YKS başvurularında rekor düşüş! Hayat pahalılığı üniversiteye olan talebi de azalttı!

Geçtiğimiz yıl 3 milyon 498 bin 18 adayın başvurduğu YKS’ye bu yıl 4 milyon adayın başvurması bekleniyordu. Ancak beklenin aksine YKS başvurularında rekor sayıda bir azalış olduğu görüldü. Peki gençler neden üniversite hayalinden vazgeçti? Ünlü eğitimci Cihat Şener tek tek açıkladı.

Son Güncelleme:

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Bayram Ali Ersoy,  geçtiğimiz günlerde Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş istatistikleri açıklamıştı. İstatistiklere göre geçtiğimiz yıl 3 milyon 498 bin 18 adayın başvurduğu YKS’ye bu yıl 4 milyon adayın başvurması bekleniyordu. Ancak tahminlerin aksine YKS başvurularında rekor sayıda bir azalış olduğu görüldü.  TYT’ye başvuran 3 milyon 527 bin 443 adaydan 2 milyon 995 bin 638'i sınava katıldı. Başvuru yapan 531 bin 805 aday ise sınava girmedi. AYT’ye başvuran 2 milyon 573 bin 169 adaydan 1 milyon 980 bin 534’i sınava katıldı, 592 bin 635 aday sınava girmedi. Yabancı Dil Testi'ne (YDT) başvuran 338 bin 9 adaydan da 173 bin 3 aday sınava katıldı, 165 bin 6 aday sınava girmedi.

GENÇLER ÜNİVERSİTE HAYALİNDEN VAZ MI GEÇİYOR?

Hayat pahalılığı, ekonomik şartlar, işsizlik korkusu ve vakıf üniversitelerinin de artan fiyatları nedeniyle gençlerin üniversite hayalinden uzaklaştığını belirten ünlü eğitimci-yazar Cihat Şener konuya ilişkin detayları haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak'a değerlendirdi.

"EN BÜYÜK ETKEN İŞSİZLİK KORKUSU"

Cihat Şener,  gizli işsizlik vurgusu yaparak "Kendi işi olan baba da diyor ki 'Gel sen yanımda çalış ben sana iki katını vereyim'. Çocuk ne yapıyor okula gitmekten hayal kurmaktan vazgeçiyor ve işsizlik korkusuyla babasının işinde devam ediyor. Düşük puan alma eğilimi gösteren çocuklar ise sınava girmemeyi tercih ediyor. Bunda da "Ya okuyup ne yapacaksın herkes işsiz" yorumuyla okumaktan vazgeçiyor. Bunların temelinde ekonomik sebepler ve en önemlisi üniversite okuduktan sonra ne olacak? sorusu yer alıyor. Gençlere önce 'Siz okuyun biz gerisini halledeceğiz' güvenini vermek gerekiyor. Yani 4 milyon genci sınava sokup bunlardan 50 bini iş bulup çalışıyor ise bunun sonucunda da sınava katılım düşer. Daha da düşecek. Birtakım ülkelerle yarışamıyoruz. Biraz durumu olanlar zaten yurt dışına gidiyor. Önceden üniversite eğitimi için giderlerdi bu durum liseye kadar düştü. Lise eğitimi yurt dışında almaya başladılar. Ülkemizde gençlere ilişkin iyi bir istihdam politikası yaratmak lazım sınavlar bunun için var" dedi.

Eğitimci-yazar Cihat Şener

ÖZEL ÜNİVERSİTELERİN ARTAN FİYATLARI

Şener vakıf üniversitelerinin artan maliyetlerinin de etkisi olduğunu söyleyerek " Vakıf üniversitelerinde kontenjan düştü. Kontenjanın düşmesinin nedeni tamamen ücretler. E çocuk kredi çekip okula gitse işe başlayamıyor başlasa da bu krediyi ödeyemiyor. 50 kontenjan ile üniversite yönetiliyor. 5 öğretim görevlisi ile çalışılan üniversiteler var. Alan daralması yüzünden vakıf üniversitelerini bırakan öğretim görevlileri var" şeklinde konuştu.

BARINMA SORUNU

Şener, artan kira fiyatlarının da beraberinde getirdiği barınma sorunun olduğuna da dikkat çekerek gençlerin üniversiteye gitmeme sebeplerinden biri olduğunu söyledi.

İKİLİ SINAV SİSTEMİNİN ETKİSİ VAR MI?

Şener ikili sınav sisteminin doğru olduğunu belirterek "2 sınavlı sisteme alışıldı. Birinci sınavda başarılı olanları ikinci sınava gidiyor. Yani burada hayali olup olmayanlar ortaya çıkıyor. Başarısız olanlar zaten kazanamıyor. Sistemin YKS katılımının düşüşünde etkisi olduğunu düşünmüyorum" ifadesini kullandı. 

Sonraki Haber