Türkiye nasıl sakinleşecek? Öfkeden deliye döndük!

Dünyanın en öfkeli ülkeleri sıralaması belli oldu. '2024 Küresel Duygular Raporu'na göre, Türkiye; dünyanın en öfkeli ikinci, Avrupa'nın ise birincisi ülkesi olurken, akıllara 'Türkler en çok kime ve neye sinirleniyor?' sorusu geldi. Uzmanlara göre geçim derdi ve ekonomik sıkıntılar en önemli öfke nedeni. Adresini bulamayan tepki ise evdekilere yansıtılıyor.

Son Güncelleme:

Türkiye'de son yıllarda şiddet ve vahşet görüntüleri artarken, ABD merkezli araştırma ve danışmanlık şirketi Gallup'un '2024 Küresel Duygular Raporu' ise yaşanan vehamete ışık tuttu.  100 ülkede yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye, yüzde 48 ile dünyanın en sinirli ikinci, Avrupa'nın ise en sinirli birinci ülkesi olarak tespit edildi. Raporda, ülkelerin ekonomik dalgalanmaları, günlük yaşam koşullarındaki zorluklar ve halkın genel duygu durumu gibi kriterlerden faydalanıldı. Şiddetin yükselişinde ataerkil kültürün, eğitim sistemindeki eksikliklerin ve kötüleşen sosyo-ekonomik koşulların doğrudan etkili olduğunun altı çizilen araştırma sonuçlarını değerlendiren uzmanlar ise öfke patlamasındaki birincil nedenin ekonomik sıkışmışlık hissi olduğuna dikkat çektiler.

Gallup, Türkiye hakkındaki değerlendirmesinde; "Ukrayna’daki savaştan önce bile yüksek enflasyonla mücadele Türkiye’de öfke düzeyi oldukça yüksekti" ifadeleri kullanıldı.

ÖFKE YÖN DEĞİŞTİRİYOR!

Evlilik Terapisti Kemal Özcan (Uzman Psikolog)

"Türkiye’nin öfkeli bir toplum olduğu konusundaki sonuçlar maalesef doğru. Ekonomik şartlar, geçim sıkıntısı, kutuplaşma ve siyasi yönetim modeli öfkenin artmasındaki başlıca nedenler. İş yerinde patronuna kızan ya da ülkedeki yönetim anlayışını beğenmeyen biri, akşam eve gittiğinde hıncını eşinden, çocuğundan çıkartıyor. Öfke kadar önemli bir diğer sorun da yanlış kişilere yönelen tepki ve şiddet. Adresine gidemeyen tepki, adeta öfkeye dönüşerek, en yakındaki kişilere yöneltiliyor."

Sosyal medya etkisi

"En önemli öfke etkenleri ise haksızlığa uğramışlık, ekonomik sıkıntılar ve sosyal medya etkisi. Instagram'da gezinenler; kendilerinden başka herkesin gezip, eğlendiği, mutlu olduğu anları görüyor. Bu yanılsama ve kıyas hali öfkeye neden oluyor. Twitter ise sürekli olumsuz ve şiddet içeren haberler vererek dünyanın kötü ve tehlikeli olduğunu hissettiriyor. Bunun yarattığı korku ve umutsuzluk da öfkeyi doğuruyor. Toplumsal öfkenin dindirilmesi için çocukluktan itibaren 'duygu regülasyonu' eğitimleri verilmeli."

Erkeklerde daha yoğun

"Öfkeli bir insan başkasının da öfkesini tetikler. Öfke karşılıklı büyümeden beslenir. Vampir etkisi gibi bulaşıcıdır. Son yıllarda ilişkiler de çok sıkıntılı hale gelmiş durumda. Terapist olarak değerlendirdiğimde, eşler arasında öfke çok fazla. Özellikle de erkeklerdeki öfke patlamaları çok daha fazla. Testosteron aynı zamanda saldırganlık hormonudur. Dolayısıyla öfkenin nedeni sadece ekonomik kaynaklı değil. İlişkilerin bozulması ve yalnızlık da öfkeye neden olabiliyor."

Araştırma sonuçlarına göre en sinirli ülkeler listesi şöyle sıralanıyor: "Lübnan, Türkiye, Ermanistan, Irak, Afganistan, Ürdün, Mali, Sierra Leone, Ekvator Ginesi, Nijerya..."

HÜSRAN DUYGUSU

Prof. Dr. Ayşe Nilüfer Narlı (Sosyolog)

"Öfkenin ortaya çıkmasındaki en önemli nedenler; hüsran, engellenme ve belirsizlik ile baş edememektir. Günümüzdeki ekonomik zorluklar, işsizlik, güvenliğin azalması gibi sorunlar derin psikolojik hasarlara neden oluyor. Bu durum tahammülsüzlüğe yol açıyor. Toplumsal empati duygusunun azalması da öfkeyi yükselten nedenler arasında."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber