Yatırımcıya Kıbrıs piyangosu, konutta yeni adres KKTC ve Dubai

Konut yatırımcısı gözünü KKTC ve Dubai'ye dikti. Yavru Vatan'da Türkiye vatandaşlarına konut alma hakkı birden, üçe çıkartılırken; zenginler ise milyon dolarlık yatırım için Dubai'nin yolunu tutuyor. Dubai'de en pahalı konut satışı 130 milyon dolar ile bir Türk’e yapıldı.

Son Güncelleme:

Dünyaca ünlü Forbes dergisinin yurt dışında mülk satın alınabilecek en karlı ülke olarak KKTC'yi göstermesi gözleri 'Yavru Vatan'a çevirdi. Türkiye'de artan konut fiyatları nedeniyle, son bir yılda gözde yatırım yerlerinin başında gelen KKTC'nin yanı sıra Dubai'de de konut sahibi olan Türkler'in sayısı her geçen gün artıyor. KKTC'de "Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama Yasa Tasarısı" Cumhuriyet Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edilirken, yeni yasa ile Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına konut edinme hakkının birden, üçe çıkartılmasına karar verildi. Önceki düzenlemede de yabancılar KKTC'de bir konut veya apartman dairesi alabiliyorlardı ancak yeni düzenlemeye müstakil ev alımında arazi sınırlandırılması eklendi. Daha önce, müstakil ev alımında konutun içinde bulunduğu arazi 5 dönüme kadar çıkarken, değişiklikle bu alan 2,5 dönüme düşürüldü.

2023 yılında 120 bin Türk yurt dışından ev alırken, Girne ise Türkler'in yeni gözdesi durumunda. 

ORTALAMA 500 STERLİN 

Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Hasan Ceran, KKTC'de en gözde lokasyonların, Magusa, Esentepe, Gaziveren ve İskele olduğunu belirtirken, "KKTC’de konut yatırımına Rus, İranlı ve Avrupalılar'dan sonra Türkiye'den de talep yüksek. Son yasa ile Türkiye'den talepler katlanacaktır" dedi.  

Girne'nin merkezinde 1+1 bir daire kiralarının 400 ile 650 İngiliz Sterlini arasında değiştiğini dile getiren Ceran, şu bilgileri paylaştı erdi: "2 bin 500, 3 bin Sterlin karşılığında kiralık penthouse daireler de bulunuyor. Girne, Lefkoşa, Gazimağusa gibi merkez bölgelerde artan kiralık ihtiyacı bu bölgelerde inşaat faaliyetlerini artırdı. Satılık 1+0 dairelerin fiyatı ise 55 bin Sterlin. KKTC, 20’den fazla üniversitesi, 110 binden fazla öğrencisi ile hem eğitim hem de turizm adası konumunda. Dolayısıyla turistlere ve öğrencilere kısa süreli kiralamaların karlı ve avantajlı olması gayrimenkul yatırımcılarını adaya yöneltiyor."

DUBAİ HAREKETLİ

Türk vatandaşlarının konut yatırımında bir diğer gözde lokasyonu ise Dubai. Uluslararası Gayrimenkul Uzmanı Şerif Nadi Varlı ise tüm dünyada enflasyon ve konut kredi faizlerinin yüksek olmasından dolayı "emlak piyasasında" genel bir durgunluk hakim olduğunun altını çizerken, "Ancak Dubai'de bunun tam tersi bir söz konusu. Dubai emlak pazarındaki işlem sayısı 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 34 bin 178 adet ile rekor kırdı" diye konuştu.

130 MİLYON DOLAR 

Dubai'de 2023 yılında en pahalı konut satışının 130 milyon dolar ile bir Türk’e yapıldığını sözlerine ekleyen Varlı, "Türkler bundan 10 yıl önce yılda 130 milyon dolar yurt dışında gayrimenkul alımı yaparken, sadece geçtiğimiz ocak ayında 133 milyon dolarlık alım yapılması dikkat çekici. Dubai'de 300 bin dolar ile 1 milyon dolar aralığındaki gayrimenkuller en sık sattığımız yatırımlar. Genellikle markalı, rezidans projelerinden stüdyo, 1+1, 2+1 daireler ilgi görüyor" bilgisini paylaştı.

Uluslararası gayrimenkul analisti Hakan Bucak ise global ölçekte şu tahminleri gündeme taşıdı: "Konut alımında bir erteleme var. Dolar bazlı ülke genelinde düşüş olabilir ama fiyatlarda büyük bir gerileme olacağını sanmıyoruz. Hatta faiz oranları dengelendiğinde, bugünkü fiyatları arıyor olacağız."  

ARZ-TALEP BOZULDU

Yoğun talep nedeniyle arz-talep dengesinin bozulduğunu da sözlerine ekleyen Varlı, "2024 yılının ilk üç ayında Dubai’de nüfus 26 bin kişi artarken, sadece 6 bin 500 civarında yeni konut teslim edildi. Bu durumun arz-talep dengesizliğine yol açtı. Hazır ev sıkıntısı, kiralık stok üzerinde dalgalanma etkisi yarattı ve kira fiyatlarında yıllık yüzde 22'lik bir artışa neden oldu" bilgisini verdi. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber