Rekor harcama endişesi, kart limitleri doldu!
Bankalar kredi kartına nakit avansta taksit sayısını 3'e indirdi. Sırada alışverişte taksit sınırlaması var. Yeni kararları değerlendiren ekonomistler, düşük limitli kartların bu uygulamanın dışında tutulması gerektiğini söylerken, vatandaşlara çok önemli uyarılarda bulundular...
Seçim sonrası yapılması beklenen kredi kartı harcamalarını kısıtlayacak düzenlemelerle ilgili ilk adım atıldı. Bankalar kredi kartına nakit avansta taksit sayısını düşürdü. 12 olan taksit sayısının 3'le sınırlandığı öğrenilirken, kredi kartı ve banka kartı harcamaları ise 1 Mart ile biten haftada, haftalık yüzde 15 artarak, 262.2 milyar TL ile rekor kırdı. Öte yandan ekonomi çevreleri, mali program doğrultusunda; yerel seçimin ardından kredi kartlarında başka kısıtlayıcı düzenlemeler de bekliyor. Ekonomi kulislerine göre kredi kartıyla yapılan alışverişlerde taksit sayıları azaltılacak, asgari ödeme tutarları artırılacak, limitler de yeniden düzenlenecek.
HEDEFE ULAŞILAMAZ
Enflasyonla mücadele kapsamında tüketimin kısılması için bu adımların atıldığını belirten ekonomist Güldem Atabay, 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada: "Enflasyon faiz artışlarıyla bir yere gelip, orada durdu. Hem TL'nin değer kaybı hem de iç talebin seçim öncesinde kısmen güçlü devam etmesi enflasyon hedefine ulaşılmayacağını gösteriyor" dedi.
ÇOK SERT YAVAŞLAYACAK
Seçimden sonra kredi faizlerinin politika faizine eşitleneceğini de öne süren Atabay, "Bu önemli bir sıçrama olacak. Hem taksit sayısı kısılacak hem de taksit sayısına limit konarak tüketim çok sert bir şekilde yavaşlatılacak. Daha fazla faiz artışı yapılmayacağı da açıklandı. Dolayısıyla tüketimin kısılması hedefleniyor. Kredi kartı taksitleri bunun için elverişli bir alan" ifadelerini kullandı.
İKİNCİ YARIYA DİKKAT!
Kredi kartı kullanımının faiz artışına rağmen rekor seviyeye ulaştığını kaydeden Atabay, şu uyarıları sıraladı: "Buna ek olarak kredi faizleri yüzde 70'lere kadar çıktı. Bir taraftan sanayi sektörü de frene basmış olacak. Eğer ücret artışları yaz ortasında enflasyonun üzerinde olmazsa ikinci yarı çok zor geçecek. Bir taraftan da tüketim özellikle esnaftan sağlanan tüketim kredi kartına endeksli olduğu için esnaf açısından zorlu olacak. Enflasyonun mayıs ortasında yüzde 70 olması bekleniyor."
ENFLASYONU YÜKSELTİYOR
Ekonomist Sefer Şener ise kredi kartıyla yapılan harcamaların tüketim talebini öne çektiğini, bu durumun da enflasyonu yükselttiğini belirterek şöyle konuştu:
"İstatistikler kredi kartının hem nakit hem de alışveriş anlamında yoğun olarak kullanıldığını gösteriyor. Kredi kartı kullanılmasında sorun yok ancak nakit çekilmesinde sorunlar vardı. Hem tüketimin belirli ölçüde azaltılması hem de ileride yapılacak harcamaların taksit vasıtasıyla öne çekilmesinin engellenmesi anlamında kredi kartlarıyla ilgili düzenlemelere gidiliyor. Bu önlemlerin sonuçları görüldükten sonra daha farklı önlemlerin alınması da mümkün olacak. Bundan kastımız taksit sayısının bütün alanlarda sınırlandırılması, kredi kartlarının limitlerinin azaltılması olabilir."
DÜŞÜK LİMİTE ÇOK TAKSİT
"Burada düzenleme yapılırken normal ya da çok düşük limitlerle yapılan harcamaların sınırlandırılması yerine yüksek limitli kartların sınırlandırılması yoluna gidilmesi daha iyi olur. Bir realite var; vatandaş kredi kartını genellikle nakit çekim vasıtası olarak kullanıyor. Ticari olarak da çek-senet kullanılmıyor yine kredi kartı kullanılıyor. Sınırlamalar yapılırken bunlara dikkat edilmesi gerekiyor."
HARCAMA REKORU
Öte yandan son verilere göre 2022 yılının temmuz ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 19'luk, banka kartı adedinde yüzde 14'lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 24'lük artış söz konusu. 2022'de kredi kartları ile yapılan alışverişlerde 146,1 milyar harcama yapılırken bu rakam 2023'de yüzde 145 artarak rekor seviyeye ulaştı.
Kaynak: Web Özel