Milli SİDA ULAQ'a NATO'dan tam not

Dünyanın en saygın deniz haberleri sitesi olarak kabul edilen Naval News yayın organı Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracı ULAQ'ın NATO tatbikat performansını masaya yatırdı. NATO raportörleri ULAQ'ın sergilediği başarıyı "harika" notuyla değerlendirdi. Yerli torpido AKYA'ya da övgü yağdı.

Son Güncelleme:

Dünyanın en saygın deniz haberleri sitesi olarak kabul edilen Naval News yayın organı Türkiye'nin denizde parlayan gücü, silahlı insansız deniz aracı ULAQ'ın katıldığı tatbikatta tam not aldığını ifade etti. Yayın organı ULAQ'ların performansının NATO askeri raportörleri tarafından “harika” notuyla değerlendirildiğinin de altını çizdi.

Naval News, Türkiye'nin ilk yerli ağır torpidosu AKYA'nın Doğu Akdeniz'de bir hedefi başarıyla vurmasını manşetine taşıdı.

YERLİ TORPİDO TEST EDİLDİ

Naval News, Türkiye'nin ilk yerli ağır torpidosu AKYA'nın Doğu Akdeniz'de bir hedefi başarıyla test etmesini manşetine taşıdı. 27 Aralık tarihinde gerçekleşen test atışında torpidonun gerçek savaş başlığı taşıdığı ve Roketsan tarafından üretilen 'ağır' sınıf torpidonun milli denizaltı TCG Preveze (S-353'ten) fırlatıldığı bilgisine yer verildi. Yayın organı ayrıca AKYA'nın yerli 'MÜREN Savaş Yönetim Sistemi'nden fırlatıldığının da altını çizdi.

TÜRKİYE SAYILI ÜLKELERDEN

AKYA'nın, yıllarca Türk Deniz Kuvvetleri'ne hizmet eden ve görev süresi biten ABD yapımı Navajo Sınıfı bir römorkörü çok kısa sürede batırdığı bilgisine yer verilen haberde “Başarılı test sonrası Türkiye ağır torpido sınıfı üreten sayılı ülke arasında da girdi” yorumunda bulunuldu. AKYA torpidosu ilk kez 2021 yılında Türkiye'de gerçekleşen IDEF Savunma Fuarı'nda boy göstererek sektöre tanıtılmıştı. AKYA hem denizaltıları hem de su üstü deniz savaş gemilerini vurabilme özelliğine sahip. Yerli torpido ayrıca küresel ağır torpido sınıfları içinde yüksek hıza sahip olması ve uzun menzilden hedef takip edebilmesi, aynı anda hem otonom fiber optik teknoloji hem de aktif sonar ile yönlendirilebilmesi gibi özellikleriyle de ön plana çıkıyor. AKYA 50 km menzilde 45 knot (yaklaşık 84 km) hızla hedefini vurabiliyor. Patlayıcı savaş başlıklarına sahip AKYA hedefinde 'sualtı şok etkisi' yaratabilme gücüne de sahip. AKYA ayrıca yüksek enerjiye sahip kimyasal pillerle çalışıyor.

ULAQ'ın tatbikat performansı NATO'dan tam not aldı.

KISA SÜREDE BAŞARDI

Naval News ayrıca Türk firmaları Ares Shipyard ve Meteksan tarafından üretilen Türkiye'nin ilk muharip insansız deniz aracı, ULAQ SİDA'nın (silahlı insansız deniz aracı) gerçekleştirilen NATO tatbikatında başarıyla test edildiğini de okuyucularına duyurdu. ULAQ'ın Doğu Akdeniz'de gerçekleşen NATO deniz tatbikatında diğer deniz savaş araçlarıyla birlikte görev aldığına değinilen yazıda hem ULAQ Deniz Üstü Savaş Aracı hem de ULAQ PSV Liman Koruma Aracı'nın senaryo gereği verilen görevleri eksiksiz yerine getirdiğinin altı çizildi. Yayın organının paylaştığı bilgilere göre tatbikatta her iki ULAQ da Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik güçlerine bağlı TCG Gediz Fırkateyni, iki Sahil Güvenlik gemisi ve TB-2 Bayraktar SİHA'sıyla senkronize halde verilen görevleri “beklenenden çok daha kısa sürede” sonuçlandırdı.

NATO'DAN 'HARİKA' NOTU

Yayın organı ULAQ'ların performansının NATO askeri raportörleri tarafından “harika” notuyla değerlendirildiğinin de altını çizdi. Elde edilen bilgilere göre küresel deniz araçları performansları değerlendirme kurumu MARSEC COE ise ULAQ'ın tatbikat performansı için “Ortaya konulan perfromans SİDA'ların ve insanlı deniz savaş araçlarının bir arada ne kadar güçlü bir değer yaratabildiklerini ortaya koymakta” yorumunda bulundu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber