Milliyetçi oylar nereye gitti?
Yerel seçimlerde ortaya çıkan tablo milliyetçi parti ve seçmenler için hayal kırıklığı yarattı. MHP kaleleri sayılan illerde beklentinin altında kalırken, İYİ Parti ise tam anlamıyla büyük hüsran yaşadı. Genç seçmenin yöneleceği düşünülen Zafer Partisi ise belde belediyesi bile kazanamadı.
Yerel seçim sonuçlarının netleşmesiyle başta "milliyetçi" oyların nereye gittiği tartışılıyor. Seçim sonuçlarının ardından hayal kırıklığı yaşayan partilerin başında ise MHP geliyor. Türkiye genelinde sadece 8 ilde belediye başkanlığı kazanan MHP, Cumhur ittifakı çatısı altında yarışa girdiği iki büyük şehir olan Manisa ve Mersin'de de umduğunu bulamadı. Türkiye genelinde oy oranı yüzde 4.99 olarak kayda geçen parti bir önceki yerel seçimlere kıyasla yüzde 2.32'lik oy kaybı yaşadı. 2019 seçimlerinde Türkiye genelinde 3 milyon 394 bin 477 seçmenin oyunu alan MHP, 31 Mart'ta artan seçmen sayısına rağmen; 2 milyon 296 oy alabildi. Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesindeki milliyetçi oylar ağırlıklı olarak CHP'ye yöneldi.
KIRKLARELİ SÜRPRİZİ
MHP'nin Türkiye genelindeki oy kaybına karşın ilçe ve belde belediyelerde görece olarak başarı sağladı. 122 ilçe ve 56 belde de seçimleri MHP adayları kazandı. Bu sayede ülke genelinde en çok belediye başkanlığı kazanan 3.parti MHP oldu. Ancak büyük beklentilerle seçime girilen ve "kaleler" olarak görülen Kütahya, Afyon, Isparta, Uşak, Niğde, Nevşehir, Aksaray, Kırıkkale gibi illerde ise MHP adayları beklentilerin altında oy aldı. Bu kentlerde MHP oylarının CHP ve YRP'ye kayması dikkat çekti. MHP açısından en büyük sürpriz ise CHP'nin kalesi sayılan Kırklareli'nde yaşandı. MHP adayı Derya Bulut, yüzde 41.50 oy oranıyla rakibi CHP'li Siyamoğlu'nu bir puan farklı geçerek ipi göğüsledi.
ANKARA'DA HAYAL KIRIKLIĞI
MHP açısından en büyük hayal kırıklığı ise Ankara ve İstanbul'da yaşandı. Ankara'da ilçe belediyesi kazanılamazken, İstanbul'daki tek MHP'li belediye Silivri ise CHP'ye geçti. İzmir'de ise sadece Aliağa'da MHP'li aday Serkan Acar yarışı önde bitirdi. MHP en güçlü olduğu illerden Adana'nın ilçelerinde de umduğunu bulamadı. 2019'da Adana'daki 8 ilçeyi kazanan MHP adayları; son yerel seçimde ancak Pozantı, Kozan, Sarıçam ve Karaisarlı'da başkanlığı kazandı. Bu kentte de MHP oylarının büyük kısmı CHP'ye yönelirken, Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'de ise ilçeler bazında sadece Bahçe'de başarı elde edildi.
KALELER DÜŞTÜ
Bir önceki seçimde Mersin'de neredeyse tulum oy çıkartan MHP, 31 Mart günü sadece Erdemli, Bozyazı ve Gülnar belediyelerini kazandı. MHP'nin bir diğer kalesi Yozgat'ta da ilginç bir tablo oluştu. MHP bir önceki seçime göre kentteki oy oranını 14 puan artırarak yüzde 29.78 seviyesine çıkarsa da, yarışı YRP adayı Kazım Arslan kazanmayı başardı. Elazığ'da da kan kaybı yaşandı. Bir önceki seçimde yüzde 34.46 olan MHP oyları, yüzde 10.92 seviyesine geriledi.
İYİ PARTİ'DE HÜSRAN
Yerel seçimlerin en ağır yenilgisini alan İYİ Parti'de ise büyük hayal kırıklığı yaşanıyor. Seçimde sadece Nevşehir Belediye Başkanlığı seçimini İYİ Parti adayı Rasim Arı kazanırken, 3 büyükkentte ise büyük hüsran tablosu oluştu. İstanbul'da Buğra Kavuncu, İzmir'de Ümit Özlale, Ankara'da ise Cengiz Topel Yıldırım'ı aday gösteren İYİ Parti tabanın, CHP adaylarına yöneldiği görüldü. Kavuncu İstanbul'da, Yıldırım ise Ankara'da yüzde 1'in altında kaldı.
BEKLENEN OLMADI
Türkiye genelinde sadece 24 ilçedeki adayları başarıya ulaşan İYİ Parti tabanın tüm seçim bölgelerinde CHP adaylarına oy verdiği anlaşılırken, 2019'da 3 milyon 459 bin oy almayı başaran parti, 31 Mart'ta ancak 1 milyon 736 bin 293 seçmenin oyunu alabildi. Çanakkale Lapseki, Balıkesir İvrindi, Bursa Karacabey, Bursa Yenişehir, Bilecik Osmaneli, Sakarya Ferizli
Afyonkarahisar Çay gibi ilçeleri kazanan İYİ Parti adayları, en iddialı oldukları Edirne, Adana, Kars, Aksaray, Çanakkale Erzurum, Isparta ve Ordu'da ise umduklarını bulamadı. Bu şehirlerin dışındaki kentlerin neredeyse tamamında İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 5'in altına düştü.
'ZAFER PARTİSİ' KAZANAMADI
Mültecilere yönelik politikalarla öne çıkan Zafer Partisi de yerel seçimlerde beklentilerin altında kaldı. İstanbul ve Türkiye genelinde yüzde 4, 5 bandına oy alacağı öngörülen Zafer Partisi adayları, hiçbir seçim bölgesinde başarı sağlayamadı. Özellikle genç seçmenlerden yoğun ilgi göreceği tahminleri yapılan Zafer Partisi, İstanbul ve İzmir'de beklenen ivmeyi yakalayamadı. İstanbul adayı Azmi Karamahmutoğlu, kentteki 184 bin 30 seçmenin oyunu alırken, oy oranı yüzde 2.12 oldu. İzmir'de ise Zafer Partili Naşit Birgüvi'nin oy oranı ise yüzde 2.51'i geçemedi. Zafer Partisi ülke genelinde en yüksek oy aldığı yerlerden biri ise Erzurum oldu. Partinin adayı Fatih Aygün yüzde 5.11'lik oy oranını yakaladı. Isparta'da ise Gökmen Hakkı Gökmenoğlu oyların 4.08'ini almayı başardı. Zafer Partili adaylar Konya ve Kocaeli'nde ise yüzde 3'ü geçmeyi başardılar.
Kaynak: Web Özel