İtalya'dan yenilenebilir enerjiye 28 milyar euro'luk yatırım

İtalya Dünya haberleri
İtalya'dan yenilenebilir enerjiye 28 milyar euro'luk yatırım
Fotoğraf: DepoPhotos

İtalya’da enerji dönüşümünü hızlandırmak isteyen Giorgia Meloni hükümeti, yenilenebilir enerjiyi çeşitlendirmeyi, ülkenin enerji güvenliğini geliştirmeyi ve enerji yoğun işletmeleri desteklemeyi amaçlayan yaklaşık 28 milyar euro'luk bir yatırım planını kabul etti.

Ekolojik Geçiş Bakanı Gilberto Pichetto, "Ülkemizin büyük potansiyelini açığa çıkarmak ve yenilenebilir enerjiler konusunda bir referans noktası haline getirmek istiyoruz" dedi.

Yeşil enerji projeleri için bürokrasinin azaltılması ve devlete ait alanların rüzgar çiftliklerinin üretimine tahsis edilmesini içeren tedbirler 27,4 milyar avroluk bir dizi yatırımı temsil ediyor. 

Bakan Pichetto, "2030 hedeflerimize ulaşmak için yenilenebilir enerjilerin gelişimini hızlandırmak istiyoruz" dedi.

Yatırım planına ilişkin kararname, küresel ısınmayı sanayi öncesi sıcaklıkların ortalama 1,5°C üzerinde tutmayı ve sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2019 seviyelerine kıyasla yüzde 43 oranında azaltmayı hedefleyen Dubai'deki Birleşmiş Milletler COP28 konferansından birkaç gün önce kabul edildi.

Kararname, "bölgeleri yenilenebilir enerji altyapıları kurmaya teşvik edecek" ve cam ve tekstil endüstrileri gibi enerji yoğun yaklaşık 3 bin 800 işletmeyi yeşil enerji kaynaklarını kullanmaya teşvik edecek önlemler içeriyor. 

Ekolojik Geçiş Bakanlığ'na göre, açık deniz rüzgâr enerjisi açısından İtalya'nın güneyindeki iki limanda bulunan "devlete ait deniz bölgeleri" yüzer platformların üretimi, montajı ve denize indirilmesi için seçilecek.

Gilberto Pichetto, karada sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminali projelerinin hayata geçirilmesinin "kaçınılması mümkün olmayan, kamu yararına yönelik acil stratejik müdahaleler" teşkil ettiğinin de kararnamede yer aldığını söyledi. 

Bu durum, güney İtalya'da, Sicilya'daki Porto Empedocle ve Calabria'daki Gioia Tauro'da bulunan iki kara LNG terminalindeki çalışmaları hızlandıracak. Ancak gözlemcilere göre, yeni doğalgaz altyapıları kaynak israfına yol açıyor ve karbonsuzlaştırma politikalarını tehlikeye atıyor.

Kaynak: Ajans Bizim