PM.10 değerleri sınırı aştı, Hatay tozlu hava soluyor

Deprem sonrası 311 bin bağımsız konutun çöktüğü Hatay'da toz sorunu devam ediyor. Hafriyat çalışmaları sırasında titiz davranmayan ekiplerin neden olduğu PM10 kirliliği en çok İskenderun'u etkilerken, bölgede çoğu zaman DSÖ limitlerinin aşıldığına dikkat çekildi.

Son Güncelleme:

Asrın felaketi sayılan 6 Şubat tarihli depremlerin ardından, afet bölgesindeki çalışmalar aralıksız devam ediyor. Afetzedelerin yaralarını sarmak için ekipler durmaksızın çalışırken, özelikle Hatay'ın Antakya ilçesinde ise hasarlı binaların yıkımı sırasında yeterince titiz davranmayan operatörler hem toz sorunu hem de sağlığa zararlı asbest riskine neden olabiliyor. Deprem sonrası 311 bin bağımsız konutun çöktüğü Hatay'da halihazırda hafriyat çalışmaları devam ederken, hava kirliliği belirleyicisi olan PM10 düzeyine ilişkin yapılan araştırmadan ise endişe verici sonuçlar çıktı.

 İskenderun merkez istasyonu PM10 ortalaması 83.9 ile 65.9 mikrogram-metreküp olarak kayda geçti.

EN KİRLİSİ İSKENDERUN

Hatay'da 6 Şubat 2023 ile 30 Eylül 2023 tarihleri arasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait hava kalitesi izlem istasyonları verilerinden yararlanılan araştırmada, havası en kirli ilçe İskenderun olarak saptandı. Mart 2023 sonrası tüm istasyonlardan aylık yüzde 70’in üzerinde veri elde edilirken, il genelinin yüzde 37.7’sinde limitlerin üzerinde PM 10 ölçümüne rastlandı.
Araştırma kapsamında il genelindeki aşım yüzdeleri ise aylara göre şöyle sıralandı: Ağustos yüzde 57.8, Nisan yüzde 48.2, Mart yüzde 47.8, Şubat yüzde 42.6, Temmuz yüzde 35.7, Mayıs yüzde 31.8, Eylül yüzde 25.2, Haziran ise yüzde 18...

NİSAN'DA TAVAN YAPTI 

Öte yandan istasyonlara göre aşım sayılarına bakıldığında İskenderun merkez istasyonunda yüzde 78.8, Samandağ istasyonunda yüzde 38.6, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde yüzde 21.9, İskenderun istasyonunda ise yüzde 10.6 aşım olduğu saptandı. Aşımın en fazla olduğu ay İskenderun Merkez’de yüzde 85.7 ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi istasyonunda yüzde 48.1 ile Nisan oldu.

DSÖ LİMİTLERİ AŞILDI 

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalından Mehmet Erdem, Tacettin İnandı, Nazan Savaş, ile Seçil Bal Cilli tarafından yapılan araştırma sonucunda şu tespitler sıralandı: "En fazla aşım olan ay Ağustos olurken, tüm süreçte İskenderun merkez istasyonu PM10 ortalaması 83.9 ile 65.9 mikrogram-metreküp olarak kayda geçti. Hatay'da deprem sonrası incelediğimiz dönemin üçte birinden fazlasında 24 saatlik PM10 düzeylerinde DSÖ öneri limitleri aşılmıştır. Deprem sonrası PM10 düzeyleri halk sağlığını tehdit edici boyutta olup hava kalitesini düşüren önemli etkenlerden biridir. Yerleşim yerlerine yakın istasyonların PM10 düzeyleri daha yüksektir. En fazla limit aşımının olduğu ay Ağustostur."

Özellikle insan faaliyetleri ile ortaya çıkan tozma işlemlerinin ıslak çalışma ile yapılması öneriliyor. 

MASKE TAKMALILAR

"PM10 düzeylerinde beklenen belirgin bir mevsimsel trend gözlenememiştir. Hava kirliliği hakkında topluma bilgi sağlayan Hava kalitesi ölçüm istasyonlarının tüm binalar gibi depreme dirençli olması gerekmektedir. Bu istasyonların özellikle nüfusun yoğun olduğu bölgelere yakın olması halk sağlığı sorunlarını ortaya koyması açısından önemlidir."

"Depremzedelerin rüzgâr yönü de dikkate alınarak deprem ve buna bağlı enkaz kaldırma işlemlerinin yarattığı tozumaya maruz kalmayacak şekilde geçici ve kalıcı yerleşim yerlerine yerleştirilmeleri gerekmektedir. Özellikle insan faaliyetleri ile ortaya çıkan tozma işlemlerinin ıslak çalışma ile yapılması, moloz taşıyan kamyonların üzerinin branda ile örtülmesi, yolların temizlenmesi ve bu işlerde çalışanların maske gibi kişisel koruyucu önlemlere dikkat etmesi olası Halk sağlığı risklerini azaltmak açısından büyük önem taşımaktadır."

 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber