Göktaşı yağmuru Türkiye'den izlenecek! Bu yıl kaç göktaşı görülecek?

Göktaşı yağmuru Türkiye'den izlenecek! Bu yıl kaç göktaşı görülecek?

Halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen Perseid Göktaşı yağmuru, ağustos ayında gerçekleşecek. Merakla beklenilen göktaşı yağmuru, Türkiye'den de çıplak gözle seyredilecek. Peki, Perseid Göktaşı yağmuru nedir ve ne zaman görülecek?

Bu yıl saatte 60 – 80 civarında göktaşının görüleceği Perseid Göktaşı yağmuru, 12 - 13 Ağustos geceleri gerçekleşecek. Türkiye'den de çıplak gözle seyredilebilecek olan bu gök olayını, İstanbul Aydın Üniversitesi Gök Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, kuyruklu yıldızın döküntülerinin dünya atmosferine girerek yanması şeklinde özetliyor. Bu küçük parçaların birçoğunun birkaç kütleli olduğu belirten Gölbaşı, Perseid Göktaşı yağmurunun her yıl gerçekleştiğinin altını çiziyor. 

Gölbaşı, "Perseid Göktaşı yağmuru, her yıl yaklaşık olarak 23 Temmuz - 20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşir. Maksimum meteor yağmuru ise 12 ve 13 Ağustos geceleri olur. Bu kalıntıların kaynağı olan Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı 133 yıllık bir döneme sahiptir. İlk kez 1992 yılında gözlenmiştir ve bir sonraki geçişini 2126 yılında yapacaktır" şeklinde konuştu. 

NE ZAMAN İZLENECEK?

Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, merakla beklenen göktaşı yağmurunun 12 – 13 Ağustos gece yarısından sonra en iyi şekilde gözlemleneceğini dile getirdi. Gözlem sırasında şenzlong türü bir koltuk kullanılmasını, Perse Takımyıldızı doğrultusuna (Kuzeydoğu yönünde) bakılması gerektiğini söyledi.

GÖKTAŞI YAĞMURU NASIL İZLENİR?

Göktaşı yağmurunu izlemek için özel bir gözlem aletini gerekmediğini belirten Gölbaşı, "Göktaşı yağmurunu gözlemek için özel bir alet gerekmez. Işık kirliliğinin olmadığı, mümkünse yüksek dağ tepelerinde ve karanlık bir yer seçilmelidir. Gözlem sırasında göktaşı yağmurunun yayıldığı takımyıldızına odaklanmak yeterli olacaktır. Ancak göktaşı gözlemcilerini üzecek bir durum da söz konusu. Ay, 15 Ağustos'ta dolunay evresinde olacağı için sönük göktaşlarını görmek çok zorlaşacaktır" ifadelerinde bulundu. İHA

meteor