Suriye'de "ABD-İran" savaşı, bu kez aşiretler çatıştırılıyor

Suriye'de, İran destekli Şii gruplar ile terör örgütü YPG'nin kurduğu SDG arasındaki çatışmalar devam ediyor. SDG elebaşları ise kendilerine yönelik saldırıları İran'ın ABD'ye misillemesi olarak görürken, bölgedeki karmaşa da derinleşiyor. Aşiretler çatışması bölgeyi tümden yakabilir.

Son Güncelleme:

Suriye’nin doğusundaki Deyr el Zor bölgesinde, merkezinde terör örgütü PKK/YPG'nin yer aldığı sözde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Arap aşiretleri arasında son bir haftadır yaşanan çatışma ve gerginlik devam ediyor. Karşılıklı silahlı çatışmalarda toplam 7 kişi öldü. Suriye'de terör örgütüne yakın isimler hem sosyal medyada hem de bölgedeki yayın organlarında kendilerine yönelik saldırıların Fırat Nehri'nin batısında Şam yönetimi destekli Difayi Wetani grubu ile İran destekli gruplar tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. Fırat'ın doğusundaki SDG kontrolündeki bölgelerde ise ABD üssünün bulunduğu El Ömer Petrol Sahası ile Konoko Petrol Sahası yer alıyor.

SİLAH SOKTULAR İDDİASI

Şii güçlerin bölgede SDG ile birlikte ABD tesislerini hedef aldığı belirtilirken, SDG'de yer alan Süryani Birliği'nden Senharib Bersum, “İran, saldırılarıyla Suriye ve Irak'taki Amerikan üslerini tehdit etmeye çalışıyor" açıklaması yayınladı. Öte yandan Suriye'de yayın yapan "North Press" adlı ajans, İran Devrim Muhafızları'nın, Haniye suikastının ardından 3 Ağustos'ta Irak'tan Deyrizor'a silah konvoyu soktuğunu iddia etti. 

Arap aşiretler bölgede ABD destekli YPG/SDG'ye zaman zaman saldırılar düzenliyor. 

ORDUDAKİ Şİİ MİLİSLER

İran ve Şam rejiminin Suriye'de SDG üzerinden ABD'yi hedef alıp almadığını sorduğumuz Ortadoğu uzmanı Güngör Yavuzarslan, Suriye ordusundaki İran destekli milis güçlerin yaptığı bu saldırıların 'İran'ın ABD'ye bir cevabı' şeklinde yorumlanmasını doğru bulmadığını belirterek şunları söyledi: "Bölgede bu çatışmalar zaman zaman oluyor. Deyr el Zor hattında Arap aşiretlerinin PKK'ya saldırmasından sonra ilk defa Suriye Arap Cumhuriyeti Ordusu içinde bulunan Şii milislerin de PKK'ya saldırısı gerçekleşmiş oldu. Tabii bu rejimin inisiyatifiyle oldu."

ABD ÜSLERİNİ VURUR

Deyr el Zor'un altında bulunan Şii milislerin bu saldırıya katılmadığı bilgisini veren Yavuzarslan şöyle devam etti: "Saldıranlar Suriye Arap Cumhuriyeti bayrağı altında kendi yapılanması olan unsurlardı. Ben sahada İran bir cevap verirse doğrudan ABD üslerini hedef alacağını düşünüyorum. PKK üzerinden bir cevap vermez. Unutulmaması gerekir ki İran PKK ile Suriye içinde bir şekilde görüşüyor."

KİM KİMİ DESTEKLİYOR?

Suriye'de son derece karmaşık bir güçler dengesi bulunuyor. İran ve Lübnan Hizbullahı tarafından da desteklenen Suriye hükümetine bağlı silahlı gruplar, Fırat Nehri'nin doğusunda SDG kontrolündeki bölgeleri ele geçirmeye çalışıyor. Bu amaçla Busayra, İbrehiyye, Elharice, Tayyane, Ebu Hammam, Gazanic, Keşkiyye, Ziban ve Ellatva köylerine saldırı düzenliyor. Bölgede ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona ait bir savaş uçağı da alçak uçuş yaparak terörist YPG/SDG güçlerine destek veriyor. 

İran ve Şam yönetimi bölgedeki Arap aşiretlerine destek veriyor. 

RUSYA DEVREYE GİRDİ

Bölgeden gözlemcilerin bildirdiğine göre ABD öncülüğündeki uluslararası güçler askeri konvoylar ve helikopterlerle de YPG/SDG'ye destek oluyor. Haseke’den Deyr el Zor'a giden konvoylarda 12 askeri zırhlı araç ile 20 kamyonetlik lojistik destek olduğu belirtiliyor. Öte yandan Suriye'de terör örgütüne yakın sosyal medya hesaplarına göre çatışmaların yoğunlaşmasının ardından Rusya da devreye girdi. Rusya'nın, Şam yönetiminden yetkililerle birlikte heyet oluşturarak SDG ile temas sağladığı ancak görüşmelerde çözüme ulaşılamadığı belirtiliyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber