Son durak İstanbul, Da Vinci sırlarıyla geliyor

İtalyan ressam Leonardo Da Vinci'nin ölümünün üzerinden 505 yıl geçse de, sırları gizemini koruyor. Osmanlı padişahı 2.Beyazıt için Haliç'te köprü projesi de hazırlayan Da Vinci'nin bu hayali gerçekleşmezken, ünlü ressamın hatırası "Leonardo Da Vinci'nin Yolu" projesiyle yaşatılacak.

Son Güncelleme:

Rönesans döneminin en önemli isimlerinden İtalyan ressam Leonardo Da Vinci'nin ölümünün üzerinden 505 yıl geçti. Ancak birçok film ve romana konu olan Da Vinci'nin yaşamındaki sırlar  halen merak konusu. Öyle ki, Da  Vinci ölümünden sonra bile yapıtları ve gizemleriyle milyonlarca insanı peşinden sürüklemeye devam ederken, İstanbul'u da kapsayacak özel bir kültür projesi ise büyük heyecan yaratmış durumda. İtalyan ressamın yaşarken gittiği veya temas ettiği şehirlere yönelik İtalya'daki Vinci kasabasında başlatılan "Leonardo Da Vinci'nin Yolu" projesi İstanbul'a kadar uzayacağı açıklanırken, proje kapsamında ünlü ressamın doğduğu Vinci kasabası ile megakent arasında dostluk köprüsü oluşturulması da hedefleniyor.

Dr.Tolay (en solda) yıllardır önemli kültür projesi için emek harcıyor.

İLK BULUŞMA 15 HAZİRAN

Geçtiğimiz gün İstanbul Beyoğlu'nda düzenlenen toplantıda,  "Leonardo da Vinci'nin Yolları" anlamına gelen Le Vie di Leonardo da Vinci Vakfı yöneticileri (The European Leonardo da Vinci Ways), Rönesans ustasının izlerini İtalya, Fransa, Slovenya’nın ardından Türkiye’ye taşınacağını duyurdu. Le Vie di Leonardo da Vinci Vakfı’nın düzenleyeceği etkinliklerin ilk ayağını 15 Haziran 2024’te açılacak olan “Leonardo da Vinci’nin Yolu” sergisi oluşturacak. Şefik Uğur Bekdemir ve Marcus Graf'ın küratörlüğünü yapacağı sergi, İtalya'dan Fransa'ya, oradan Slovenya'ya ve nihayet Türkiye'ye gelerek yolculuğuna devam edecek.

HALİÇ'E KÖPRÜ PROJESİ

Öte yandan uzun süredir Vinci kasabası ile İstanbul arasında köprü oluşturulmasını sağlamak için çalışmalar yürüten ve Türkiye'nin tek Leonardo da Vinci uzmanı sayılan, Dr. Mustafa Tolay ise Leonardo Da Vinci'nin sırları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 50 yıldır Leonardo araştırmaları yapan ve 30 yılı aşkın süredir Da Vinci'nin doğduğu, Vinci kasabasında çalışmalarını sürdüren Dr. Mustafa Tolay, "İBB yöneticileri ile 4 yıl önce yaptığımız görüşmede, İstanbul'da, Da Vinci Müzesi kurulması için olumlu yanıt almıştım. İtalyan ressam Da Vinci'nin, İstanbul ile olan bağı çok önemli. Osmanlı padişahı 2.Beyazıt, Haliç'e bir köprü yaptırmak istiyordu. 2.Beyazıt'ın bu hamlesi, Leonardo da Vinci'nin de kulağına gitmiş ve Galata için bir köprü tasarlamıştı" dedi.

HERMETİZM TUTKUSU

"Da Vinci, yaşadığı dönemde Vatikan'ın baskısı nedeniyle gizli olarak bilimsel alışmalar yürüttüğümü dile getiren Tolay şunları anlattı: "Da Vinci arkadaşlarıyla birlikte ezoterik öğretiler üzerinde çalışıyordu. Özellikle Ortadoğu kaynaklı bilgileri klasik dogmatik kilise söylemlerine karşı çalışmalarında kullandı. Da Vinci tıpkı Dante ve Galileo gibi gizli gizli çalışmak zorundaydı. Da Vinci, simya çalışmaları da yapıyordu. Hermetik ve Okültik denilen gizli ilimlerle de uğraşmaktaydı."

Dr. Tolay; ". Üstelik Da Vinci, İstanbul Boğazına da köprü yapmak istediğini belirtmişti."

GÜL VE HAÇ KARDEŞLİĞİ 

"En çok etkilendiği isimler arasında Ortadoğu'dan ve Endülüs'ten bilim insanları vardı. Bunların başında İbn-i Sina ve İbn-i Heyzem geliyor. 30 yıllık araştırmalarım sonucunda Da Vinci'nin Siyon Örgütü ile Gül ve Haç Kardeşliği'nin yanı sıra, benzer derneklere üye olduğunu tespit ettik. İtalyan ressamın en büyük özelliği Vatikan'ın dogmatik baskısına karşı sembolizmi kullanmasıydı. Birçok komplo teorisi dile getiriliyor ancak bir gerçek var ki, Avrupa aydınlanmayı Dante, Leonardo da Vinci ve Newton'a borçlu."

ARYANİZME İNANIYORDU

"Da Vinci'nin fikirleri yıllardır tartışılıyor. 30 yıllık belge ve dökümanlara bakarak Da Vinci'nin gerçek, saf hristiyanlık kabul edilen Aryanizm'e inandığını söyleyebilirim. Annesi Meryem'in bakire olmadığını, İsa'nın Mecdeneli Meryem adlı bir kadınla evli olduğunu, çarmıha gerilmediğini, soyunun devam ettiğini ve göğe yükselmediğini söylüyordu. Benzer düşünceler daha sonra Newton için de ileri sürülmüştür. Da Vinci'nin Tapınak Şövalyesi ve İlluminati üyesi olduğuna dair bir belgeler aranmaktadır."

Kapak Çizim: Cansel Çelik   

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber