Flama ve bayrak formasyonu nedir, nasıl yorumlanır?

Ekonomi haberleri
Flama ve bayrak formasyonu nedir, nasıl yorumlanır?
bayrak ve flama formasyonları

Oldukça sık görülen formasyon türleri olarak öne çıkan flama ve bayrak formasyonlarını sizler için inceledik.

Ortaya çıkış noktaları bakımından birbirine benzeyen bayrak ve flama formasyonları, piyasanın yönünün nasıl devam edeceği yönünde sinyal verse de görüntüleri birbirinden farklıdır. Bayrak ve flama formasyonları, yüksek hacimli sert bir hareketin ardından gelen yatay hareket alanlarını belirtir.

Her iki formasyonun da ölçüm işlemi aynı biçimde yapılır. Yükselen piyasalar dahilinde hafif aşağı eğilimli, düşen piyasalarda hafif yukarı eğilimli olacak bir şekilde görülebilirler. Formasyon oluşmasının öncesinde gelen keskin ve sert hareket sırasında işlem hacmi yüksek düz bir çizgi biçiminde oluşan hareket 'Bayrak direği' olarak isimlendirilir. Kırılma gerçekleşmesinin ardından fiyatın bayrak direği kadar hareket etmesi öngörülür.

BAYRAK FORMASYONU NEDİR?

Bayrak formasyonu genellikle hızlı bir hareketin devamında gerçekleşir. Trendin aksi yönünde bir eğime sahiplik yapar. Formasyon oluşurken işlem hacmi daralır formasyonun tamamlanmasının ardından işlem hacmi artmaya başlar. Yükseliş trendinde hızlı ve sert bir yükselişin sonrasında gelen kısa dalgalanma ile birlikte gelişir.

bayrak formasyonu

BAYRAK FORMASYONU NASIL YORUMLANIR?

Dalgalanma esnasında oluşan şekil dikdörtgene benzemektedir. Fiyat dikdörtgenin (bayrağın) üst çizgisini yukarı kırmış olduğunda formasyon tamamlanmış olur ve bayrak direğinin uzunluğu kadar bir yükseliş öngörülür.

Düşüş trendinin devamında gelen kısa süreli dalgalanma esnasında oluşur. Bayrağın alt çizgisinin kırılması ile neticesinde formasyon tamamlanır ve bayrak direğinin uzunluğu kadar da düşüş öngörülür.

FLAMA FORMASYONU NEDİR?

Bayrak formasyonundan tek farkı şekil bakımındandır. Buradaki şekil dikdörtgen değil üçgendir.

flama formasyonu

FLAMA FORMASYONU NASIL YORUMLANIR?

Yükseliş trendinde hızlı ve çizgi biçiminde yükselişin sonrasında fiyat duraksayarak aşağı yukarı hareket eder ve bir flama biçimi oluşturur. Formasyon flamanın üst çizgisinin kırılmasıyla başlar ve devamında da formasyon tamamlandıktan sonra bayrak direğinin uzunluğuna dek olacak bir şekilde yükseliş beklenir. Düşen bir trendteyse, sert ve düz çizgi biçimindeki bir düşüşün sonrasında gelen duraksama hareketi ile gerçekleşir. Flamanın alt çizgisinin kırılması ile başlar ve formasyonun sonlanmasının sonrasında bayrak direğinin boyu kadar düşüş öngörülür.

NOT: BU İÇERİK YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. YATIRIMCILAR KENDİ BAŞLARINA İNCELEME YAPIP İŞLEMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMELİLERDİR.