Türk mucizesi, ANKA-3 ve Piri Reis büyüledi

Küresel savunma medyası Türkiye’nin denizcilik ve havacılıktaki yeni gözdeleri ANKA-3 SİHA’sı ve Piri Reis sınıfı denizaltıyı mercek altına aldı. Uluslararası medya organları iki aracın da sahip olduğu üstün teknolojiler sayesinde ön plana çıktığını vurguladılar.

Son Güncelleme:

Uluslararası savunma basınından ANKA-III SİHA ve Reis Sınıfı Türk denizaltısına büyük övgü geldi. Yayın organları Piri Reis Sınıfı denizaltının sahip olduğu havadan bağımsız itiş gücü özelliğiyle Türk donanmasında bir ilk olduğuna vurgu yaparken ANKA-3 için de “öncü SİHA” ifadesi kullanıldı. Küresel denizcilik dünyasının önde gelen yayın organlarından Naval News’in ‘Türk donanması Reis sınıfı ilk AIP Reis Sınıfı Denizaltısı olan TCG Piri Reis’i hizmete aldı” başlıklı manşet yazısında denizaltının önemine vurgu yapıldı. Yayın organı havadan bağımsız itiş gücüne sahip (AIP) denizaltının Aksaz Deniz Üssü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen törende hizmete alındığı bilgisine yer verildi. 

Küresel savunma medyası ANKA-3 SİHA'sının istihbarat görevleri için öncü bir savaş aracı olduğuna vurgu yapıyorlar.

3 DENİZALTI YOLDA

Yayın organında “Türkiye deniz gücünde şaşırtıcı ve hızlı gelişmeleriyle dikkat çekmeye devam ediyor” yorumuna yer verildi. Piri Reis’in 380’den fazla kabul testinden başarıyla geçtiği bilgisinin paylaşıldığı analiz yazısında proje kapsamındaki diğer gemiler Hızır Reis’in 2025, Murat Reis’in ise 2026 yılında envantere alınacağı ifade edildi. Türk Deniz Kuvvetlerinin Seydi Ali Reis, Selman Reis ve Aydın Reis adlı üç ileri seviye denizaltısının da 2029 yılına kadar envantere alacağı bilgisinin kamuoyu ile paylaşıldığı yazıda denizaltıya ilişkin şu detaylara yer verildi: 

ŞAŞIRTICI TEKNOLOJİ

“Piri Reis, tamamı yerli olan Atmaca ve Gezgin güdümlü füzelerinin yanı sıra Akya torpidolarıyla donatılmış durumda. Reis Sınıfı denizaltılar ayrıca sahip oldukları teknoloji ile Türk deniz gücündeki tüm projeler için önemli bir bilgi altyapısı da kazandırıyorlar. 68 metre uzunluğunda, 1850 ton ağırlığında ve 40 personelli bir denizaltıda kullanılan teknolojiler şaşırtıcı derecede göze çarpıyor.”

GÖRÜNMEZ SİHA ANKA-3

Diğer yandan ABD merkezli bir başka uluslararası savunma yayın organı The Defense Post ise Türkiye'nin görünmezlik teknolojisine sahip SİHA’sı ANKA-3’ün başarısına dikkat çekti. Yayın organı 17,5 metre uzunluğunda, 8 metre genişliğinde olan ve 1,300 kilogram mühimmatlı halde 830 km hızla uçabilen üstün kabiliyetli SİHA’nın havada iniş takımlarını kapatma testini başarıyla geçtiğine değindi.

Piri Reis Denizaltısı milli imkanlarla üretilen füze ve torpidolara sahip.

ÖNCÜ SİHA

Yayın organı çift motorlu ANKA-3’ün gelişmiş havacılık elektroniği, otopilot sistemi ve elektro/optik kızılötesi kamera sistemi gibi ileri teknolojilere sahip olduğuna da değindi. Kamuoyu ile paylaşılan bilgiler arasında SİHA’nın gözlem, keşif, istihbarat gözlemleri için öncü bir araç olduğuna değinilerek hedef odaklı bombalardan lazer güdümlü füzelere kadar geniş bir mühimmat yelpazesine sahip olduğunun da altı çizildi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber