Rusya'dan Husilere balistik füze
İsrail ile Yemen'deki Husiler arasındaki çatışmalar her hafta şiddetini arttırırken küresel savunma medyasından çarpıcı bir iddia geldi. Amerikan askeri istihbaratına göre Husilerin İsrai'i vurduğu gelişmiş balistik füzeleri Rus savaş gemileri tedarik ediyor.
İsrail ile Yemen'deki İran destekli Husiler arasındaki gerilim ve çatışmalar artıyor. Husiler kısa süre önce İsrail'in Tel Aviv kentini ülkeyi koruyan ünlü 'Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi'nin tespit edemediği 'Yafa' isimli yeni bir İHA ile vurdu. İHA saldırısında bir kişi hayatını kaybederken 4 kişi de yaralandı. İsrail'in cevabı sert oldu ve Yemen'in en büyük limanı olan Hudeyde Limanı'na savaş uçaklarıyla saldırı düzenledi. Saldırıda 9 kişinin öldüğü, 89 kişinin de yaralandığı aktarıldı. Silahlı örgüt ayrıca İsrail'in güneyindeki Eilat kentindeki stratejik noktalara balistik füzelerle saldırı düzenledi.
Uluslararası savunma medyası daha önce Çin ve İran'dan Husilere İHA ve SİHA desteği gittiğini kamuoyu gündemine getirmişlerdi ancak balistik füze gibi ileri teknoloji ve güçlü silahların nasıl elde edildiği sorusu büyük merak konusu. Saygın küresel askeri haber sitesi Army Recognition'ın bölgedeki kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre füzelerin arkasındaki ülke Rusya. Askeri kaynaklar ilk kez devlet dışı bir aktöre böylesine gelişmiş silah tedariki yapıldığının da altını çizmekteler.
KARAR MOSKOVA'DA ALINDI
Elde edilen bilgilere göre geçtiğimiz ay Kremlin'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkanlığında toplanan güvenlik toplantısında Yemen'deki Husiler hakkında “ağır silahlarla donatılarak destek verilmesi” yönünde bir karar alındı. Karar dahilinde Moskova'da hem karadan karaya hem de Kızıldeniz'de konuşlu Batı ülkelerinin savaş gemilerine karşı kullanılmak üzere karadan denize balistik füzelerin Husiler'e verilebileceği konusunda anlaşmaya varıldı.
ANTİ-GEMİ FÜZELERİ YOLLAYACAK
ABD askeri istihbaratının elde ettiği bilgilere göre ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya verilen silahların Kiev tarafından Rusya topraklarında kullanılmasına izin vermesinin ardından Rusya bu kararı hayata geçirmek için adım attı. İstihbarat kaynaklarına göre Rusya daha önce de bu adımı atmak istedi ancak Suudi Arabistan veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Putin'i ikna ederek bu karardan vazgeçirdi. Rusya'nın Husilere Sovyetler Birliği döneminden kalma çok sayıda P-21 ve P-22 anti-gemi balistik füzesi göndereceği de istihbarat raporlarına yansıyan bilgiler arasında. Husilerin politik kanadının lideri Ali Al-Kum da daha önce Rusya ve Çin'le stratejik ilişki kurulacağını açıklamıştı.
BALİSTİK FÜZELER RUSYA'DAN MI?
İstihbarat raporlarında yer alan en şaşırtıcı bilgi ise Rus Pasifik Filosuna ait iki savaş gemisinin uzun süredir Kızıldeniz'de Yemen açıklarında bulunması. Amerikan ordu istihbarat kaynaklarına göre güdümlü füze kruvazör gemisi 'Varyag' ve firkateyn 'Mareşal Şapoşnikov' Husilere balistik füze taşıyorlar. Rapora göre iki gemi Ocak ayından bu yana dünya genelinde görevdeler. Libya'da Rus paralı askeri şirketi Wagner'e de silah taşıyan gemiler görev yolculukları boyunca Yemen'deki rotalarının ardından sırasıyla Eritre, İran, Katar, Hindistan ve Sri Lanka'ya da uğrayacaklar.
2022'DE STRATEJİ DEĞİŞTİ
Rus savaş gemilerinin eşlik ettiği konvoyun Suriye'nin Tartus deniz üslerinden ikmal yaptığı ifade edilirken kısa süre önce de Libya'daki Wagner birliklerine mühimmatlarıyla birlikte bir savaş uçağı ve asker desteği sağladıkları da ifade edilmekte. Askeri kaynaklar Rusya'nın deniz gücü doktrininde 2022 yılında değişikliğe gittiğini ve stratejinin Batı'ya karşı deniz gücünü arttırma ve uluslararası sularda savaş gemileriyle varlık gösterme yönünde değiştiğinin altını çizmekteler. Yeni strateji Akdeniz, Karadeniz, Arktik ve Pasifik olmak üzere dört alana öncelik vermekte.
Kaynak: Web Özel