Yılanlar neden uyandı? Tunceli'de deprem korkusu

Tunceli'nin Hozat ilçesinde kış uykusundan uyanan yılanlar endişe yarattı. Bölgede, fısıltı gazetesi tarafından ortaya atılan "büyük depremin habercisi" şeklindeki söylentiler, halkta korkuya yol açarken, uzmanlar ise yılanların iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıktığını söylüyor.

Son Güncelleme:

Tunceli son günlerde Hozat ve çevresinde kış uykusundan uyanan yılanları konuşuyor. Hozat'a bağlı Kurukaymak Tanzi köyünde kar üzerinde gezinen yılanların deprem habercisi olduğuna yönelik söylenti ise hem ilçe hem de kent genelinde büyük tedirginliğe yol açtı. Köylüler ve Tunceli sakinleri yılanların kış ayında ortaya çıkmasının depremin öncüsü olduğuna inanırken, uzmanların bölgeye ilişkin son dönemdeki uyarıları da paniğe neden olmuş durumda. 'Haberglobal.com.tr'ye açıklama yapan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış ise "Hava durumuyla, meteorolojiyle, hayvan davranışlarıyla depremlerin bir alakası yok. Jeotermal bölgelerde yeraltı sularının ısınması, hareketlerin değişmesi hayvanları huzursuz edebilir. Tunceli'deki yeraltı sularının durumunu bilmiyoruz" dedi.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yaban Hayatı Kıdemli Uzmanı Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü: "Kış uykusundan uyanan hayvanlar depremden değil, yaşam alanlarının kaybından dolayı ortaya çıktılar."

PANİK YARATILIYOR

Tunceli, Malatya ve Elazığ civarında deprem riski hakkında da açıklama yapan Prof. Dr. Barış, "Zaten artçı depremler sürüyor. Yedisu bölgesinde de deprem bekleniyor. Ancak büyük deprem riskinin doğrudan hayvan davranışlarıyla, meteorolojik koşullarla birebir ilişkisi bulunmuyor.  Yanlış bilgiler üzerinden halkı paniğe sevk edenler var" diye konuştu.

YALAN, YANLIŞ BİLGİLER

Türkiye'de her tabiat olayının depremle ilişkilendirildiği uyarısında da bulunan Prof. Dr. Barış, şu uyarılarda bulundu: "İnsanlar yalan yanlış bilgilerle her şeyi depreme bağlıyor. Bilimsel bir veri olmadan tahminler havada uçuşuyor. Tahmin yapanlar sismolog değil. Sürekli kentlerin isimlerini sayarak "deprem olacak, yıkılacak, bak depremi bildi' demek doğru bir yaklaşım değil. Her şeyi bilen kişiler Kahramanmaraş depreminin gününü söyleselerdi de, 52 bin insan hayatını kaybetmeseydi."

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yaban Hayatı Kıdemli Uzmanı Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü de artan sıcaklık değerlerinin, yaban hayatını olumsuz etkilediğinin altını çizerek, "Kar örtüsünün oluşmaması ayıların kış uykusundaki izolasyonunu etkiliyor" dedi.

SEBEBİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Hozat ve Tunceli genelinde "büyük deprem habercisi" olarak gündeme gelen yılanların varlığını yorumlayan iklim bilimciler ise küresel iklim değişikliğine dikkat çekerken, yılanların kış uykusundan erken uyandıklarını söylüyorlar. Küresel iklim değişikliğine bağlı, sıcaklık artışının yaban hayatını olumsuz etkilediği belirtilirken, kar yağışının azalması ve ılık geçen kış nedeniyle birçok yabani türün kış uykusundan erken uyanmak zorunda kaldığı da dile getiriliyor.

Birçok bölgede ayılar kış uykusundan erken uyandı. 

TÜRLER YOK OLABİLİR

Sadece Tunceli değil, Ordu’da ayıların, Adana ve Bandırma’da ise arıların kış uykusundan uyanması "deprem" ile bağdaştırılırken, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özkan Evcin, iklim değişikliği sürecinin yaban hayvanlarının hem kendilerini hem de habitatlarını doğrudan ve dolaylı yoldan etkilediğini belirtiyor.

Normal şartlarda kış uykusuna veya kış dinlenmesine geçmesi gereken hayvanların, değişken hava koşulları nedeniyle biyolojik saat ve takvimleri değiştiğine dikkat çeken Evcin ayrıca, "Tablonun sonunda, kara ve sucul habitatlarda çok büyük oranlarda kayıp ve türlerin yok olduğunu görebiliriz. İklim değişikliği, atmosferdeki sera gazlarının artmasıyla birlikte dünya genelinde sıcaklık artışına ve değişken hava koşullarına yol açabiliyor" diyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber