TL değer kazanacak, büyüme hızı beklentileri aştı

Ekonomiden yansıyan veriler TL için umut verdi. İlk çeyrekteki büyüme hızı OECD'nin Türkiye için duyurduğu tahmini geçti. Analistler, TL'nin dolar karşısında değer kazanmaya devam edeceğini gündeme taşırken, Türk-İş ise mayıs ayındaki yoksulluk sınırının 61 bin 788 TL'ye çıktığını açıkladı.

Son Güncelleme:

Türk ekonomisinde dalgalı seyir devam ederken, ilk çeyrekteki büyüme rakamları OECD'nin beklentisinin üzerine çıktı. Geçtiğimiz gün; hem ilk çeyrek büyüme rakamları hem de Türk-İş'in "Mayıs Açlık ve Yoksulluk Sınırı" rakamları açıklanırken, ortaya çıkan veriler yine kafa karıştırdı. Türkiye ekonomisi 2024'ün ilk çeyreğinde 5.7 büyürken, Türk-İş ise mayıs ayında açlık sınırını 18 bin 969 TL, yoksulluk sınırını 61 bin 788 TL, bekar bir çalışanın yaşam maliyetini ise 24 bin 609 TL olarak açıklandı. Büyüme rakamlarına bakıldığında inşaat sektörü 2024 yılının birinci çeyreğinde yüzde 11.1, bilişim faaliyetleri yüzde 5.5, mesleki ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 5 arttı. Açıklanan son verilere göre sanayi yüzde 4.9, tarım yüzde 4.6, hizmetleri de yüzde 4.3 büyüdü. 

OECD tarafından yayınlanan son analizde ise Türkiye ekonomisi için 2024 büyüme beklentisi 3.4 olarak duyurulmuştu.

4.5 YIL SONRA ARTIYA GEÇTİ 

Öte yandan Hazine'ye ait rezervler ile net rezerv 4.5 yıl sonra ilk kez artı 0.9 milyar dolara çıktı. Merkez Bankası ise geçen hafta gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantı özetlerini  yayımlarken, TL mevduat ve kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının artırılarak sistemden yaklaşık 550 milyar TL likidite çekildiği kaydedildi. Analistler ise Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta swap hariç net rezervini 10.8 milyar dolar arttırdığını, net rezervin önümüzdeki hafta pozitife dönmesini beklediklerini dile getiriyorlar. 

"NAVLUN FİYATLARI ARTAR"

Pazarlama ve İşletme Uzmanı Volkan Soykan ise ekonomik verileri yorumlarken, İsrail'in yürüttüğü kanlı soykırım savaşının küresel tedarik zincirinde kriz yaratabileceğine dikkat çekerken, "Ticaretin yüzde 90’ına yakınını taşıyan denizyolunda Husilerin saldırıları nedeniyle gemilerin Süveyş Kanalı yerine Ümit Burnu’nu dolaşması, konteyner krizini yeniden alevlendirdi. Uzayan rotalar nedeniyle konteyner ve gemi arzında kapasite sorunu ortaya çıkarken, Uzakdoğu ve Akdeniz’deki önemli aktarma limanlarında da büyük yoğunluk yaşanıyor. Kapasite sorunu konteyner navlununu yukarıya çekiyor" dedi.

DEĞER KAZANIYOR  

Soykan önemli bir ayrıntıyı da paylaşırken, "Uluslararası Finans Enstitüsü ise ortodoks politikaların sürdürülmesi halinde Türkiye'ye yurt dışındaki yerleşik kişilerin net sermaye girişlerinin 2025'te artmasının beklendiğini bildirdi. Fidelity International Portföy Yöneticisi Paul Greer de Türkiye’de riskten arındırılmış olarak bakıldığında en yüksek getiriyi Türk lirasında gördüklerini dile getirdi. UBS ise yayınladığı yatırımcı notunda, petrol değerli bir jeopolitik hedge olmaya devam ediyor ve yıl sonuna kadar brent ham petrolünün varil başına 87 dolar civarında işlem göreceği düşünülüyor" ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz gün, "Enflasyondaki geçiş süreci bu ay sona eriyor, Eylül ayında enflasyonun yüzde 40'lı rakamları görecek" dedi.

KREDİ TAKİPLERİ YÜZDE 1.8

Öte yandan analistler göre, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar'ın geçtiğimiz dillendirdiği ve birçok kişinin merak ettiği takipteki kredi açıklaması da oldukça önemli. Çakar, açıklamasında, "Kredi kartlarında bu oran yüzde 1.8, oranlar şimdilik iyi gidiyor ancak önümüzdeki 6 aylık dönemde artmasını bekliyoruz" demişti.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber