Resmen itilip kakılıyorlar! Aile yanında bile mutsuzlar

Türkiye son günlerde Narin ve Sıla bebeğin dramıyla çalkalanırken, "Türkiye Yaşlı Profili Araştırmasından" yansıyan rakamlar; yaşlıların yaşadıkları ihmal ve şiddet oranlarını gözler önüne serdi. Ülke genelinde evde yalnızken kendini güvende hissetmeyen 65 ve yukarı yaştaki kişilerin oranı yüzde 13.4 seviyesinde

Son Güncelleme:

Çocuk ve kadınların yanı sıra yaşlılara yönelik şiddet, istismar ve ihmal suçları da Türkiye'nin kanayan yaralarından. Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Yaşlılar Günü olarak ilan edilen “1 Ekim” öncesinde ortaya çıkan tablo ise endişe yaratıyor. Türkiye Yaşlı Profili Araştırmasından elde edilen son verilere göre, evde yalnızken kendini güvende hissetmeyen 65 ve yukarı yaştaki kişilerin oranı yüzde 13.4 seviyesinde. Bu oran erkek yaşlılarda yüzde 8.7, kadın yaşlı bireylerde ise yüzde 17.1 olarak tespit edilmiş durumda. 

Yapılan araştırmalar, yaşlıların yalnız hissettiğini ortaya koyuyor.  

GEÇMİŞİ MUTSUZ ANIYORLAR

Rapordan yansıyan sonuçlara göre 65 ve daha yukarı yaştaki kişilerin yüzde 26.6’sı geçmişine mutlulukla bakmazken, bu oran kadınlarda yüzde 28.9; erkeklerde ise 23.7 olarak sıralanıyor. Araştırma son 12 ay içinde konut içinde veya  dışında düşen 65 ve yukarı yaştaki kişilerin yüzde 24 oranında olduğunu da ortaya koyarken, bu oranın erkeklerde yüzde 19.1, kadınlarda ise yüzde 29 olduğu belirtiliyor.  

PARALARA EL KONULUYOR 

Son veriler ışığında yaşlıların yaşadıkları sorunları yorumlayan Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut ise “Düşme veya travma bulgularının kaza orijinli olabileceği gibi istismar ve ihmal orijinli de olabiliyor. Yaşlılar; fiziksel istismara maruz kalabildiği gibi ekonomik istismara da maruz kalıyor. En büyük sorunların başında; bankadaki para veya maaşına el koyma, evindeki antika eşyaları alma, üstündeki tapulu malı kendi üstüne geçirme gibi hadiseler geliyor. Bu tablo yaşlı bireylerin güvenlik algısının mutlaka düzeltilmesi ve onların kendilerini daha güvende hissedeceği çalışmaların yapılması gerektiğini ortaya koyuyor" diye konuştu.

HAYATLARI BELGESEL OLDU

Öte yandan yaşlıların sorun ve yaşadıkları ihmallere dikkat çekmek için Özyeğin Üniversitesi Şiddet ve Hukuk Laboratuvarı öncülüğünde hayata geçirilen “18 Yaşıma Öğütler, Yaşlar Arası Köprü Belgeseli” projesinin lansmanı ise “1 Ekim” tarihinde yapılacak. Belgeselin izleneceği galada “Yaşlı Hakları Sempozyumu” da düzenlenecek. Yaşlı hakları alanında uzman konuşmacıların da yer alacağı buluşma öncesi bilgi veren ÖzÜ Şiddet ve Hukuk Laboratuvarı Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Reva ise şu bilgileri verdi:

"İBB Sağlık Dairesi Başkanlığı, İstanbul Darülaceze Şube Müdürlüğü iş birliği ile geliştirdiğimiz ve Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından desteklen '18 Yaşıma Öğütler: Yaşlar Arası Köprü Belgeseli' projesi İstanbul Darülaceze Şube Müdürlüğü bünyesindeki gönüllü 20 yaşlı birey ile yapılan röportaj ve çekimi kapsıyor. Bu süreçte; yaşlıların hakları ve değeri vurgulanarak toplumda yaşlılara yönelik bilinç oluşturulmaya çalışıldı. Yaşlılar sosyal dışlanmışlıklarını paylaştığı gibi görüşme yaptığımız bir kişi çocukken yaşadığı bir istismar olgusunu da aktardı bize. Görüşmeler yaşlıların geçmiş travma ve deneyimlerinden arınma sürecine de katkıda bulunmuş oldu diyebiliriz."

Yaşlılar bir yandan da ekonomik sıkıntı ve geçim mücadelesi verirken, yakınları tarafından ekonomik istismar kurbanı olabiliyor. 

YALNIZ HİSSEDİYORLAR

Önceki yıllarda yapılan araştırmaya da değinen Reva, "Daha önce yaptığımız araştırmalarda ise  kendisini yalnız hisseden yaşlıların oranı yüzde 22,2 olarak saptamıştık. Pilot bölge olarak seçilen bir mahallede yaşayan yaşlıların, en önemli sorunu yüzde 33.3 ile sağlık olarak kayda girdi" dedi. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber