Nobel'de imzası olan Türk doktor

Türk doktor Doç. Dr. Hüsrev Diktaş'ın, Nobel Tıp Ödülünü kazanan çalışmada imzası olduğu ortaya çıktı. İlk kez 'haberglobal.com.tr'ye konuşan Doç. Dr. Diktaş, "Bu araştırmaları gelecekte ülkemizde de yapacağımıza inanıyorum" dedi.

Son Güncelleme:

Nobel Tıp Ödülü, Kovid-19'a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan keşifler nedeniyle Drew Weissman ve Katalin Karikó'ya verilirken, Nobel kazandıran bilimsel çalışmalarda Türk bilim insanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş'ın da yer aldığı ortaya çıktı.
Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nde görev yapan Doç. Dr. Diktaş, ilk kez 'haberglobal.com.tr'ye konuştu.

Doç. Dr. Diktaş, Yale Üniversitesi'nde hastalıklara karşı aşı geliştirme çalışmalarına katıldı

ORTAK ÇALIŞMA İMKANI 

2018-2020 yılları arasında ABD'nin saygın eğitim kurumların Yale Üniversitesi'nde mRNA aşı araştırmalarında yer aldığını belirten Doç. Dr. Diktaş, "2018-2020 arasında Yale Üniversitesi'nde hastalıklara karşı aşı geliştirme çalışmalarına katıldım. Araştırmalar sırasında farklı teknikler kullandık ve iki tekniğin geliştirilmesine direk katkı verdim. Lyme hastalığının tedavisinde kullanılacak mRNA tabanlı aşı için Drew Weissman ve diğer ekip üyeleri birlikte çalışmalar yürüttük. Kendisi ile 5 kez seminerlerde bir araya gelirken laboratuvarda ortak çalışma fırsatı yakaladım" dedi.

"3 AŞI ÜZERİNDE ARAŞTIRMA YAPTIK"

Nobel'e uzanan çalışmaların bilimsel yayın olarak da yayınlandığını sözlerine ekleyen Doç. Dr. Diktaş, "2 yıl süren çalışmalarım sırasında hayvan deneylerinde de bulunduk. ödüle giden yolun özeti bilim yayın yapılan Vaccine Dergisinde de yayınlandı. Drew Weissman ile yapığımız ortak çalışmalar mRNA, DNA ve protein aşılarını karşılaştırdık. Çalışmalarımız da en iyi son ucu veren aşının mRNA olduğunu saptadık. Weissman ile ödül sonrası konuşma imkanım olmadı ama kendisini tebrik ederim, gurur verici bir başarı elde etti" diye konuştu.

Nobel ödülüne layık görülen Drew Weissman'ın ekibinde yer alan Doç. Dr. Diktaş, mRNA çalışmalarına yönelik bilimsel yayında adı geçiyor.

"TELEFONLARIM SUSMUYOR" 

Türkiye'de mRNA aşı çalışmalarına yönelik bir çalışma içinde olmadığını ifade eden Doç. Dr. Diktaş, şunları söyledi: "Sabahtan beri telefonlarım susmuyor. Meslektaşlarım arayıp kutluyorlar. 3 yıldır Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nde görev yapıyorum. MRNA teknolojisi şu anda kanser dahil diğer hastalıklar için de araştırılıyor. Bu araştırmaların gelecekte ülkemizde de yapacağımıza inanıyorum"

Ödüle layık görülen Kariko Macaristan'daki Szeged Üniversitesi'nde, Weissman ise hala Pennsylvania Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaya devam ediyor.

EN BÜYÜK TEHDİT YAŞANIRKEN

Nobel Tıp Ödülü, aşılarda kullanılan mRNA teknolojisini geliştiren bilim insanları Katalin Kariko ve Drew Weissman'a verildi. Nobel Ödül Komitesi tarafından yapılan açıklamada ise "Ödül sahipleri, modern zamanlarda insan sağlığına yönelik en büyük tehditlerden birinin yaşandığı bir dönemde aşı geliştirilmesinde eşi benzeri görülmemiş bir hıza ulaşılmasına katkıda bulunmuşlardır" denildi.

ÇIĞIR AÇICI

Ödüle layık görülen Kariko Macaristan'daki Szeged Üniversitesi'nde, Weissman ise hala Pennsylvania Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaya devam ediyor. İki bilim insanı ise ödül töreninde yaptıkları konuşmada, mRNA tekniğiyle geliştirilmiş aşıların Kovid-19 pandemisi için yaygın bir şekilde kullanılmasının başka birçok hastalık için de çığır açıcı bir gelişme olabileceğini dile getirmişti.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber