TSK ALKA ile vuracak, lazer silahlarının devri başlıyor

ABD ve İngiltere ordularının son dönemde geliştirdiği lazer silahları küresel savunma medyasında dikkat çekiyor. Veriler, ordular arasında lazer silahları geliştirmek için kıyasıya bir rekabet yaşandığını ortaya koymakta. Türkiye de 'ALKA' sistemi ile bu rekabetin içinde yer alıyor.

Son Güncelleme:

İngiltere'nin geçtiğimiz günlerde 'Dragonfire' isimli lazer enerji silahını test ederek bir hava hedefini başarılı şekilde etkisiz hale getirmesi dikkatleri çekti. İngiliz uzmanlar, lazer silahlarının konvansiyonel mühimmat ve füzelere kıyasla çok daha ekonomik olduğunu ifade ediyorlar. Lazer saldırı ve savunma silah sistemleri geleceğin teknolojisi olarak değerlendiriliyor. Küresel ölçekte ordular lazer teknolojisine entegre olmak için büyük bir rekabet içine girerken,  Türkiye'de bu rekabetin içinde yer alıyor.

1 KM'DEN VURABİLİYOR

İngiliz hükümetinin başarıyla test ettiği Dragonfire sisteminin iki elektro optik kamera hedef belirleme sistemi ve iki lazer namlusuna sahip olduğu biliniyor. Savaş sistemi bozuk parayı bile bir kilometre uzaklıktan vurabilecek isabet oranına sahip. İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen sistemin üretim maliyeti ise yalnızca 100 milyon sterlin. Sistemin hem karada hem de savaş gemilerine monte edilerek denizde kullanılacağı ifade ediliyor.

DARPA'nın, SİHA'ları lazer gücüyle besleyecek projesinde sona gelindiği ifade ediliyor.

SİHA'LARA LAZER GÜCÜ

ABD kökenli savunma yayın organı Defense One ise Birleşik Devletler Ordusu için gizli askeri teknolojiler üreten DARPA'nın, Silahlı İnsansız Hava Araçlarını (SİHA) “lazer gücüyle çalıştıracak bir projenin” sonuna gelindiğini açıkladı. Yayın organının elde ettiği bilgilere göre proje kapsamında SİHA'lar operasyon menzili çevresine yerleştirilecek lazer güç bataryaları ile yere inmeden aylarca havada kalıp görev yapabilecek.

SINIRSIZ MENZİL

SİHA'lara lazer enerjisiyle havada güç verme temeline dayanan sistemin üreticisi ABD'li savunma devi Raytheon firması ayrıca özel bir saldırı platformu da geliştiriyor. Bu platformla birlikte SİHA'lar kendilerini besleyecek lazer enerjisini silah olarak da kullanacak ve yerde ya da havada belirlenmiş hedeflere karşı lazer saldırıları gerçekleştirebilecek. Elde edilen bilgilere göre DARPA'nın 'POWER' adını verdiği projesinde SİHA tasarımını Raytheon, yer lazer bataryalarını Draper ve lazer yönlendirme sistemlerini de BEAM Co. şirketleri üstlenmiş durumda. Projenin birinci hedefi SİHA'ları konvansiyonel enerji kaynaklarından kurtararak sınırsız menzile sahip kılmak; ikincisi ise mevcut küresel askeri savunma sistemlerinin etkisiz kaldığı lazer saldırıları gerçekleştirebilmek.

Türkiye de milli lazer silah sistemi 'ALKA' ile küresel rekabetin içinde yer almakta.

TÜRKİYE REKABETİN İÇİNDE

Lazer silahlarına geçiş tüm dünyada orduların da öncelikli hedefleri arasında yer alıyor ancak yüksek teknoloji gereksinimleri dolayısıyla birçok askeri lazer silah projesi de iptal edilmek zorunda kalıyor. Bunların başında ise kıtalararası balistik füzeleri yok edecek 'Star Wars' (ABD) ve 'SDI' (ABD) projeleri gelmekte. Tamamlanan bazı lazer projeleri ise şu şekilde sıralanmakta: Kısa menzilli roket ve top mermilerini lazer ile vuran 'Iron Beam' savunma sistemi (İsrail), SİHA ve İHA'ları lazer gücüyle vurabilen 'ATHENA' ve 'HELWS' sistemleri (ABD), belirlenen hedefleri lazer ile vurabilen 'ALKA' sistemi (Türkiye).

EN GÜÇLÜSÜ ALMANYA

Savunma sitelerindeki istatistiklere göre lazer sistemleri alanında en gelişmiş ülke ise Almanya. Almanya'da hali hazırda 4 ayrı lazer silah sistemi bulunuyor. En bilinen lazer platformu ise savunma şirketi Rheinmetall'ın ürettiği 'HEL' sistemi. HEL sistemi lazer atışıyla savaş helikopterleri, füzeler, toplar, mayınlar, zırhlı askeri araçlar, SİHA'lar ve hatta tankları bile etkisiz hale getirebiliyor. Alman hükümeti ise sistemin bilgilerini sır gibi saklıyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber