Piyasada dalgalı seyir, yıl sonu yüzler güler mi?
Ekonomide dalgalı seyir devam ederken, yılın ilk yarısındaki veriler kafa karıştırdı. ABD Merkez Bankasının, eylül ayında faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılırken, Türkiye'deki faiz oranlarının seyri merak konusu. Analistlere göre yıl sonuna kadar TL'nin değer kaybetmemesi hedefleniyor.
Ekonomide yılın ilk yarısı geride kalırken, ortaya çıkan rakam ve tablo ise kafa karışıklığı yaratmaya devam ediyor. Piyasalarda halihazırda en çok merak edilen konu ise enflasyon oranları ile son çeyrekte faiz indiriminin olup olmayacağı. Ekonomi yönetimi, Türk Lirasının reel olarak değerli kalmasını amaçlayan yol haritasından taviz vermek istemezken, buna karşın ihracatçılar ise döviz kurunda hızlı yükseliş talebini ısrarla dile getirmeyi sürdürüyor. Son analizler ise piyasadaki dalgalı seyir ile enflasyon rakamlarının can sıkmaya devam edeceğini gösteriyor.
40 AYIN EN YÜKSEĞİ
Haberglobal.com.tr'ye bilgi veren analistler, Merkez Bankası'nın kur artışını sınırlamak için sadece geçtiğimiz gün net 2.3 milyar dolar döviz satışı gerçekleştirdiğini öne sürdüler. Öte yandan piyasalarda TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Temmuz'da 62.90 ile Mart 2021'den bu yana en yüksek seviyeye görürken, analistlere göre bu oran son 40 ayın da en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.
FED İNDİRİME GİDECEK
Kredi derecelendirme kuruluşu Morgan Stanley ise yılın geri kalanı için Merkez Bankasının faizleri sabit tutacağına yönelik beklentisini açıklarken, diğer pek çok kurum ise yılın son çeyreğinde faiz indirimi bekliyor. Öte yandan JP Morgan ise Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) hem Eylül hem Kasım ayında 50 baz puan faiz indirimi yapacağı tahmin ediyor. Fed Başkanı Powell’ın son basın toplantısındaki açıklamalarının ardından ilk faiz indirimin Eylül’de geleceği neredeyse netleşmiş durumda.
ALACAKLAR BÜYÜDÜ
Türk ekonomisinde olumlu tablo, dış ticaret açığının yıllık yüzde 42.3 düşüşle 7,2 milyar dolara gerilemesi olurken, olumsuz tablo ise ticari kredi kartlarında yaşandı. Pazarlama ve İşletme Uzmanı Volkan Soykan ise "En yüksek reel kredi artışı yüzde 37.47 ile finansal kuruluşlarda olurken, sektörlerin takipteki kredi kartı alacakları da reel olarak yüzde 30,25 büyüdü. Yıl sonuna göre ilk yarıda reel kredi artışı yine sınırlı kalırken takipteki kredi kartı reel olarak yüzde 51.02, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 66.85’lik artışa imza attı. Böylelikle Nisan 2024 verilerine göre varlıklar 4 milyar bir milyon dolar azalırken, yükümlülükler 10 milyar 498 milyon dolar arttı" dedi.
CAN SIKAN VERİLER
Öte yandan hafta başından itibaren piyasalardan yansıyan bazı çarpıcı veriler ise şöyle:
-Kur etkisinden arındırılmış büyüme 26 Temmuz haftasında ticari kredilerde yüzde 25.6’e düştü.
-Karşılıksız kalan çek adedi temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 150 artış kaydetti. Karşılıksız çek tutarı 16 milyar liraya yaklaştı. Karşılıksız çek sayısı 4.5 yılın zirvesinde.
-Yılın 7 ayında konkordato geçici mühlet kararı verilen toplam dosya sayısı 788’e çıkarken, kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 311 oldu. Bu dönemde 334 dosya için konkordatonun reddi kararı verilirken, ocak-temmuz aralığında 55 firma için iflas kararı alındı.
-TCMB'nin brüt rezervi 148 milyar dolar, swap hariç net rezervi 24,4 milyar dolar oldu. Son bir haftalık süreçte 5.8 milyar dolarlık azalışın Suud swapının iadesi olduğu belirtilmekte.
Kaynak: Web Özel