TÜRKSAT 6A küresel basında, Türkiye elit sınıfa girdi!

Türkiye'nin milli üretime sahip ilk iletişim uydusu Türksat 6A geçtiğimiz hafta ABD'den başarılı şekilde uzaya fırlatıldı. Küresel savunma medyasında Türkiye'nin kendi uydusunu üretebilen 11. ülke olduğunun altı çizilirken uydunun hem sivil hem de askeri iletişim kabiliyetine dikkat çekildi.

Son Güncelleme:

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A geçtiğimiz hafta başarıyla uzaya fırlatıldı. ABD'de Florida Eyaleti'ndeki Cape Canaveral askeri üssünden SpaceX şirketinin Falcon 9 roketiyle gerçekleştirilen fırlatma küresel savunma medyasında da kendisine geniş yer buldu. ABD merkezli uluslararası savunma yayın organı Military Leak gelişmeyi “Türkiye'nin ilk iletişim uydusu TÜRKSAT-6A başarılı şekilde fırlatıldı” başlığıyla okuyucularına duyurdu. Yayın organı uydunun iletişim donanımı olan Ku-Bant ve X-Bant'ın da Türk ASELSAN mühendisleri tarafından tasarlandığının altını çizdi. 

Küresel savunma medyasında “Türkiye kendi iletişim uydusunu üretebilen az sayıdaki ulus arasına ve elit sınıfa girdi” ifadesine yer verildi.

EN HIZLI İLERLEYEN ÜLKE 

Analiz yazısında “Türkiye kendi iletişim uydusunu üretebilen az sayıdaki ulus arasına ve elit sınıfa girdi” ifadesine yer verilmesi dikkat çekti. Yayın organında dünyada kendi iletişim uydusunu üretebilen yalnızca 10 ülke olduğu bilgisi verilirken Türk yapımı iletişim donanımlarının uydunun operasyon ömrünü uzatmasına da dikkat çekildi. Türkiye'nin 2000 yılından bu yana uzay teknolojileri alanında en hızlı ilerleyen ülkelerden birisi olduğu vurgusu yapılan analiz yazısında uzay teknolojilerine ilişkin yeni projelerin de hazırlanmakta olduğu bilgisi paylaşıldı.

15 YIL HİZMET VERECEK

ASELSAN'ın Ku-Bant haberleşme görev yükü donanımı sayesinde TÜRKSAT 6A'nın Türkiye, Avrupa ve Güney Asya'ya iletişim hizmetleri sunabileceği bilgisine de yer verilen analiz yazısında uydunun uzaydaki yörüngesinde 15 yıl boyunca eksiksiz hizmet verebileceği detayına yer verildi.

ÖZEL TEKNOLOJİYE SAHİP

ABD merkezli bir başka küresel yayın organı Breaking Defense ise Türkiye'nin ilk yerli uydusunu uzaya fırlatmasının ardından Körfez Arap ülkelerinin de uzay yarışına katılabileceği iddiasında bulundu. Yayın organı ayrıca TÜRKSAT 6A'nın hem sivil hem de askeri iletişim için kullanılacağı ve bu amaçlara yönelik çifte bir tasarıma sahip olduğu detayını da oyucularıyla paylaştı.

TSK'NIN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK

Analiz yazısında ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'ye yakınlığı dolayısıyla 'Gölge CIA' olarak bilinen Rane istihbarat firması Orta Doğu ve Kuzey Afrika uzmanı Ryan Bohl'un görüşlerine de yer verildi. Bohl, ASELSAN'ın X-Bant donanımının tüm askeri kabiliyetlere cevap verebilecek nitelikte olduğuna dikkat çekerek “X-Bant ile birlikte Türkiye'nin silahlı kuvvetlerine uzaktan ya da alandan üstün iletişim kabiliyeti kazandırılmış durumda. Diğer NATO uydularından farklı olarak Türkiye hiçbir ülkeyle bu sistemini de paylaşmıyor” ifadesini kullandı.

Uluslararası savunma basını TÜRKSAT 6-A'nın hem sivil hem de askeri iletişim için kullanılacağı ve bu amaçlara yönelik çifte bir tasarıma sahip olduğu detayını paylaştı.

İHRACAT BAŞLAYACAK 

Dünya çapında havacılık ve uzay haberleri veren Space Flight Now sitesi de SpaceX firmasının Türkiye'nin ilk milli üretim uydusunu başarıyla fırlattığı bilgisine yer verdi. Uydunun “Türkiye'nin bağımsızlığını sembolize ettiği” görüşlerine yer verilen analiz yazısında uydunun Türkiye'nin askeri ihtiyaçları ve ulusal güvenliği için de mihenk taşı niteliğinde olduğu yorumunda bulunuldu.

Yaklaşık 4,5 ton ağırlığındaki uydunun yeryüzünden 35 bin 786 km yükseklikte görev yapacağı ve 5 milyar insana ulaşabilecek bir iletişim bandına sahip olduğu bilgisi de aktarılırken, Türkiye'nin uydu alt sistemlerini ihraç etmeyi planladığı iddiasına da yer verildi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber