Shakespeare gerçekte kimdi? Osmanlı'ya uzanan iddia!

Dünya edebiyatının en büyük yazarlarından William Shakespeare'in gerçekte kim olduğu asırlardır tartışılıyor. Uzmanlar ancak bir aristokratın İngilizceye bu denli incelikle hakim olabileceğini iddia ediyorlar. İddialar arasında şaşırtıcı bir Osmanlı detayı da yer alıyor.

Son Güncelleme:

İngiliz edebiyatının büyük yazarı William Shakespeare üzerindeki tartışmalar bitmek bilmezken, Shakespeare'in gerçekte kim olduğu halen tam bilinmiyor. 1564 yılında doğan ve 1616 yılında vefat eden Shakespeare'in hayatı ölümünden 60 yıl sonra yazılmaya başlandı. Günümüzde Shakespeare'in biyografisi olarak sunulan bilgiler ise daima şüphe uyandırdı. Shakespeare'in biyografisinde 1585-1592 yılları arasında ne yaptığının yazılı olmaması bunun ilk sebebi. Bu döneme 'karanlık yıllar' adı verilirken ikinci büyük sebep ise biyografideki kişinin 16. yüzyılda yazılan ve yaklaşık 29 bin farklı kelime ile sergilenen oyunlar ve şiirleri üretecek entelektüel donanıma sahip olmayacağı iddiası. Araştırmacılar bu sebeple Shakespeare'in son derece incelikli, metaforik eserlerinin ancak bir aristokrat ya da aristokratlar tarafından kurulmuş bir edebiyat cemiyeti tarafından yazılmış olabileceğini iddia ediyorlar.

İngiliz edebiyatının büyük yazarı William Shakespeare'in gerçek kimliği asırlardır tartışılıyor.

VAFTİZ VE ÖLÜM KAYDI YOK

Diğer yandan William Shakespeare'in vaftiz, evlilik, ölüm, mülk ve vergi kayıtları da bulunmuyor. Shakespeare'in döneminden kalan oyunlardaki imzalar da birbirlerini tutmuyor. Bu dönemden kalan 32 çalışmanın kapağında soyadı 'Shake-Speare' ya da 'Shak-Spear' olarak yazılı. Peki tartışmaya ilişkin olarak neden aristokratların ismi geçiyor? Dönemin İngiliz toplumunda edebiyat eseri üretmek aristokrasi için 'ayıplanacak' ve 'avam' faaliyetler olarak görülmekteydi. Aristokratların bu dönemde edebiyat eserleri kaleme alırken müstear isim kullandıkları da biliniyor.

Edebiyat tarihçilerinin bir kısmı 17'inci Oxford Kontu Edward De Vere'nin gerçek Shakespeare olduğunu iddia ediyorlar.

OXFORD KONTU DE VERE

'Gerçek' Shakespeare olduğu iddia edilen isimlerin başında 17'inci Oxford Kontu Edward De Vere geliyor. De Vere'nin şiirlerindeki üslup, coğrafya bilgisi, İngiltere aristokrasisinin işleyişi ve entrikaları hakkındaki derin bilgisi ve İngiliz tarihi hakkında o dönem yalnızca aristokratların faydalanabildiği kütüphanelerden elde edilecek detaylara sahip olması Oxford Kontu'nu en güçlü aday yapıyor. 

İddiaların odağındaki bir diğer isim Sir Francis Bacon. Uzmanlar, Shakespeare eserlerinde dönemin Kralı I. James'in yaşamı ve saray hayatındaki büyük olayların ve krizlerin yer alması, hukuk sorunlarının derinlemesine ele alınması ve ancak Kral'a yakın isimlerin bilebileceği konular hakkında piyesler yazılması dolayısıyla 17. yüzyıl Avrupa'sının en büyük aydını kabul edilen Sir Bacon'ın ismini de ileri sürüyorlar. Bir yazar da olan Sir Bacon İngiltere Kralı 1. James döneminde hem hukukta hem de bürokraside en yüksek seviyede görev yapmış olması, hukuk bilgisi ve sarayın 'akil adamı' olması dolayısıyla listede yer alıyor.

OSMANLI'DA İDAM EDİLECEKTİ

6'ıncı Derby Kont'u William Stanley de "Gerçek Shakespeare" iddialarının odağındaki isimlerden. Son derece iyi bir eğitim alan, dünyayı gezen ve hayatının büyük bölümünde “halk için oyunlar ve şiirler kaleme aldığı” bilinen Stanley'nin sarayı eleştirmesi, keskin mizaha sahip üslubu, Dünya tarihinden ve mitolojilerinden örnekler vermesi ya da ülke tarihindeki saray entrikalarına ve gizli bilgilere hakim olması dikkat çekmekte. Bu konular ise Shakespeare'in oyunlarında sıklıkla işlenmekte. Oyunlarına 'W.S.' imzası atan Stanley'nin hangi kent olduğu bilinmemesine karşın Osmanlı İmparatorluğu'na gittiği, burada İslamiyet'e hakaret ettiği ve yakalanıp idam edilmek üzereyken bir Müslüman kadının kendisiyle evleneceğini söylemesi üzerine serbest bırakıldığı da İngiliz tarihçiler tarafından dile getirilmekte.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber