASU'NUN İSTEDİĞİ GİBİ...
Devre arasında Moriyasu, savunma hattını 5 kişiye çıkardı. Devrede oyuna giren isim Arsenal'ın sağ bek ve stoper oynayabilen savunmacısı Takehiro Tomiyasu'ydu. Böylece savunmasını sağlama alan Mavi Samuraylar hücumda ise kanatlarını agresif bir şekilde öne çıkarabiliyordu. Özellikle maç boyu kendisini öne atan Raum'u zor durumda bırakmak bir çözüm olabilirdi. Nitekim Japonya'nın ikinci golü tam da buradan geldi. Raum'un boşalttığı alana atılan topta Schlotterbeck geç uyanınca Japonlar cezayı kesti.
4-2-3-1 düzeninde hücum üçlüsünde sol kenarda oynayan Takefusa Kubo çıkmış, Tomiyasu girmiş ve Japonya 5-2-2-1'e dönmüştü. Beraberlik golü geldiğinde öndeki üçlüyle ve arkasındaki iki oyun kurucu ceza sahasının içindeydi. Öte yandan beraberlik golünü kaydeden Ritsu Doan 71'de, skoru 2-1'e getiren Takuma Asano ise 57'de oyuna girmişti.
Elbette her şey sadece Japonya'yla alakalı değil. Almanya cephesinde Teknik Direktör Hansi Flick, 67'de İlkay Gündoğan ve Thomas Müller'i çıkarıp Leon Goretzka ve Jonas Hofmann'ı oyuna dahil ederken skor eşitlendiğinde ikilinin top ve alan hakimiyetini açıkça aradı. 75'te gelen golün ardından 79'da Musiala ve çok etkisiz kalan Havertz çıkacak, Mario Götze ve Niclas Füllkrug girecekti. Bu tercihler Almanya'yı iyiden iyiye etkisiz kıldı. Öte yandan Flick, maç boyunca tek bir şut dahi atamayan Müller ve Havertz'i oyundan almakta haklıydı.
İlkay ise maçtan sonra “Sanki top almayı 'herkes' istemiyor gibiydi” derken yenilen ikinci gol için ise “İkinci gol... Kimse Dünya Kupası'nda daha basit bir gol yememiştir” diyecekti.
2018'DE ÇEYREK FİNAL NEREDEYSE GELİYORDU...
Futbol çıkan sonuçlar üzerinden konuşmanın çok müsait olduğu bir alan ancak şuna dikkat çekmek gerekiyor ki Japonya, Almanya'nın en azından santrfor hattını etkisiz kılmayı başardı. Bunun böyle olması da bekleniyordu zira 2018'de Mavi Samuraylar, gruptan çıkmayı başarmış, Son 16'da ise 2-0 öne geçtiği maçta Belçika'ya uzatmalara saniyeler kala 3-2 mağlup olmuştu. Öte yandan şu an 26 kişilik kadroda 19 oyuncu Avrupa'da top koşturuyor. Bu oyuncuların 6'sı Almanya Bundesliga, 2'si ise İngiltere Premier League'de oynamakta.
94 kabusundan sonra üst üste yedinci kez Dünya Kupası'na katılan Japonya için Almanya ve İspanya'nın olduğu gruptan çıkmak elbette çok çok gerçekçi bir hedef değildi ancak Japonya'da futbol kamuoyu, takımın çeyrek oynayabilecek kalibreye geldiğini düşünüyor. Şimdi alınacak bir muhtemel Kosta Rika galibiyeti bir kez daha Son 16 kapısını açabilir.
Kaynaklar: The Athletic, The Japan Times, FIFA Training Center
Kaynak: Web Özel