Türk savunma sektörü ABD radarında

ABD medyasında başını Türkiye'nin çektiği orta güçteki ülkelerin "çağının geldiği" analizine yer verildi. Uzmanlara göre "belirgin bir güç haline gelen" Türkiye'nin savunma sektörü ve dış politikası Hindistan ve Brezilya gibi kendi bölgesindeki etkin ülkeleri de derinden etkilemekte.

Son Güncelleme:

ABD'nin önde gelen dış politika yayın organlarından The National Interest (NI) küresel ölçekte orta güç ülkelerinin yükselişini masaya yatırdı. Cumhuriyetçi Parti'nin medyadaki “düşünce kalesi” olarak adlandırılan yayın organındaki “Orta Güçlerin Çağı Geldi” başlıklı yazıda başını Türkiye'nin çektiği orta güçteki ülkelerin oynadıkları rol ve etkilerinin modern dünyada giderek genişlediği vurgulandı. Analiz yazısında ABD, Çin, Rusya gibi büyük güçlerin artık yükselen “orta güç ülkelerini” hesaba katmadan hiçbir planlama yapamadıklarına da değinildi.

BRICS İLE PEKİŞTİ

Yayın organı, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın; BRICS bloğuna katılmasıyla “yeni dünya düzeninin çok kutuplu sisteminin gözle görülür hale geldiği” ifadesine yer verdi. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nden meydana gelen ve bu ülkelerin ekonomik işbirliğini vurgulamak için kullanılan BRICS bloğunun 2050 yılında dünyadaki en güçlü iki ekonomik sistemden birisini temsil edeceği de ifade ediliyor.

Türk savunma sanayinin büyük atılımı batı dünyasının dikkatini çekmeye devam ediyor. 

BÜYÜK REKABET 

Analiz yazısındaki bilgilere göre BRICS'e katılan güçlerin yanı sıra; başını Türkiye'nin çektiği hem ekonomik hem de askeri-jeopolitik güce sahip ülkeler “ulusal çıkarlarını güvence altına almak için bağımsız hareket ederek küresel güç dengelerinde kendi yerlerini daha da genişletiyorlar.” Büyük güçlerin küresel etki ile dünya sahnesinde var olduklarının altı çizilen analiz yazısında orta güç ülkelerinin ise güç oyunları, uluslararası ortaklıklar ya da küresel meydan okumalarla çıkarlarını genişlettiği ifadesine yer verildi.

Analiz yazısında ayrıca Çin üzerinden şu değerlendirme yapıldı: "2008 ekonomik krizi, COVID'in ekonomik yıkımı, ABD'nin Irak ve Afganistan savaşları orta güçte ülkelere yaradı. Küresel dengede en kritik oyuncular haline gelen orta güç ülkelerin ayrıca her yıl hem ulusal çıkarları gereği hem de uluslararası girişimlerde çok daha etkin rol oynamaya istekliler."

EN AVANTAJLI TÜRKİYE

Uzmanların görüşüne yer verilen analiz yazısındaki bilgilere göre orta güç ülkelerin ciddi bir kısmı Birleşik Devletler'e bağımlılıktan kurtulmak amacıyla Çin'in temsil ettiği ekonomik bloğu seçerek ABD hegemonyasındaki dünyanın çok kutuplu hale gelmesine de yol açıyor. Bloklar arasında denge sağlayan ülkeler ise en avantajlı durumda olanlar ve bu ülkelerin başında da Türkiye gelmekte. Küresel izlenim orta güç ülkelerinin ayrıca kendi bölgelerinde hakim ülke durumuna gelmek istediklerini de ortaya koymakta.

Küresel bloklar arasında denge sağlayan ülkeler en avantajlı durumda olanlar ve bu ülkelerin başında da Türkiye gelmekte.

DÜNYAYI ETKİLİYOR

Analiz yazısındaki en çarpıcı örnek ise Türkiye. Uzmanlara göre Türkiye küresel güç haline gelen öz savunma sektörü ile paralel bir şekilde “Orta Doğu, Kafkasya, Orta Asya ve Afrika'da belirgin bir güç haline gelmiş durumda.” Türkiye ayrıca Rusya-Ukrayna Savaşı'nda etkin arabulucu rolü üstlenmesi, İsrail-Filistin çatışmasında barış için rol oynama isteği ile de küresel gelişmelerin ön planındaki ülke konumuna yükseldi.

Analiz yazısındaki bilgilere göre Latin Amerika'da Brezilya, Asya'nın güneyinde Hindistan da Türkiye'ye benzer bir konuma sahipler ve her iki ülke de “Türkiye'nin Orta Doğu'da bağımsız güç girişimlerinden etkileniyorlar.” Uzmanlar diğer yandan ABD'li karar verici makamların orta güç ülkelerini yanında tutması gerektiği ve bu ülkeler olmadan hiçbir uluslararası stratejik ya da ekonomik girişimde bulunulamayacağı uyarısında da bulunuyorlar.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber