Suudi Arabistan, Arjantin'i nasıl mağlup etti? Tarihi sürprizin şifreleri...

Dünya Kupası'nın favorileri arasında gösterilen Arjantin'in Suudi Arabistan'a mağlup olmasının yankıları sürüyor. Futbolseverlerin aklında bu sürprizin nasıl gerçekleştiği sorusu yer almakta. Peki Suudiler, Arjantin'i nasıl mağlup etti? Sonuç gerçekten "sürpriz" miydi?

Son Güncelleme:

2022 Dünya Kupası'nın ilk ve muhtemelen en büyük sürprizi gerçekleşirken Arjantin, 1-0 öne geçtiği maçta Suudi Arabistan'a 2-1'lik skorla mağlup oldu. Turnuvanın favorileri arasında gösterilen Arjantin'in henüz ilk maçında aldığı bu şok yenilgi, doğal olarak takımın “favori” olma durumunu da sorgulattı. Peki Suudi Arabistan bunu nasıl başardı? Muhtemelen tarihinin en önemli ve çarpıcı galibiyetini elde eden Yeşil Şahinler'in planı neydi ve nasıl işledi?

DİREKT KALEYE, DİREKT TABELAYA!

Suudi Arabistan'ın doğrudan ve verimli oyunu Arjantin'i şoke etti ki etmemeliydi. İkinci devrenin başında peş peşe gelen iki gol Messi ve arkadaşlarını hazırlıksız yakalamış olabilir ancak ancak Suudiler, Katar yolunda oynadıkları eleme maçlarında planlarının bu olduğunu defalarca göstermişti.

Eleme etabı boyunca gol pozisyonunu gole dönüştürme oranında yüzde 41.2'lik bir oran yakalayan Suudi Arabistan, Asya'daki tüm ekiplerden daha yüksek bir oran elde etmişti. Rakipleri için Suudi Arabistan'la oynadıklarında söz konusu oran sadece yüzde 14.3 olarak kayıtlara geçecekti.

Arjantin maçında ortaya çıkan skor tam da bu istatistiği destekler nitelikteydi. Suudi Arabistan, çektiği 3 şuttan 2 gol çıkarmayı başardı. Hatta golleri atanlar dahi olağan şüphelilerdi! Elemelerde, ilk golün sahibi Salah Al-Shehri, 7 gol ve 2 asistle takımın en çok skor katkısı veren oyuncusu olmuştu. Onu takip eden ikinci golün sahibi Salem Al-Dawsari ise elemeleri 7 gol ve 1 asistle noktalamıştı.

SUUDİ ARABİSTAN'IN YÜKSEK SAVUNMA ÇİZGİSİ VE BU TERCİHİN SEBEPLERİ

Herve Renard'ın takımı çok riskli bir tercih yapmıştı. Arjantin'in hücumcuları koşularını daha doğru yapmayı başarabilseydi -burada “başarıdan” kastımız santimetreler ve yarım saniye önce alınmış olması gereken kararlar- ilk devre 4-0 gibi skorla sonuçlanabilirdi. Ancak Arjantin, 7'si ilk devrede olmak üzere 10 kez ofsayta düştü. Bu ofsaytların üçü Suudi Arabistan ağlarına giden topların ofsayt gerekçesiyle gol değeri kazanmayacağı anlamına geliyordu.

Arjantin'in ikinci yarıda biri devrenin hemen başında olmak üzere sadece 3 kez ofsayta düşmesinin sebebi ise Suudi Arabistan'ın gollerini 48 ve 53'te bulduktan sonra görece savunma hattını kalesine yaklaştırmasından kaynaklanıyordu.

Ancak ilk devreye geri dönmek gerek. Oyunu plan dahilinde orta sahaya yakın dar bir bloğa sıkıştırmayı başaran Renard'ın öğrencileri beklemedikleri bir şekilde 10. dakikada geri düşseler de plandan vazgeçmediler ve yüksek savunma çizgili direkt oyunlarından taviz vermediler. Bu tercih Arjantin'in farkı açmasına da neden olabilirdi ancak olmadı. Ortaya çıkan durum, set hücumu kormakta oldukça zorlanan bir Arjantin izlememize neden oldu.

SUUDİ TARAFTARLAR

Komşu Katar'a gelen Suudi Arabistanlı taraftarlar, Lusail Stadyumu'nu Riyad'a çevirmeyi başardılar. Normalde coşkusuyla bilinen Arjantin taraftarları azınlıkta kaldı. Suudiler, ikinci devrenin ilk bölümünde Arjantin'in yaşadığı paniği çoşkularıyla körükledi.

MESSI'YE DARALTMA

Tüm gözlerin Messi'nin üzerinde olması elbette şaşılacak bir şey değil. Hele hele orta alan ile hücum bağlantısında Angel Di Maria da beklenen katkıyı hiçbir şekilde veremeyince takım her noktada onun ayağına bakar oldu. Maç boyunca 65 kez topla buluşan Lionel Messi'nin ulaştığı bu sayı, Arjantin'in maçta topla en çok oynayan 5. oyuncusu olduğu anlamına da geliyordu. Messi bu temasların çoğunu derine gelip top almak için gerçekleştirdi.

İLK DEĞİL DÜNYANIN SONU DA DEĞİL...

Arjantin'in aldığı mağlubiyet tarihin en büyük sürprizlerinden biri olarak görülüyor ki bu doğru bir değerlendirme olacaktır. Ancak kupa tarihinde buna benzer müsabakalar bulunduğu gibi buradan doğan başarı hikayeleri de mevcut.

1982'de finalist Almanya açılış maçında Cezayir'e, 1990'da ise finalist Arjantin, Kamerun'a 1-0 mağlup olmuştu. Fotoğraflar: Reuters

İspanya, 2010'da gruptaki ilk maçında İsviçre'ye 1-0'lık skorla mağlup olmuş ancak bu şoke eden sonucun ardından Dünya Kupası'nda zafere ulaşmıştı. 1990'da ise Arjantin, yine açılış maçında Kamerun'a 1-0 yenilmiş; tarihe geçen golü François Omam-Biyik atarken Maradona önderliğindeki Arjantin, o turnuvada finale çıkmayı başarmıştı.

Almanya ise Avrupa şampiyonu unvanıyla çıktığı 1982'deki ilk maçında Cezayir'e 2-1 yenilmişti. Almanya turnuvada finale çıkmayı başarsa da kupa İtalya'nın olmuştu.

Kaynak: The Athletic (Saudi Arabia humble Argentina – but was it the greatest World Cup shock ever? ve How Saudi Arabia shocked Argentina: Direct play and high line, crowd sows panic, microscope on Messi), Opta, FIFA

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber