Türk donanması başardı, dünyanın en büyük denizaltı üssü!
Türkiye'nin havacılık ve denizcilikteki askeri başarıları küresel savunma medyasının ilgisini çekmeye devam ediyor. ABD merkezli yayın organları son olarak “Dünyanın en büyük denizaltı üssü” olarak tanıttığı Aksaz Üssü'nü manşetine taşıdı. Analizlere göre "Ankara gücünü genişletmeye devam ediyor."
Türkiye'nin bir yandan ana denizaltı üssü olacak Aksaz'ı açması diğer yandan ise sınıfında lider platformlar arasında bulunan Hisar-O'nun 40 kilometreden fazla bir mesafedeki hava hedefini vurması ABD merkezli uluslararası yayın organlarında manşette yer aldı. İki yayın organı da Türkiye'nin hem denizcilik hem de havacılık alanlarında kendi kendine yeten az sayıdaki ülkeler arasında bulunduğuna dikkat çekti. Analiz yazısında “Türkiye dünyada yerli deniz platformlarını inşa edebilen tam donanımlı milli askeri deniz üslerine sahip az sayıdaki ülkeler arasında yer almakta. Ankara karada, denizde ve havada askeri gücünü genişletmeye devam ediyor” yorumuna yer verildi.
ÖZEL DONANIMA SAHİP
ABD merkezli küresel savunma yayın organı Breaking Defense'de yayınlanan analiz yazısında, Muğla'nın Marmaris ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılan Aksaz Tersanesi Komutanlığı Deniz Üssü'nün önemine dikkat çekildi. Tersanenin hem gemi yapımı ve savaş gemileri için üs hem de denizaltılar için özel yapıya sahip bir liman olduğu bilgisinin paylaşıldığı analiz yazısında tersane için “Türkiye'nin Mavi Vatan projesi ile hem kendi bölgesinde hem de uzak coğrafyalarda deniz gücünü etkin ve güçlü kılma çabalarının devamı” yorumunda bulunuldu.
3 BİN TON TAŞIMA
Deniz Üssü'nün açılışıyla birlikte Türkiye'nin “üstün teknolojiye sahip yeni 214 Tipi TCG Piri Reis Denizaltısı'nın da tanıtımının da yapıldığı bilgisine yer veren yayın organında Aksaz Deniz Üssü'nün Savunma Bakanlığı hem de ASFAT Şirketi tarafından ortak yönetileceği ifadelerine yer verildi. Yayın organı ayrıca operasyon testlerini başarıyla geçen üssün “3 bin ton taşıma kapasitesi ile dünyanın en büyük denizaltı üssü durumuna geldiği” detayını da küresel kamuoyuyla paylaştı. Analiz yazısında Türk donanmasının mevcut ve ileride inşa edilecek tüm denizaltıları için ana bakım ve tedarik üssü olarak kullanılacak Aksaz Üssü'ndeki dizel jeneratörler sayesinde denizaltıların suyun üzerinde herhangi bir noktada bakım ve onarımının gerçekleştirilebileceği bilgisi de paylaşıldı.
SIRA DIŞI BAŞARI
Bir başka uluslararası savunma yayın organı Militaryleak sitesi ise Türkiye'nin hava savunma sistemleri arasında yer alan Hisar-O'nun başarısına yer verdi. Sistemin 40 kilometreden daha uzak bir hava hedefini başarıyla imha ettiği bilgisine yer veren yayın organında “Türk yetkililer böylesine bir mesafenin ordu için kritik öneme sahip olduğunu ifade ediyorlar. Mesafe göz önünde tutulduğunda sistem kendi sınıfında sıra dışı bir başarıya imza atmış durumda” yorumuna yer verildi.
PATRIOT İLE YARIŞIYOR
Yayın organındaki analizde ayrıca Hisar-O'nun Türkiye'nin tüm hava sahasını koruyacak olan 'Çelik Kubbe' sistemine entegre edilecek olması dolayısıyla mesafe göz önünde tutulduğunda stratejik bir ilerleme anlamına geldiği de vurgulandı. “Hisar-O'nun ABD üretimi Patriot hava savunma sistemleriyle yarışır hale geldiğinin de ortaya çıktığı” yorumunda bulunulan analiz yazısında “Sınıfında son derece gelişmiş bir kabiliyete sahip olan” Hisar-O'nun Türk ordusunun envanterine 2024 yılında gireceği bilgisine yer verildi.
TÜRKİYE HIZLI İLERLİYOR
Hisar-O'nun kısa (Hisar-A) ve uzun menzilli (Hisar-U) türevleri bulunduğu bilgisini de paylaşan yayın organı yankı uyandıran hava savunma platformu hakkında şu detaylara yer verdi: “Sistemin füzeleri Roketsan, sensör ve elektronik sistemleri ise Aselsan tarafından üretiliyor. Uzun zamandır NATO'dan bu konuda destek alamayan Türkiye kendi bağımsız hava savunma sistemlerini inşa etme konusunda çok hızlı ilerliyor.”
Kaynak: Web Özel