Savaş İsrail'i karıştırdı. MOSSAD cadı avına çıktı!

Uluslararası istihbarat siteleri İsrail-Hamas Savaşı'nın ardından ülke meclisindeki öfkenin giderek büyüdüğünü dile getirmekteler. İddialara göre Başbakan Binyamin Netanyahu ve kabinesinin savaş sonrası istifası isteniyor. MOSSAD ise saldırıyı 4 ayrı militan grubun gerçekleştirdiğini düşünüyor.

Son Güncelleme:

Uluslararası istihbarat haberlerine yer veren Intelnews'te yayınlanan analizler İsrail-Hamas Savaşı'yla birlikte İsrail Meclisi'nin, (Knesset), ordusunun, Savunma Bakanlığı'nın ve istihbaratının “adeta deprem yaşadığını” dile getirdi. Knesset'teki kulisleri ve perde arkasında yaşananları sayfalarına taşıyan yayın organının iddiasına göre parlamenterler Netanyahu kabinesini eleştiriyor ve istifalarını istiyorlar.

İSRAİL'İN İÇİ DE KARIŞTI

Intelnews'teki bilgilere göre İsrail iç politikası istihbarat skandallarıyla sarsılırken ülkenin dış istihbarat servisi (MOSSAD) ve iç istihbarat servisinin (Şabak) yöneticilerinin de görevden alınacağı ifade ediliyor. İsrail meclisinde ise tüm partilerden “tarihimizdeki en büyük istihbarat zafiyeti” eleştirileri geliyor. Ülkenin karar verici mercileri ise İsrail tarihinde ordunun ve istihbaratın bir bütün olarak çöktüğü zaman olmadığını dile getirip sorumlularının hesap vermesini istiyorlar.

İsrailli parlamenterlerin savaşın ardından Başbakan Binyamin Netanyahu ve kabinesinin istifasını istediği iddia ediliyor.

NETANYAHU'NUN İSTİFASINI İSTİYORLAR

İsrail istihbarat kaynaklarından elde edilen bilgilere göre meclisteki eleştirilerde sıklıkla 1973 yılında gerçekleşen ve İsrail ile Mısır ve Suriye arasında vuku bulan 'Yom Kippur Savaşı' da örnek veriliyor. İsrailli parlamenterler 1973 yılında İsrail ordusu ve istihbaratının savaş başlamadan önce gerekli tüm kritik bilgilere ulaşıp hazırlık yaptığını ifade ederek günümüzdeki durumu öne sürüp savaşın ardından Netanyahu kabinesinin istifa etmesini gerektiğini de dile getiriyorlar.

SADECE BATI ŞERİA'YA ODAKLANDI 

Kulislere göre 1973 yılındaki hataların ardından dönemin İsrail Başbakanı Golda Meir ve Savunma Bakanı Moşe Dayan istifa etmelerine karşın mevcut hükümetin böyle bir niyeti olmaması da parlamenterlerin öfkeli eleştirilerinin odağında. Hükümete yönelik bir başka eleştiri de Netanyahu'nun tüm güvenlik odağını ısrarla Batı Şeria'daki yerleşimcilerin korunmasına verip, Gazze Şeridi sınırındaki İsrail yerleşimlerini göz ardı etmiş olduğu yönünde.

MECLİS ŞOKA UĞRADI

Hamas saldırılarının ardından İsrail ordusunda da iç sorgulama yaşanıyor. İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (İSK) stratejik departmanları ve İsrail Savunma Bakanlığı ülke ordusunun ilk kez yetersiz kalmasıyla da yüz yüze gelmiş durumdalar. Eleştirilerde ise İSK'nin son dönemde tüm enerjisini bölgedeki İsrail yerleşimlerine ve ibadete giden insanların korunmasına harcadığı, düşman olarak Filistin içindeki örgütleri değil Filistin halkını gördükleri ifadeleri ön planda yer alıyor. İSK'nin 7 Ekim tarihinde Gazze'yi işgal göreviyle harekete geçmesine karşın aynı gün binden fazla sivil kayıp ve 150'den fazla İsrail vatandaşının kaçırılması karşısında Meclis'in “şoka uğradığı” gelen bilgiler arasında.

DÖRT MİLİTAN GRUP ORTAK MI SALDIRDI?

İSK, MOSSAD ve Savunma Bakanlığı tarafından Knesset üyelerine verilen brifingler de istihbarat sitelerinin kulislerine yansımaya başladı. Verilen brifinglere göre başını Hamas'ın askeri kanadı el-Aksa Şehitleri Tugayı'nın çektiği dört ayrı silahlı grubun gayri nizami harp teknikleri sonucu İsrail “boşta yakalandı.” Brifinglerdeki bilgilere göre Hamas haricindeki gruplar çok bilinmeyen gruplar ve bugüne kadar “Hamas'ın liderliğinde ortak saldırı yapmaları beklenmeyen unsurlar” olarak görüldüler. Ancak MOSSAD'ın tahminlerine göre bu gruplar 'Aksa Tufanı' operasyonunu da birlikte gerçekleştirdiler.

MOSSAD, İsrail ve Gazze içinde insan avına çıkmış durumda.

MOSSAD GAZZE'DE İRANLILARI ARIYOR

Perde arkasından yansıyan bilgilere göre MOSSAD ülke içinde ve Gazze'de de 'cadı avı' başlatmış durumda. Değerlendirmeler saldırının organize edilmesi için İran, Lübnan ve İsrail içindeki muhbir ağının kullanılmış olması gerektiği düşüncesi üzerinde yoğunlaşmakta. MOSSAD ülke içindeki muhbir ağını bulmak için harekete geçildiği yönünde parlamenterlere brifing vermeye de devam ediyor. Elde edilen bilgilere göre MOSSAD, İran'ın Hamas militanlarını Gazze'de yetiştirdiğini de düşünmekte ve Gazze'de de bu organizasyonun liderlerini ele geçirmek için ordudan önce bölgeye sızmış durumda.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber