Trump'ın koronavirüse karşı önerdiği 'klorokin' ölüme neden oldu!

koronavirüs
Trump'ın koronavirüse karşı önerdiği 'klorokin' ölüme neden oldu!

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz hafta koronavirüs tedavisinde iyi geldiğini öne sürdüğü klorokin isimli ilaç, önce Nijerya'da üç kişinin zehirlenmesine, ardından 60'lı yaşlarındaki bir erkeğin hayatını kaybetmesine yol açtı.

ABD basınının ünlü televizyon kanallarında sağlık bilgilendirmesi yapan Dr. Dena Grasyon, Amerikan haber sitesini kaynak göstererek, koronavirüse karşı kendi kendilerine tedavi yöntemi uygulayan 60 yaşlarındaki bir çiftten erkek hastanın hayatını kaybettiğini, eşinin ise yoğun bakımda ve durumunun kritik olduğunu duyurdu. 

TRUMP BU İLACIN İYİ GELDİĞİNİ SAVUNMUŞTU

Trump, cumartesi günü Twitter'daki paylaşımlarında, tıbbi açıdan etkileri henüz kanıtlanmamış iki ilacın adını vererek koronavirüse iyi geldiğini savunmuştu. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onaylı olmamasına rağmen klorokinin Covid-19 tedavisinde etkili olduğunu öne sürmüştü. Trump'ın FDA'nın bu ilacı onayladığını söylemesi tepki çekmiş, kurum hemen ardından bir düzeltme yayınlamıştı. Bu ilaçlardan birinin sadece 20 koronavirüs hastası üzerinde denendiği biliniyor. 

Trump paylaşımında, "Hydroxychloroquine ve Azithromycin birlikte alındığı taktirde dünya tıp tarihinde çığır açan bir yere gelme şansına sahip. Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) dağları yerinden oynattı. Teşekkürler. Antimikrop Ajansı Uluslararası Dergisi'ne göre Hydroxychloroquine, Azithromycin ile birlikte daha etkili oluyor. Umarım bu ilaçların ikisi de acil bir şekilde piyasaya sürülür. İnsanlar ölüyor, acele edin, Tanrı herkesi korusun." ifadelerini kullanmıştı.

NİJERYA'DA DA 3 KİŞİ ZEHİRLENDİ

Nijeryalı yetkililer, Trump'ın sözlerinin ardından klorokin içen üç kişinin hastanede tedavi gördüğünü söyledi.

Nijerya'nın başkenti Lagos'ta üç kişi bu ilacı aşırı dozda aldı. Bu kişiler hastaneye kaldırılırken, yetkililer korona virüsüne karşı tedavi niyetine evde doktor gözetiminde olmadan bu ilacın kullanılmaması için resmi uyarıda bulundu. 

Nijerya'da Trump'ın açıklamalarının ardından çok sayıda kişinin klorokin stokladığı, ilacın fiyatının bazı yerlerde dört kat arttığı belirtiliyor. 

UZMANLAR UYARIDA BULUNDU

Fransa'nın Marsilya Üniversite Hastanesinde yapılan testlerde sıtmayı önlemek ve tedavi etmek için kullanılan klorokin ilacının koronavirüsün yol açtığı Covid-19'un tedavisinde etkili olduğu açıklanmıştı.

Üniversiteden Profesör Didier Raoult ve ekibi yapılan testlerin başarılı olmasının ardından klorokinin Covid-19 tedavisinde kullanılabileceğini belirtmişti. 

Fransa Halk Sağlığı Yüksek Konseyi, Covid-19 tedavisinde olumlu sonuç verdiği bildirilen sıtma ilacı "klorokin"in çok ağır vakalar haricinde kullanılmaması uyarısı yaptı.

Donald Trump klorokin koronavirüs sıtma ilacı haberler Haber Global