Schengen’de çifte standart, Büyük engel Almanya’dan mı?

Türk vatandaşlarına yönelik "Schengen" engeli tartışma ve tepkilere neden oluyor. İstanbul'da bir araya gelen AB uzmanları, ülkeler arası farklı uygulamalara dikkat çekerken, Türkiye'den Almanya'ya iltica etmek isteyenlerin sayısındaki artışın olumsuz imaj yarattığı belirtildi.

Son Güncelleme:

Türkiye'de büyük tepkiye neden olan "Schengen Vizesi"ne ilişkin sorunlar devam ediyor. AB ülkeleri tarafından, Türk vatandaşlarına adeta çifte standart uygulanırken; son olarak "yoğunluk" gerekçesiyle İspanya, İtalya ve Almanya'nın, Mayıs ayı sonuna kadar vize randevusunu kapattığının gündeme gelmesi, bardağı taşıran son damla oldu. Vize sorunu, İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) öncülüğünde gerçekleştirilen 'AB'nin Geleceği ve Türkiye' başlıklı son toplantıda masaya yatırıldı. Önemli buluşmanın ardından "haberglobal.com.tr"ye özel açıklamalarda bulunan İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, "Bazı ülkelerin kendilerine göre farklı uygulamalar yaptıklarını görüyoruz. Almanya, internet üzerinden bir bekleme listesi ile aracı kurumu devreden çıkarttı. Zaman zaman bazı kişilerin randevu alıp bunları sattıkları ile ilgili uygunsuz uygulamalar olduğunu da görüyoruz. Schengen sorunu büyüyor" dedi.

AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırmak için getirdiği 72 kriterden 66'sı karşılandı. Kalan 6 kriterden en zorlu olanı Europol kapsamında talep edilen düzenlemeler. Türkiye'nin tanımadığı Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Europol'de yer alması bu alandaki işbirliğini olanaksız hale getiriyor.

SEÇİMLER ÇOK ÖNEMLİ 

Nas, AB’de yakın zamanda düzenlenecek AP seçimleri nedeniyle önemli bir sürecin yaşanacağına değinirken, "Yeni oluşacak Parlamentonun, gelecek 5 yıl için yeni stratejiler ve hedefler belirlemesi açısından önemli olacak. Türkiye’nin üyeliğinin AB’nin genişleme gündeminde yer almaması üzücü. Bir diğer sorun Türkiye’den iltica başvurularında bir artış olması. Almanya’ya iltica başvurusu yapan ülkeler arasında Türkiye neredeyse ilk sırada. Ayrıca bekleme sürelerinin dışında vize taleplerinin geri çevrilmesinde de ciddi artış var. Son rakamlara göre ortalama yüzde 17’lik bir geri çevrilme oranı görüyoruz" diye konuştu.

AB ÜYE SAYISI ARTACAK

Vize sorununa ilişkin konuların tartışıldığı toplantıda yer alan İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise 9 Mayıs’ta Avrupa Günü’nün kutlanacağını hatırlatarak gelinen aşamada Avrupa bütünleşmesinin önemli aşamalar kaydettiğini belirtti. AB’nin bugün 27 üyeli bir Birlik olduğuna, ancak yakın zamanda üye sayısının artış göstereceğine dikkat çeken Zeytinoğlu, AB’nin özellikle stratejik kararlarda oybirliği ile hareket etmesinin başta Türkiye olmak üzere aday ülkeler için en büyük sorunlardan biri haline geldiğini dile getirdi.

Almanya'ya, Türkiye'den iltica başvurularında çok ciddi artış yaşandığı belirtiliyor.

EN ÖNEMLİ BAŞLIK SAVAŞ

Öte yandan toplantının özel hitap bölümünde konuşan Türkiye’nin AB Nezdinde Daimî Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı ise AB’nin geleceği için en önemli konunun Rusya-Ukrayna olduğunu söyledi. Türkiye-AB ilişkileri için ise Rusya’ya yönelik politikaların örtüşmesi gerekliliğine değinen Kaymakcı, AB’nin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımların ihlal edilmemesinin, Türkiye-AB ilişkileri açısından önemli olduğunu söyledi. Konuşmasında üyeliği en değerli olacak aday ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Kaymakcı, AB’nin de bu konuda hemfikir olduğunu, ancak taraflar arasındaki güven ilişkisinin tazelenmesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber