Selahattin Demirtaş'ın da yargılandığı 108 sanıklı Kobani davası başladı

Selahattin Demirtaş'ın da yargılandığı 108 sanıklı Kobani davası başladı

HDP'nin önceki Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu 108 sanıklı Kobani davası başladı. Dava, Sincan Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesinde görülüyor.

6-8 Ekim 2014’te yaşanan Kobani olaylarına ilişkin 6 yıl sonra açılan davada 27'si tutuklu toplam 108 kişi yargılanıyor. 

Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen davada, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yanında Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat Ata, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Emine Ayna gibi HDP'li isimlerin yer aldığı sanıkların yargılanmasına başlandı.

Duruşma nedeniyle polis ve jandarma ekipleri cezaevi önünde yoğun güvenlik önlemi aldı. Duruşmayı izlemeye gelenler 3 farklı arama noktasından geçirildi. Polis, cezaevi önünde toplanmalara izin vermezken, salona girenlerin HES kodları kontrol edildi.

Duruşmayı HDP milletvekilleri, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, aralarında Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyelerinin bulunduğu yabancı heyetler takip etti. Sanıklar duruşmaya bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile bağlandı. Bazı sanıklar ise salonda hazır bulundu. Davayı başta Ankara, İstanbul ve Diyarbakır barosundan olmak üzere çok sayıda avukat takip etti. Avukatlardan bazıları salondaki kapasitenin dolması nedeniyle dışarıda kaldı.

108 SANIK YARGILANACAK

Davanın iddianamesi 3 bin 530 sayfa, 324 klasör delil ve eklerinden oluşuyor. Davada 2 bin 676 müşteki ve mağdur ile 37 maktul yer alıyor. 

İddianamede 27'si tutuklu, 6'sı hakkında adli kontrol kararı, 75'i hakkında da yakalama kararı bulunan 108 kişi için “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” ve “nitelikli adam öldürme” suçlarından 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Ayrıca sanıklar hakkında 29'ar kez “öldürmeye teşebbüs,” 3 bin 777'şer kez “mala zarar verme”, 25'er kez “alıkoyma”, 395'er kez “hırsızlık”, 15'er kez “yağma”, 308'er kez “iş yeri ve konut dokunulmazlığı ihlâli”, 13'er kez “Türk bayrağını yakma”, 7'şer kez “Atatürk'ü Koruma Kanununa muhalefet” suçlaması bulunuyor.

Selahattin Demirtaş figen yüksekdağ HDP