“SON 11” raflarda, futbol ve toplumu anlatan roman
Yayıncı ve yazar Ferhat Uludere'nin futbol ve edebiyatı aynı doku içerisinde işleyen çarpıcı kitabı “Son 11” yeniden raflarda. Romanlarında Trakya'nın kültürel atmosferi ve insanını diyaloglar üzerinden anlatan Uludere, “Son 11” romanında kitapseverleri yeniden Trakya'ya götürüyor ve küme düşmeyi garantilemiş bir futbol takımı üzerinden Türkiye perspektifi sunuyor.
KENDİSİYLE YÜZLEŞEN BİR TAKIM
Amatör ligde var olma savaşı veren Kentspor'un hikayesi bir futbol takımının tüm insani yönleri ve çatışmalarını da betimler nitelikte. Kentspor ligin son maçına çıkmak üzeredir, ancak takımın sezon başı sahaya çıkan ilk on biri, alacaklarının ödenmemesi ve taraftarın protestolarına maruz kalmamak için kaçmış, maç günü soyunma odasında takımın ilk değil son on biri toplanmıştır. Kulübün efsane ismi teknik direktör Puşkaş Sami takımını sahaya çıkmak için motive ederken kendi hayatıyla ve verdiği yanlış kararla da yüzleşmek zorunda kalacaktır.
FUTBOL ÜZERİNDEN TÜRKİYE PORTRESİ
Ferhat Uludere, soyunma odasına toplanmış gençler üzerinden Simon Kuper’ın, “Futbol asla sadece futbol değildir” sözünü hatırlatır bir biçimde kullanıyor kalemini ve bir kasabanın futbolla birlikte nasıl şekillendirildiğini de anlatıyor. Siyasetin futbolu kullanarak yayılma fikrini, futbolun insanlarda yarattığı aidiyet duygusunu ve futbolun insanlar üzerindeki korkunç kalıcı etkisini anlatıyor. Kitap bu hikaye kurgusu içerisinde 2000’li yılların Türkiye’sine de göndermelerde bulunuyor. Roman, amatör bir takımı anlatsa da yaşananların Türkiye’nin profesyonel tüm liglerinde karşılığı olduğunu okuyucular iyi biliyor. Ferhat Uludere, Edisyon Kitap'tan çıkan “Son 11” romanında sadece bir futbol takımını değil, Tazı Vedat’ın buruk sevdasını, Sezgin’in yalnızlığını ve sarhoş ölmek isteyenlerin rüyalarıyla birlikte tipik bir Trakya kasabasının güncel portresini gözler önüne seriyor.
FERHAT ULUDERE KİMDİR?
1977 yılında Lüleburgaz’da dünyaya geldi. Müjdat Gezen Sanat Merkezi Yaratıcı Yazarlık Bölümü’nü bitirdi. 2002 yılında ilk öykü kitabı “Sayıklamalar”, ardından sırasıyla “İslenmiş Aşka Mektuplar”, “1001 Fıçı Bira”, “Sonbaharda Sarhoş Bir Kasaba”, “Don Quijote’nin Üçüncü Cildi”, “Son 11” ve “Nikâh Sarhoşluğu” yayınlandı. “Çanakkale Gezisi” isminde bir çocuk kitabı da bulunan Uludere öğrenci olarak girdiği Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde 2014 yılından bu yana Yaratıcı Yazarlık Bölümü Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Kaynak: Web Özel