Tarihi çarpıtan TV dizisi! Rumlardan kara propaganda

Yunan Mega TV'de başlayan “Famagusta” adlı dizide Türkiye'nin Kıbrıs Barış Harekatı'na yönelik karalamalar tepki çekti. Tarihin tek taraflı bir şekilde çarpıtılarak anlatıldığı dizide Türk askerinin sivil halka ateş açtığı iftirası atılırken, Rum çetelerin katliamlarına yer verilmiyor.

Son Güncelleme:

Yunanistan'da yayın yapan Mega TV adlı televizyon kanalında “Famagusta” adlı 24 bölümlük bir dizi gösterime girdi. KKTC'nin sonradan Gazimağusa adını alan eski Mağusa kasabasının Rumca adı olan “Famagusta” adlı dizide Türk askerinin gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı'na yönelik iftiralar yer alıyor. Türk-Yunan ilişkilerinin yeniden iyileştiği bir dönemde vizyona giren diziye tepkiler var. Başrollerinde Giannis Bezos, Koralia Karanti ve Christos Loulis adlı oyuncuların yer aldığı dizi, 1974 yılında Kıbrıs'taki Rum silahlı örgütlerinin Türklere yönelik katliamlarına karşı koymak için Türkiye'nin başlattığı Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Rum bir ailenin başından geçenleri anlatıyor. Ancak Kıbrıslı Türkler dizinin “gerçeği saptırarak aktardığı” ve “düşmanlık aşıladığı” görüşünde.

50. YIL PROPAGANDASI

Tarihin tek taraflı bir şekilde çarpıtılarak anlatıldığı dizide Türk askerinin sivil halka ateş açtığı iftirası atılıyor. Senaryoya göre, Türklerin “işgal ettiği” Mağusa'da ailesini kaybeden üç aylık bir bebek 50 yıl sonra döndüğü Kıbrıs'ta geçmişiyle yüzleşiyor. Dizide Rum silahlı çetelerinin Türklere yönelik katliamlarına ise hiç yer verilmiyor.

Yunan Mega TV'de başlayan "Famagusta" adlı dizi Türkiye'ye yönelik iftiralar nedeniyle tepki çekti. 

RUMLARA İNSANİ YARDIM!

Kıbrıs tarihi üzerine kitapları ve akademik çalışmaları olan Prof. Dr. Ulvi Keser, Haber Global Web Özel'e, tepkiye neden olan diziyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Keser, dizide yer alan iddialarla ilgili “Her şeyden önce 14 Ağustos 1974'teki harekat sırasında Kıbrıs'ta başlayan salgın hastalık karşısında Türk Genelkurmayı'nın yayınladığı genelgeyi hatırlatmak gerekiyor. Genelkurmay, Kıbrıs'a insani yardım ulaştırdığında Türk-Rum ayrımı yapmadan bütün halka insani yardım yapılmasını emreden genelge yayınlamıştı. Böyle bir yaklaşıma sahip olan Türk askerinin sivillere yönelik katliam yapması mümkün mü” dedi.

YEMEĞİNİ PAYLAŞTI

1963-1974 arasındaki dönemde adada, Türklere karşı işlenen insanlık suçlarının Kıbrıs'ı ziyaret eden uluslararası kuruluşların kayıtlarında da yer aldığını sözlerine ekleyen Keser, şunları söyledi: "Yine uluslararası yardım kuruluşlarının yazışmalarında Türkiye'nin millet ayrımı yapmaksızın tüm Kıbrıslılara insani yardım yaptığı da yer almaktadır. Burada Kıbrıs harekatında yer alan Üsteğmen Ayhan Çekiç'i hatırlatmak istiyorum. Ayhan Üsteğmen ve pek çok Türk askeri kendi karavanalarını Rum esirlerle paylaşmıştı.

“Bu konuda pek çok anekdot paylaşmak mümkün. Rumların yaptığı Erenköy Katliamı ardından bölgede kontrolü sağlayan Türk askerinin, esir aldığı ve bu kanlı katliamı gerçekleştiren Rumlara dahi insan onuruna uygun bir şekilde muamele ettiği yine arşiv kayıtlarında yer almaktadır. Rum esirlerin götürüldüğü Adana'daki, Diyarbakır'daki esir kamplarındaki durum da uluslararası kuruluşların raporlarında anlatılıyor."

Rum çeteler 1963 yılında Kumsal bölgesinde Tabip Binbaşı Nihat İlhan'ın eşi ile 3 çocuğunu vahşice katletti.

KANLI NOEL'LE BAŞLADI

Rumların 21 Aralık 1963'te Kıbrıs Türklerine karşı başlattığı silahlı saldırılar Kanlı Noel olarak tarihe geçti. Saldırılarda 364 kişi şehit düştü, 103 Türk köyü boşaltıldı. Rum çeteleri, 24 Aralık 1963'te Lefkoşa'nın Kumsal bölgesinde doktor olarak görev yapan Binbaşı Nihat İlhan'ın eşi ile 3 çocuğunu da vahşice katletti. Binbaşı İlhan'ın evinin banyo küvetinde eşi Mürüvet İlhan ve çocukları Murat, Kutsi ile Hakan, ölü olarak bulundu. Bu olay tarihe "Kumsal Katliamı" ya da "Banyo Katliamı" olarak geçerken, baskının yapıldığı ev daha sonra Barbarlık Müzesi adıyla ziyarete açıldı. 15 Kasım 1967'de  Rumlar tarafından Geçitkale'de  20'den fazla Türk öldürüldü.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber