Ukrayna'ya destek ağır geldi! Elektrikte Balkan Paktı
Güneydoğu Avrupa ülkelerinde son dönemde artan elektrik fiyatı tüketicileri isyan ettirdi. AB'ye üye Balkan ülkeleri alt yapısı tahrip olan Ukrayna'ya elektrik desteğinin yükünü çekmek zorunda kalırken, enerjide ortak bir yapı kurulması için düğmeye basıldı.
Rusya'nın saldırıları nedeniyle enerji alt yapısı büyük ölçüde tahrip olan Ukrayna'da elektrik büyük ölçüde Avrupa Birliği'nin desteğiyle sağlanıyor. Ancak Doğu Avrupa ve özellikle Balkan ülkelerinden, AB tarafından bu konuda yalnız bırakıldıkları yönünde şikayetler geliyor. Coğrafi yakınlık nedeniyle enerji desteği yükünü büyük ölçüde Balkan ülkeleri üstlenirken Yunanistan'ın bu konuda yeni bir adım atmak üzere olduğu belirtiliyor. Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre Güneydoğu Avrupa'da ilk kez geçen Temmuz ayında gözlenen elektrik fiyatlarındaki büyük artış kalıcı hale gelebilir. Haberde artışın devlet teşvikleriyle giderilememesi nedeniyle, Avrupa Birliği'ne üye Balkan ülkeleriyle ortak cephe oluşturma girişimi başlatıldığı ifade ediliyor.
BULGARİSTAN VE ROMANYA
Haberde şu bilgiler yer alıyor: "Batı Avrupa ülkeleri, enerji üretimi ve altyapısı Rusya tarafından vurulan Ukrayna'ya enerji verme yükünü Güneydoğu Avrupa'daki ülkelere kaydırmış görünüyor. Bir hükümet yetkilisi 'Bir şeyler yanlış gidiyor. AB bunu görüp müdahale etmeli' diyor. Bulgaristan ve Romanya hükümetleriyle bir 'Balkan cephesi oluşturmak için harekete geçtiği belirtiliyor. Batı Avrupa'dan Ukrayna'ya enerji akışının güçlendirilmesini ya da etkilenen işletmeleri ve tüketicileri desteklemek için Balkan ülkelerinin finanse edilmesini talep edecekler."
ORTAKLAŞILAN TALEPLER
Artık Avrupa'da daha fazla hissedilen büyük fiyat farklılıkları, Atina, Sofya ve Bükreş yönetimlerini vatandaşlarıyla karşı karşıya getiriyor. Üç ülkenin ortaklaştığı talepler arasında Batı Avrupa'dan Ukrayna'ya akımın sınırlı olmasının; gerçekten de bağlantıların kapasitesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığının araştırılması bulunuyor. Enerjinin en ucuz en pahalıya akışını düzenleyen algoritmaların nasıl çalıştığını araştıran bağımsız otoriterlerin bulgularının enerji sevkiyatını düzenlemek için kullanılabileceği belirtiliyor.
MEKTUP YAZDILAR
Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan'ı kapsayan enerji cephesinin, Temmuz ayında ilk fiyat artış dalgasıyla kurulan ortak sanayi cephesinin devamı niteliğinde olduğu açıklanırken, AB Enerji Genel Müdürlüğü ve Rekabet Genel Müdürlüğü'ne ortak bir mektup yazıldığı da ortaya çıktı. Mektupta Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan Endüstriyel Tüketici Dernekleri, Güneydoğu Avrupa pazarlarındaki büyük fiyat farklılıkları ile bundan doğan zararlar ile yol açtığı haksız rekabet sorunları gündeme getirildi. Geçen 17 Temmuz'da gönderilen mektup 2 Ağustos'ta Avrupa Düzenleyicileri İşbirliği Ajansı'na (ACER) incelenmek üzere iletildi. AB'nin cevap mektubunun ardından, üç sektör birliğinin 29 Ağustos'ta ikinci bir itiraz mektubu gönderdiği öğrenildi.
KIŞ ENDİŞESİ
Sonbahar mevsimine girerken Balkan bölgesinde yüksek elektrik fiyatlarıyla ilgili endişeler arttı. Eylül ayında konut elektrik fiyatlarına sübvansiyon 1,4 sent olarak belirlendi. Ukrayna'nın komşu ülkelerden daha miktarda enerji çekmesi nedeniyle enerji krizinin daha geniş bölgeye yayılmasından endişe ediliyor. Talebin daha da artması durumunda Avrupa Birliği'nin müdahale etmesi gerekeceği de belirtiliyor.
Öte yandan Ukrayna'da ülkenin elektrik alt yapısını hedef alan en büyük Rus saldırısı geçen ay gerçekleşti. Ukrayna hava kuvvetleri, cephe hattındaki doğu bölgeleri Harkov ve Dnipro'dan güneydeki liman kenti Odesa'ya ve başkent Kiev'e kadar ülkenin neredeyse tüm bölgelerinin füze ve inansız hava araçlarıyla hedef alındığını açıkladı. Elektrik ve internet bağlantıları tamamen kesildi.
Kaynak: Web Özel