Umut Türk doktorlar, "Binlerce yaralı var"

İsrail ateşi altında adeta katliama uğrayan Filistinlilere, Türkiye'den yardım eli uzandı. 20 uzman sağlık çalışanı sahra hastanesi kurup, yaralıları tedavi etmek için Gazze sınırına gitti. Dr. Eray Çınar, Gazze'de binlerce yaralı olduğunu belirterek, her türlü ekipmanla hazır olduklarını söyledi.

Son Güncelleme:

İsrail’in Filistin halkına yönelik kanlı saldırılarından sonra Refah Sınır Kapısı’nın geçici bir süre açılmasıyla insani yardımlar bölgeye girmeye başladı. Bölgeye giden Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetler Genel Müdürü Uzman Doktor Eray Çınar, 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, Refah Sınır Kapısı'nda gönüllü 20 Türk olarak görev yapacaklarını söyledi. Ekipte; acil tıp uzmanı, göğüs cerrahisi, beyin cerrahisi, kalp damar cerrahisi, genel cerrahi, yanık uzmanı, ortopedist bulunduğunu aktaran Dr. Eray Çınar, “Tüm  branşlardan gönüllü arkadaşlarımız var. Çocuk yaralıların fazla olması münasebetiyle çocuk cerrahisi uzmanı arkadaşlarımız da bizimle. Travmaya yönelik değişik branşlardan uzman hekim arkadaşlarımızdan da bir teknik ekip oluşturduk.” dedi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı son açıklamasında, "İsrail’in Gazze'ye saldırılarında ölen sivillerin sayısı son 24 saatte 704 artarak 5 bin 791’e yükseldi" diye duyurdu. İsrail saldırıları sebebiyle toplamda 2 bin 360 çocuk, bin 292 kadın hayatını kaybetti.

"TAM TEÇHİZATLIYIZ"

Türkiye'den, Gazze'ye gönderilen ilaç ve tıbbi malzemelere ilişkin de bilgi veren Dr. Çınar, "Ameliyathane, yoğun bakım malzemelerinin yanı sıra, ameliyathane masası, monitörler, solunum cihazları ve çok sayıda tıbbı ekipmanla bölgeye ulaşmış durumdayız. Çocuk hasta ve yaralı sayısı fazla olduğundan özellikle pediatrik yoğun bakım için gerekli olan; küvözler, fototerapi cihazları, ultrason cihazları, röntgen cihazları, EKG gibi her türlü tıbbi ilaç da yanımızda mevcut" diye konuştu. 

Gazze'deki hastanelerde elektrik ve jeneratör yakıtı problemi olduğunu da dile getiren Dr. Çınar,  "Bu ihtiyaçları da karşılayacak ekipmanlarımız mevcut. Açıkçası bir hastanenin işletmesine dair tıbbi ve teknik birçok malzemenin naklini buraya gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye de devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Ateş altındaki bölgeye giden Türk sağlık ekibi, sahra hastanesi kurulumu için araştırmalara başladı. 

BİNLERCE YARALI VAR

Mısır’da rutin sağlık sisteminin şu anda işlediğini ve Refah Sınır Kapısı’ndan şu ana kadar gelen bir yaralı geçişi olmadığını da söyleyen Dr. Eray Çınar, şu bilgileri paylaştı: “Yerel sağlık otoriteleri ile istişare halindeyiz. Gazze'de binlerce yaralı olduğu söyleniyor. Hatta yaralı sayısı 17 bin olarak ifade ediliyor. Bu yararlılar Mısır’a nakledilmeye başladıktan sonra, ülkedeki sağlık sisteminde mutlaka bir zorlanma görülecektir. Bu noktada yaralı insanlar için elimizden gelen tüm çabayı sarf edeceğiz."

Türk sağlık ekibi, yerel kurumlarla irtibata geçerek, yaralılara en hızlı müdahale için görüşmelerde bulunuyor.

EN BÜYÜK SORUN SUSUZLUK

Dr. Eray Çınar, ayrıca Gazze’de elektrik ve suyun olmamasıyla hijyen şartlarının ve toplum sağlığının etkilenebileceğine de dikkat çekerken, “Şu anda bizim ekibimizin içinde halk sağlığı genel müdürlüğümüzden de idarecilerimiz var. Onlar da tabii ki yerel otoritelerle bu değerlendirmeleri yapıyorlar. Ancak elektrik ve suyun Gazze’de olmadığını düşünürsek tabii ki bunların hepsi hijyen şartlarını ve toplum sağlığını etkileyen faktörler. Özellikle suyun olmaması büyük sorun. Bu sorunlarla ilgili yerel otoritelerle beraber tüm çalışmaları  yürütüyoruz” dedi.

  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber