Yapay zeka eski teleskop görüntülerini inceleyerek 27 bin 500 asteroid keşfetti, 100 kadarı Dünya'ya yakın

Haber Merkezi
Uzay haberleri Bilim Haberleri
Yapay zeka eski teleskop görüntülerini inceleyerek 27 bin 500 asteroid keşfetti, 100 kadarı Dünya'ya yakın

Bilim insanları yapay zekayı kullanarak eski teleskop görüntüleri yeniden inceledi ve 27 bin 500 asteroid tespit etti. Bunların 100 kadarı Dünya'ya yakın asteroidler.

Bundan yaklaşık 4.6 milyar yıl önce Güneş Sistemi dev bir gaz ve toz bulutundan oluşuyordu. Bu bulut, muhtemelen yakındaki bir süpernova patlamasının etkisiyle çökerek düzleşti ve Güneş'in etrafından bir enkaza dönüştü. Bu parçacıklar yavaş yavaş birbirine yapışarak daha büyük cisimler halini aldı. Bazıları gezegen olacak kadar büyüdü, diğerleri ise kayalık ve metalik parçalar olarak asteroid dediğimiz göktaşları olarak kaldı.

NASA, asteroidlerin sayısının 1 milyon 351 bin 400 olduğunu tahmin ediyor. Bunların çoğu Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroid kuşağında ve Güneş'in etrafında dönüyor. Ancak yapay zekayla yapılan bir çalışma gözden kaçan daha çok asteroid olduğunu ortaya koydu.

Smithsonian Mag'de yer alan habere göre Asteroid Enstitüsü ve Washington Üniversitesi'nden bilim insanları, yalnızca 2024 yılında gezegenimizin yörüngesinin yakınından geçen yaklaşak 100 asteroidin de içinde bulunduğu 27 bin 500 yeni asteroid adayı belirlediklerini duyurdu. Dünya çapındaki diğer tüm gözlemevlerinde ise bu yıl yaklaşık 2 bin 300 asteroid bulunabildi.

Araştırma ekibi bu keşifleri THOR adı verilen bir makine öğrenme algoritmasının yardımıyla gerçekleştirdi.

Üstelik bu asteroidler teleskop olmadan keşfedildi. Veri bilimi perspektifinde daha önceki gökyüzü arşiv görüntüleri analiz edilerek keşifler yapıldı.