Reisi'nin helikopterini buldu, Pentagon'dan Akıncı övgüsü!

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazasında termal görüşü sayesinde enkaza ulaşan Milli SİHA Bayraktar'ın performansı ABD Savunma Bakanlığı'nın da dikkatini çekti. Pentagon uzmanları SİHA için "sofistike ve üstün teknolojiye sahip" yorumunda bulunuyorlar.

Son Güncelleme:

Türkiye'nin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve üst düzey yetkililerin hayatını kaybettiği helikopter kazasında görevlendirdiği Bayraktar Akıncı SİHA'nın manevra kabiliyeti, hızı ve çektiği görüntüler Pentagon'un dikkatini çekerken, ABD'li kurmaylardan Türk SİHA'sına övgüler geldi. ABD merkezli uluslararası savunma yayın organı Breaking Defense'da, “Türk dronu, Reisi kaza krizinde İran'ın İHA kabiliyeti hakkında hangi gerçeği ortaya çıkarıyor” başlıklı bir analiz yazısına yer verildi. Analiz yazısında İran Hava Kuvvetlerine ilişkin, "Böylesine büyük bir olay içerisinde Türk yardımının istemesi, Tahran'ın hava gücü kabiliyeti hakkındaki potansiyel eksikliklerini ortaya çıkardı" ifadesine yer verildi. Öte yandan uluslararası medyada yer alan iddialara göre Pentagon yetkilileri de, İran'ın kurtarma operasyonu için Türkiye'den yardım istediğini onaylıyor.

Akıncı SİHA'sının İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopterini bulması ABD Savunma Bakanlığı yetkililerince analiz edildi.

HEMEN YARDIM İSTEDİLER

Yayın organının paylaştığı en çarpıcı bilgi ise ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkililerinin tüm kazayı ve Bayraktar'ın misyon boyunca sergilediği performansı büyük bir dikkatle masaya yatırıp analiz etmiş olması. Pentagon'dan elde edilen bilgiler ve ABD'li askeri havacılık uzmanlarının yorumuna dayandırılan analizde, Reisi'yi taşıyan helikopterin düşmesinden birkaç saat sonra İranlı yetkililer, Türkiye'nin yardımını istedi. Yardımın gerekçesi ise kazanın gerçekleştiği bölgenin yoğun sis altında kalmış olmasıydı. Çağrının ardından Türkiye termal ve gece görüşü kabiliyetine sahip Akıncı SİHA'sını havalandırdı ve hızla kaza yapan helikopterin yerini belirledi. Helikopterin yeri ise Akıncı'nın “ısı kaynağına ulaşması sayesinde” bulundu. 

GERÇEĞİ SAKLIYORLAR

İranlı yetkililer operasyon sonrasında Türkiye'nin SİHA'sının kaza yerini tespit etmediğini iddia etseler de Pentagon yetkililerine göre bu tamamen Tahran'ın kendi hava kabiliyetindeki ciddi eksiklikleri küresel basından saklamak için sığınılan bir bahaneden ibaret. Pentagon yetkililerine göre İran “NATO'nun standartlarının altında kaldığını kabul etmek istemiyor.”

ABD'NİN GÖZÜ İRAN'DA

Akıncı'nın, İbrahim Reisi için gerçekleştirdiği misyon ayrıca Pentagon yetkililerinde “İran'ın İHA ve SİHA'larının gece görüş ve termal görüntülemede ciddi eksiklikleri olduğu” şüphesi uyandırmış durumda. Pentagon uzmanları ayrıca İran'ın kendi İHA ve SİHA'larındaki gerçek zamanlı bilgi işleme kabiliyetinin de zayıf olduğu fikrine sahipler. İran'ın kendi teknik kabiliyetiyle 12 saat boyunca kaza yerini tespit edememiş olması da Pentagon planlamacılarının gözünden kaçmayan detaylar arasında.

Pentagon yetkilileri Türkiye'yi “İHA ve SİHA süper gücü” olarak değerlendiriyorlar.

TÜRKİYE'NİN SÜPER GÜCÜ

Elde edilen bilgilere göre Pentagon yetkilileri, Reisi operasyonunda ayrıca Akıncı'nın kabiliyetine de odaklandılar. Akıncı'nın gerçek zamanlı kritik bir operasyonda ve zorlu coğrafi şartlar altında gösterdiği performans ABD Savunma Bakanlığı'nda “sofistike, teknolojik olarak gelişmiş ve doğru zamanlamalı” şeklinde yorumlanıyor. ABD'li askeri analizcilere göre bölgede Akıncı'nın kabiliyetlerine denk SİHA'ya sahip bir ülke bulunmuyor. Pentagon'daki analizciler Türkiye'yi “İHA ve SİHA süper gücü” olarak değerlendiriyorlar.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber