Arter, yeni sezonu beş yeni sergiyle karşılamaya hazırlanıyor

Arter, yeni sezonu beş yeni sergiyle karşılamaya hazırlanıyor

Arter, sonbaharı beş yeni sergiyle karşılayacak. Arter Koleksiyonu'ndan ve koleksiyon dışından oluşturulan yeni sergiler, 10 Eylül'de açılıyor...

Güvenli bir ziyaret için binada alınan önlemler eşliğinde Arter, yeni sezonu 10 Eylül'den itibaren açıyor.

Arter Koleksiyonu'ndan oluşturulan Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli küratörlüğündeki Dinleyen Gözler İçin başlıklı sergi, müzikle ve sesle güçlü bir bağ kuran yapıtları bir araya getiriyor. Ziyaretçiler, galeri alanına hâkim sessizliğin içinde yapıtlardan yükselen "sesleri" keşfetmeye ve hayal etmeye davet ediliyor.

Arter, yeni sezonu beş yeni sergiyle karşılamaya hazırlanıyor - Resim : 1

DİNLEYEN GÖZLER İÇİN ve YAĞMUR ORMANI V, TEK BİR SERGİ GİBİ 

David Tudor'un tasarladığı Composers Inside Electronics, Inc. tarafından gerçekleştirilen Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) başlıklı etkileşime açık yapıt, yine Melih Fereli'nin küratörlüğüyle hayata geçiriliyor. 1968'de koreograf Merce Cunningham'ın besteci David Tudor'a bir dans yapıtı olarak sipariş ettiği Yağmur Ormanı, daha sonra Composers Inside Electronics, Inc. tarafından kendi kendini icra eden bir ses yerleştirmesine dönüştürüldü. Yerleştirmede çeşitli gündelik eşyalar, havada asılı şekilde mekâna yayılırken, farklı biçimlerde müdahale edilip birleştirilmiş bu nesneler önceden kaydedilmiş ses dosyalarından gelen sinyallerle titreşiyor, yağmur ormanlarının doğal seslerini hatırlatan bir ses ortamı meydana getiriyor.

Arter, yeni sezonu beş yeni sergiyle karşılamaya hazırlanıyor - Resim : 2

KP BREHMER RETROSPEKTİFİ

Arter Koleksiyonu'ndan oluşturulan ve küratörlüğünü Kevser Güler'in üstlendiği Gökcisimleri Üzerine başlıklı grup sergisi, var olanların bir araya gelme ve dağılma biçimlerini, ilişki kurma tarzlarını, birbirlerine mesafe alma ve yaklaşma yollarını ele alıyor.

Arter, yeni sezonu beş yeni sergiyle karşılamaya hazırlanıyor - Resim : 3

Alman sanatçı KP Brehmer'in kapsamlı bir retrospektifi de 10 Eylül'den itibaren ziyarete eçılıyor. Küratörlüğünü Selen Ansen'in üstlendiği, Kapitalist Realizm hareketiyle ilişkilendirilen sanatçının üretiminden geniş bir seçkiyi bir araya getiren KP Brehmer: Büyük Resim başlıklı sergide, sanatçının esin kaynaklarını ve çalışma yöntemlerini ortaya koyan baskılar, resimler, filmler ve arşiv materyalleri farklı kavramlar ve temalar etrafında izleyiciye sunuluyor.

Arter, yeni sezonu beş yeni sergiyle karşılamaya hazırlanıyor - Resim : 4

ALEV EBÜZZİYA'DAN TEKERRÜR

Alev Ebüzziya Siesbye'nin Tekerrür başlıklı kişisel sergisiyse bütünüyle yeni üretimlerden oluşuyor. Küratörlüğünü Eda Berkmen'in üstlendiği sergi, sanatçının renk, şekil ve boyut farklarını en aza indirgeyerek bu sergi için özel olarak ürettiği yüksek pişirimli çanakları bir araya getiriyor. 

Yeni sergilerle birlikte halen devam eden Cevdet Erek'in Bergama Stereotip başlıklı sergisi 15 Kasım'a, Altan Gürman retrospektif sergisi de 24 Ocak 2021'e kadar görülebilir...

 

Arter