Ünlü Rus uzman yorumladı, "Rusya'dan toplu saldırı gelecek!"

Batılı ülkelerin askeri ve istihbarat organları Rusya'nın Ukrayna Savaşı'nı kazanmaya başladığını artık açıkça dile getiriyorlar. Haber Global Web'e değerlendirmede bulunan ülkenin ünlü askeri uzmanı Mihail Kodarenok'a göre Rusya 104 yıllık başarılı 'Derin Saldırı' taktiği ile hep kazanıyor.

Son Güncelleme:

Başta NATO üyesi ülkelerin istihbarat örgütlerinden ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) kadar Rusya'nın savaşı kazanmaya başladığı açıkça raporlara yansımaya başladı. Gündemdeki konuyu son olarak ABD kökenli The Defense Post ve saygın ekonomi haber organı Business Insider gündeme getirdi. Yayın organlarına konuşan ve ABD dış istihbarat servisi CIA'ye yakınlığı dolayısıyla kamuoyunda 'Gölge CIA' olarak bilinen Rand düşünce kuruluşu uzmanlarına göre Rusya “oyunu kitabına göre oynadığı için” Ukrayna'ya karşı savaşını çoktan kazanmış durumda. Ülkenin önde gelen askeri uzmanlarından Mihail Kodarenok ise Haber Global Web Özel'e ülkeye savaşı kazandıran ve 104 yıldır başarısızlık yaşamayan ünlü savaş taktiğinin detaylarını anlattı.

Rusya Hava Kuvvetleri eski Planlama Daire Başkan Yardımcısı emekli Albay Mihail Kodarenok'a göre savaşın gerçek sıcaklığı henüz “başlamadı bile!”

KARMAŞIK TAKTİK

Rusya Hava Kuvvetleri eski Planlama Daire Başkanı Yardımcısı emekli Albay Mihail Kodarenok'a göre savaşın gerçek sıcaklığı henüz “başlamadı bile!” Kodarenok, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de zamanı geldiğinde toplu saldırı direktifini vereceğini ifade ederken, şu çarpıcı çarpıcı açıklamalarda bulundu: 

“Derin saldırı, Rusya'daki tanımıyla 'glubokaya operatsiya' taktiği düşman birliklerinin sürekli saldırılarla merkezden yarılarak arkadan çerçeveye alınması, kanatların arkadan yok edilmesi ve geri çekilmeye başlayan birliklerin amansız şekilde takip edilmesini temel alır. Sovyetler döneminde Mareşal Mihail Tuhaçevski tarafından geliştirilen ve Yüksek Komutanlık tarafından ulusal askeri strateji olarak kabul edilen taktik aslında gündemdeki tanımından çok daha karmaşıktır. Saldırıyla eş zamanlı gerçekleşen keşif, gözlem, kanatları koruma, askeri mühendislik, senkronize topçu ve elektronik savaş birlikleri ve hava savunma gücü bu taktikte bir arada çalışmak zorunda.”

SAVUNMA İLE KAZANILIYOR

“Elbette bugüne kadar bu taktiğe çok fazla etmen eklendi. Örneğin savunma endüstrisinin gelişmesiyle birlikte derin saldırı gerçekleşmeden önce 'yıpratma savaşı', 'siber savaş', 'ekonomik yaptırım savaşı' ya da 'özel ordular savaşı' gibi çok sayıda strateji uygulanıyor. Derin saldırı fazlasıyla ofansif bir taktik olmasına karşın Putin döneminde esnek savunmaya da eş önem verildi. Ukrayna'daki başarıda savunmanın payı daha önemli oldu.

SAVAŞ ŞİDDETLENECEK

“Ukrayna, Rusya'nın hava üstünlüğüne engel olamadığı ve silah-mühimmat tedarikinde sıkıntı yaşadığı için cephede ağır ağır çekilmek zorunda kalabilir. Rusya derin saldırı taktiğini henüz tüm cephede değil bazı kentlerde uyguluyor. Ancak bu taktiğin ana hedefi olan tüm geniş cephede eş zamanlı derin saldırı da doğası gereği gerçekleşecektir. Vladimir Putin zamanı geldiğinde bu direktifi verecektir. Bu olduğu zaman Rusya stratejik hedeflerine ulaşana kadar aralıksız ilerlemeye başlar. Dolayısıyla henüz savaşın gerçek sıcaklığı yüzünü göstermiş değil.”

Rusya'da bir asırdır savaşları kazandıran 'Derin Saldırı' taktiğinin yaratıcısı, 'Kızıl Napolyon' lakaplı Mareşal Mihail Tuhaçevski olarak biliniyor.

KAYBETMEYEN TAKTİK

Öte yandan ABD'li yayın organlarındaki bilgilere göre de Rus Ordusu askerlerini ve komutanlarını 1920'li yıllardan bu yana değişmeyen bir taktikle eğitiyor ve bu taktik “hiç kaybetmiyor!” Askeri ve istihbarat uzmanları 2020 yılında Rus ordusu tarafından güncellenerek 280 sayfalık bir “savaş planı” haline gelen belgeye geçtiğimiz yıldan bugüne kadar uyulduğu da ifade ediliyor. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber