Yeni suç mahalli Metaverse mü?
Interpol birimleri, geçtiğimiz günlerde Davos'ta düzenlenen "Dünya Ekonomik Forumu" zirvesinde, Metaverse ve sanal dünyalara yönelik endişe yaratan bir rapor sundu. Suç dünyasının dijital dünyalarda cirit attığı uyarısı yapılırken, dijital önlemler ise merak konusu oldu...
Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), sanal evren olarak bilinen Metaverse'deki tehditlere yönelik ilginç bir rapor hazırladı. Interpol ekipleri, söz konusu raporda dijital dünyaların giderek yaygınlaşmasının, yeni suç türlerini açığa çıkardığını ortaya koyarken; Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock'un; "Metaverse ve yapay zekanın suç faaliyetleri için dünyanın tam olarak hazır olmadığı yeni sorunlar sunduğunu görüyoruz" açıklaması endişe yarattı. Yeni bir internet ve etkileşim biçimi olarak tanımlanan Metaverse teknolojisi 2023 yılında beklenen ilgiyi görmese de; bu yıl özellikle iş dünyasının yeniden gündemine girmesi bekleniyor. Ancak bu durum Interpol ile ülkelerdeki siber güvenlik birimlerini şimdiden harekete geçirmiş durumda.
BİLGİLER KOPYALANIYOR
Interpol’de görev yapmış bir uzman tartışma yaratan rapor hakkında sorularımızı yanıtlarken, "Belgede, Metaverse'ün Interpol'e üye ülke polis teşkilatlarına getirdiği avantaj ve dezavantajlardan bahsediliyor. Örneğin, bir olay yeri Metaverse ortamında kopyalanabiliyor. Bu sayede suç öncesinde olay yerinin incelemesi imkanı oluştuğu gibi adeta simüle ediliyor" dedi.
ÖNÜNE GEÇİLEMEZ
Uzman, başta çocuğun cinsel istismarı, dolandırıcılık ve mala karşı suçlar olmak üzere Metaverse üzerinden çok çeşitli suçlar işlenebileceğini söylerken, "Özellikle mali suçlarda, kripto para ya da NFT ile elde edilen mal varlıkları devreye giriyor. Yine kişisel bilgiler bu mecrada korunması gereken başka bir unsur. Kimlik bilgilerine ya da banka hesap bilgilerine art niyetli gruplarca ulaşılması durumunda yaşanılacak maddi, manevi mağduriyetlerin önüne geçilemez" ifadelerini kullandı.
"KRİMİNAL AR-GE"
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan da Interpol’ün sanal dünyada işlenen suçlar hakkında yaptığı uyarının çok önemli olduğunu belirtti. "Bunlara yeni nesil suç deniyor" diyen Prof. Dr. Eraslan, şu uyarıları gündeme taşıdı: "Ben ise bu suçları 'Kriminal AR-GE' olarak tanımlıyorum. Suç dünyası kendi AR-GE'sini yarattı. Bunu da teknolojiyi kullanarak yaptı. Bunların başında da yapay zeka geliyor. Özellikle 'deepfake' uygulamalarıyla görüntü ve ses aldatmalarıyla dolandırıcılık süreçlerinde çok yoğun kullanılıyor. En sıkıntılı durum ise yasal ve teknik zorluklar."
GECE SAATLERİNE DİKKAT!
Aynı zamanda 'Türkiye Metaverse Platformu Başkanlığı' görevini de yapan Prof. Dr. Eraslan, Metaverse dünyasında nefret söylemi ve dezenformasyonun da karşılarına çıktığını belirtti.
Eraslan, "Siber suç kavramı artık dünyada Interpol’ün de en önemli maddelerinden biri. Her 3 ayda bir şifreleri değiştirmek gerekir. Sosyal medya üzerinden verilerin, bilgilerin, kimliklerin paylaşılmaması önemli. Halka açık Wi-Fi’lerden uzak durulmasının da altını çizmek isterim. Gece saat 02.00 ve 05.00 suç dünyasının en yoğun olduğu saatler. Biz buna 'kriminal saat' diyoruz. Dijital dünyada yetişkin sitelerine giriş, sosyal medya saldırganlığı, kumar gibi uygulamaların çoğu bu saatlerde oluşuyor. Ebeveynler de çocuklarının bu saatteki dijital ayak izlerine dikkat etmesi gerekir. Ayrıca bu konuya dönük farkındalık eğitimi için başta MEB olmak üzere diğer ilgili bakanlıkların da eğitimler düzenlemesi gerekiyor."
"CİDDİ BİR SORUN"
Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ise Metaverse üzerinden ortaya çıkan tehlikeler hakkında, "Metaverse aslında kripto para ve bu paranın oluşturulduğu 'Blockchain' yapısı üzerine kurgulandı. Yani Metaverse demek aslında para demek. Oluşturulan dünyalar üzerinde çok fazla dijital varlık bulunuyor. Çalınan bu dijital varlıklar ve dijital varlıkların korunması ile ilgili kanunlar maalesef dünya genelinde yetersiz durumda. Yasal düzenlemelerin hayata geçeceği güne kadar temkinli hareket etmek gerekir."
Kaynak: Web Özel