Putin'in çantasında Karadeniz mi var?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Mayıs başında Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Putin'in bu ziyaretini Rusya'nın tanınmış akademisyenlerinden Profesör Yuriy Pivavorov 'Haber Global Web Özel'e yorumladı. Prof. Pivavorov'a göre Putin, Karadeniz'in güvenliğini içeren yeni bir planla gelecek.

Son Güncelleme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Mayıs ayı başında resmi temaslar gerçekleştirmek üzere Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başladığı 2022 yılından bu yana ilk kez bir NATO üyesi ülkeyi ziyaret edecek olan Putin'in ziyareti şimdiden dünya basının ana gündem maddelerinden birisi olmuş durumda. Rusya’da 2015 yılında hazırlanan yeni Anayasa taslağının mimarı olan ve Rusya Devlet Başkanlığı eski İçişleri Baş Danışmanlığı görevinde de bulunan Prof. Dr. L. Yuriy Pivavorov beklenen ziyareti Haber Global Web Özel'e değerlendirdi. Prof. Pivavorov, “Vladimir Putin'in savaşın ardından ilk kez bir NATO üyesi ülkeyi ziyaret edecek olması Türkiye'nin bölgedeki önemini de açıkça ortaya koymakta” ifadesini kullanırken şu çarpıcı yorumlarda bulundu:

Profesör Yuriy Pivavorov'a göre Türkiye Rusya'nın Avrupa'da aynı anda diplomatik, ticari, kültürel ve ekonomik ilişki kurabildiği az sayıdaki ülke arasında yer almakta.

6 ASIRLIK İLİŞKİ

“Türkiye Rusya'nın Avrupa'da aynı anda diplomatik, ticari, kültürel ve ekonomik ilişki kurabildiği az sayıdaki ülke arasında yer almakta. Rusya'da Türkiye algısı NATO üyesi olması temelinde değil iki ülkenin 15. yüzyıldan itibaren sürdürülen tarihsel ilişkileri çerçevesinde değerlendirilir. Bu hem devlet nezdinde hem de halkın bakış açısında karşılık bulur.”

TİCARET ANA BAŞLIK

“Rusya Ukrayna ile savaş halinde ancak ülkenin ekonomik ve toplumsal dinamikleri devam ediyor. Turizm, enerji, hammadde, gıda ya da ortak yatırımlar temelinde Moskova'nın Ankara ile ilişkileri savaş sürecinde kesintiye uğramadan devam etti. Putin'in Ankara ziyareti enerji, ekonomi ve bankacılık alanlarında iki ülkenin yeni girişimlerine öncü olacaktır. Moskova'nın masasındaki en önemli başlığın iki ülke arasındaki ticaretin genişletilmesi olduğunu düşünüyorum.

ABD Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakanlığı Müsteşarı Celeste Wallander'ın geçtiğimiz günlerde Montrö’nün 19. madde uygulamasının değişmesini istemesi yeni tartışma başlatırken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi'nin hükümlerini kesin bir şekilde uyguladığını belirterek, ABD'nin sözleşmeyi değiştirme konusunda başarılı olamayacağını söylemişti. 

YENİ KARADENİZ PLANI MI?

“Vladimir Putin, Ankara'nın Ukrayna Savaşı'na ilişkin çözüm önerilerini masaya getireceğini muhakkak tahmin ediyordur. Rusya, Türkiye'nin hem NATO üyesi bir ülke olması hem de Karadeniz'in istikrarı ve güvenliğine dahil olması dolayısıyla bu konunun Ankara'nın önceliği olduğunun farkında. Ben Vladimir Putin'in doğrudan Türkiye'ye ziyarette bulunacak olması dolayısıyla Karadeniz'in güvenliği için yeni bir plan ve öneri de getirebileceğini düşünüyorum. Karadeniz'in güvenliği konusu çok hassas. İki ülke arasındaki ilişkiler de ziyarette  kapsamlı olarak ele alınacaktır. ”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber