Patron çıldırdı! Musk'ın hayali gerçek olacak mı?

İnsanlığın en büyük hayallerinden biri olan Mars'ta koloni kurmak için ünlü milyarder Elon Musk, düğmeye bastı. 2050'ye kadar Kızıl Gezegen'de bir milyon nüfuslu bir koloni yaşam alanı oluşturmayı amaçlayan Musk'ın bu projesinin gerçek olup olmayacağı ise merak konusu.

Son Güncelleme:

Ünlü milyarder Elon Musk, Mars’ta yaşam için kolları sıvadı. Musk, geçtiğimiz günlerde bir etkinlikte yaptığı konuşmasında Starship 3 roketleriyle Mars'a yaklaşık bir milyon insan göndermeyi planladığını duyurdu. Musk, ayrıca Mars'ta koloni kurma hedefi başta olmak üzere SpaceX'in planladığı uzay görevleri ile Starship'in Mars görevlerinin daha da büyüyeceğini açıkladı. Her açıklaması polemiklere yol açan Musk’ın 2050 yılına kadar Mars’a koloni kurma isteği ise bazı bilim insanları tarafından eleştirilirken, uzayda yaşamın mümkün olup olmadığı ise merak konusu oldu.

Elon Musk, SpaceX'in Mars'a tek bir seferde gitme hedefi doğrultusunda, bir uzay aracından diğerine yakıt aktarımı sağlayan yeni bir yakıt ikmal sistemi geliştirdiğini açıkladı.

GERÇEKÇİ DEĞİL

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri, Uzay Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan,  önümüzdeki 15 yıl içerisinde Mars’a büyük sayıda insan göndermenin mevcut gelişmeler ışığında gerçekçi olmadığını belirterek, "Henüz Mars'a 'insanlı' yolculuk yapılmadı. Ay'a yapılan seyahatler bile çok kısa süreli. İnsanları uzay ortamının zararlarından koruyacak ve daha hızlı hedef gezegene ulaştıracak teknolojilerin geliştirilmesi, denenmesi, güvenli hale getirilmesi sonrasında hayaller gerçekleşebilir. Ulaşılan gezegende de gerekli alt yapıların kurulması da önemli bir zaman gerektirecektir. Musk'ın hedefleri ancak bu yüzyılın sonuna doğru gerçekleşebilir" ifadelerini kullandı.

14 Mart'taki üçüncü test uçuşunda Starship, Dünya'ya dönerken parçalanmıştı. Musk, 4. uzay uçuşu denemesinde roketin üst kısmının Meksika Körfezi'nde yer alan "esasen sanal bir kuleye" inmesini hedeflediğini söyledi.

HEDEFLER GERÇEKLEŞİR Mİ?

Starship, 14 Mart'taki üçüncü test uçuşunda uzaydaki güzergahını neredeyse tamamlayarak daha önce hiç olmadığı kadar uzağa gitmiş, ancak Dünya'ya dönerken parçalanmıştı. Elon Musk’ın Mars’a koloni kurma planına ilişkin diğer uzmanlar ise şunları söyledi...

Dr. Ahmet Sofyalı (Uzay Mühendisi)

"Elon Musk’ın Starship ile ilgili vizyonu uzun vadeli bir durum. Mühendislikte her şey adım adım gelişir. Bu araç henüz yörünge uçuşunu gerçekleştiremedi. Yani, dünyanın etrafında bir tur tamamlayamadı. 3 denemenin hiçbiri yüzde yüz başarıyla tamamlanamadı. Dolayısıyla önce Starship’in sıradaki dördüncü testinde koyduğu hedefleri yüzde yüz başarması lazım. Daha sonra Artemis-3 görevinde Starship’in Amerikalı astronotları ayın yüzeyine götürüp götüremeyeceğini görmemiz gerek. Mars hayalini tüm bunlardan sonra düşünebiliriz. Mars’ta radyasyon sorunu olduğunu biliyoruz. Bu yüzden yüzeyde yaşamak imkansız. Ancak yerin altında yeterli kalınlıktaki beton blokların korunması ile yaşamak mümkün olabilir."

Tanol Türkoğlu (Teknoloji Uzmanı)

"Uzayda koloni kurmaya yönelik 3 olasılık söz konusu. İlki, en yakın gök cismi olduğu için koloniyi Ay'da kurmak. İkincisi, su bulma olasılığı daha yüksek olduğu için Mars'ta yerleşim kurmak. Son seçenek ise dünyanın etrafında dönecek devasa bir istasyonda yaşam alanı yaratmak. 20 yıl içinde Mars'a bir milyon kişi göndermek oldukça iyimser bir olasılık. Mars'ta koloni kurmak bir açıdan bakıldığında insan ırkının yeni bir canlı türüne evrilmesi olarak değerlendirilebilir. Mars'taki yaşam şartlarının insan fizyolojisinin nasıl dönüştüreceği bilinmiyor. İnsanlık Mars'a başarı ile yerleşebilirse, orada üreteceği yeni kuşaklarda dramatik fizyolojik dönüşümler gözlenebilir. Belki de 23. yüzyıla gelindiğinde Mars'ta yaşayanlar ile dünyada yaşamaya devam edenler iki ayrı canlı türü olarak anılacak. İnsanlık, 'Mars'a insanlığı götürüyorum' derken belki de bambaşka bir canlı türüne dönüşmek zorunda kalacak!"

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber