Rusya, Çin, ABD... Uzayda istihbarat savaşı!

Askeri kaynaklara göre uzayda herkes birbirini gözetlemeye ve istihbarat faaliyetleri gerçekleştirmeye başladı. NATO uyduları Rusya'yı, Rus istihbarat uyduları NATO'yu, Çin gözlem balonları ABD'yi, ABD uyduları ise Fransa'nın yanı sıra Çin'i gözlemliyor. Amaç dijital verileri ele geçirmek.

Son Güncelleme:

Küresel istihbarat yayın organı Intelligence Online'in (IO) Fransız Dış İstihbarat birimi DGSE kaynaklarına dayandırdığı haberine göre ABD uzaydaki istihbarat, keşif uydusuyla Fransız askeri uydularından istihbarat bilgilerini “çalıyor.” Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre ABD'nin 24 Eylül 2022 tarihinde Kaliforniya Eyaleti'ndeki Vandenberg Uzay Güçleri Üssü'nden fılatılan ve Birleşik Devletler'in en kapsamlı dijital istihbarat programı 'Nemesis' dahilinde uzaya gönderilen uydunun son haftalarda Fransa'nın askeri uydularına yönelik istihbarat görevi yerine getirdiği iddia edildi. İstihbarat ve askeri kaynaklara göre uzayda herkes birbirini gözetliyor. NATO uyduları Rusya'yı, Rus istihbarat uyduları NATO'yu, Çin gözlem balonları ABD'yi, ABD uyduları ise Fransa'nın yanı sıra Çin'i gözlemliyor.

ABD'nin Nemesis uydusunun Fransa'nın istihbarat uydularındaki “dijital veri ve görselleri ele geçirdiği” iddia ediliyor.

DİJİTAL VERİLERİ Mİ ÇALIYOR?

Askeri ve istihbarat kaynaklarına göre ABD ordusunun “en gizli projesi” olarak adlandırılan Nemesis uydusu kağıt üzerinde “Ulusal Keşif Ofisi'nin uydusu” olarak gözükmekte ancak perde arkasında Nemesis uydusu Fransa'nın istihbarat uydularındaki “dijital veri ve görselleri çalıyor.” Fransız istihbarat yetkililerinin olayın farkına vararak ABD'den cevap beklediğini ifade eden kaynaklar ABD'nin ise hiçbir açıklama yapmadığının altını çiziyorlar.

NATO'nun uzaydaki uydularının Rusya'nın başkenti Moskova'nın etrafındaki hava ve kara savunma sistemlerini, konumlarını ve envanterini gözlemlediği ifade edilmekte.

NATO-RUSYA REKABETİ 

IO ayrıca NATO'nun uzaydaki uydularının da Rusya'nın başkenti Moskova'nın etrafındaki hava ve kara savunma sistemlerini, konumlarını ve envanterini “gözlemlediğini” iddia etti. NATO kaynaklarına dayandırılan bilgilere göre NATO uyduları Rusya'nın son dönemde savaş halinde bulunduğu Ukrayna sınırına uzun menzilli kara ve hava füze sistemleri yerleştirdiğini, Moskova'daki stratejik noktalara ise başta Pantsir-S1 (SA-22) olmak üzere orta menzilli havadan karaya savunma füzeleri koyduğunu ortaya çıkardı.

Moskova etrafındaki füze ve elektronik savaş yığınağının Ukrayna'nın SİHA (silahı insansız hava aracı) saldırılarından korunmak için yerleştirildiği düşünülüyor. Kaynaklar Rus istihbarat uydularının da NATO uydularını uzayda frekans bozucular ile hacklemeye çalıştığını ifade etmekteler.

 ÇİN ABD İNTERNETİNİ KULLANDI

ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) yakınlığıyla bilinen Military.com yayın organı ise Çin'in istihbarat uyduları ve balonlarının ABD'den bilgi toplarken bile “Birleşik Devletler'in internet altyapısını” kullandığını ortaya koydu. Elde edilen bilgilere göre Çin'in istihbarat balonları için ABD'li internet sağlayıcı firmaların altyapısını kullanması sonucu ABD Hava Kuvvetleri balonların tam yerlerini ve rotalarını da öğrenebildi.

PEKİN'E GÖRÜNTÜLER GİTTİ

Şubat ayında Güney Carolina Eyaleti yakınlarında bir Çin balonunun F-22 savaş uçağı tarafından düşürülmesinin de bu bilgiler sayesinde gerçekleştiği ifade edilmekte. Çin'in istihbarat uydularının da bu süreçte ABD askeri üsleri hakkında Pekin'e aktüel görüntüler gönderdiğini ifade eden kaynaklar ABD'nin uzaydaki 'GOES-15 meteoroloji uydusunun” lenslerini değiştirerek Çin'i gözlemlemeye başladığını vurgulamaktalar.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber