Seçim sonrası ne olacak? Emtia ve tarım uyarısı!

Ekonomide son bir haftadır ilginç gelişmeler yaşanırken, piyasaların nabzı da dalgalı seyrediyor. Herkesin en çok merak ettiği ise seçim sonrası önümüzdeki bir yıllık süreçte neler yaşanacağı...

Son Güncelleme:

Piyasada gözler seçim sonrası ile 2024'ün ikinci yarısına çevrilmiş durumda. Son günlerde fısıltı gazetesi tarafından ortaya atılan iddialar ise devam ediyor. Seçim sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve devam etmeyeceğine yönelik dedikodulara Cumhurbaşkanı Erdoğan son noktayı koyarak, "Çok iyi çalışılmış ekonomi programımız var. Güçlü kadromuzla hükümet olarak ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz. Milletimden de bize ve ekonomi ekibimize güvenmesini istiyorum" dedi. Bu açıklamaların ardından gözler, piyasalardaki son durum ve gelecek tahminlerine çevrildi. Analistler ise emtia ve tarım ürünlerinde fiyat artışının süreceği uyarısında bulundu. 

Merkez Bankası'nın, politika faizini sürpriz bir adımla yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmesi tartışılırken, daha önce 150 baz puan olan faiz koridoru aralığı için de "artı eksi 300 baz puanlık bir marj belirlenmiş durumda. Analistlere göre büyüme tahminin yukarı yönlü güncellenmesi enflasyon tahminin de yukarı yönlü güncellenmesine neden olacak.

YÜZDE 3 BÜYÜME 

Piyasada yaşanan dalgalanmalara karşın en önemli gelişmelerden biri büyüme ve kredi notlarının yukarıya doğru tırmanmaya başlaması. S&P Global; Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminini 2024 için yüzde 2.4'ten yüzde 3'e ve 2025 için de yüzde 2.7'den yüzde 3'e çıkardı. Kredi derecelendirme kuruluşu, gelişmekte olan ülkeler için 2024 yılı toplam büyüme tahminini ise yüzde 4.2 olarak duyurdu. 

TARIM SEKTÖRÜ KÜÇÜLÜYOR

Bir diğer önemli gelişme de kredi notundaki olumlu değişim. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü “pozitif” olarak belirledi. NielsenIQ ise Türkiye’de geçtiğimiz yıl sigara ve alkol hariç hızlı tüketim pazarının geçen yıl ciroda yüzde 81 büyüdüğünü açıkladı. Avrupa’nın hacimsel küçülme yaşadığı bir dönemde Türkiye’de hacimsel büyüme yüzde 6 seviyesinde gerçekleşirken fiyat değişim yüzde 71 oldu. E-ticaret 2023'te yüzde 116 gibi güçlü bir ciro artışı kaydetti. Ancak Türk ekonomisindeki en olumsuz tablo tarım sektöründe yaşandı. Ekonomi yüzde 60 büyürken, tarımda büyüme sadece yüzde 23 olarak kayda geçti.

FAİZ İNDİRİMİ OLACAK MI? 

Öte yandan Türkiye’de işsizlik oranı 2023 yılında yüzde 9.4 olarak ölçülürken, TÜİK verilerine göre, geçen yıl işgücüne katılım yüzde 0.2 puan artış gösterdi ve yüzde 53.3 olarak gerçekleşti. Uzmanlara göre EYT ile emekli olanların önemli bir kısmı çalışmaya devam ediyor. Son verileri ışığında olasılıkları değerlendiren Pazarlama ve İşletme Uzmanı Volkan Soykan ise ABD’de faiz indirimi konusunda fikir ayrılıkları sürdüğünü belirtirken, "Atlanta Fed Başkanı Bostic, bu yıl sadece bir faiz indirimi beklerken, Chicago Fed Başkanı Goolsbee de 3 faiz indirimi beklediğini ifade etti. ABD Merkez Bankası, geçtiğimiz haftaki toplantında bu yıl 75 baz puanlık faiz indirim konusundaki beklentisinde bir değişikliğe gitmemişti" dedi.

Emtia fiyatlarının yılın ikinci yarısından itibaren artacağı belirtiliyor. 

EMTİA FİYATLARI ARTACAK

Soykan ayrıca, ABD ve Avrupa'daki merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye başlamasının ardından emtiaların yükseleceğine dikkat çekerek, "Bakır, alüminyum, altın ve petrol ürünleri artabilir. Mevduat bankalarındaki tüketici kredileri, geçen hafta yüzde 0.15 azalarak 1 trilyon 504 milyar 810 milyon 327 bin lira olurken, faizlerinde rekor artış izlendi. Geçen hafta yüzde 63.3 olan tüketici kredi faizleri yüzde 76 olarak kaydedildi. Deutsche Bank yeniden uzun vadeli Türk Lirası pozisyon açıyor. TL’nin reel olarak değerlenmeye devam edeceğine ilişkin beklentinin sonucu bir adım" diye konuştu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber