Mehmetçik defalarca inlerine girdi

Ankara-Bağdat hattında "Kalkınma Yolu Projesi" ile başlayan sıcak ilişkiler artarak devam ederken, terör örgütü PKK'ya yönelik sınır ötesi harekat beklentisi de gündemdeki yerini koruyor. Mehmetçikler ise 1983'den itibaren defalarca PKK inlerine girmiş, teröristlere ağır darbe vurmuştu.

Son Güncelleme:

Irak'ın kuzeyine yapılması planlanan askeri harekatın zamanlamasına ilişkin belirsizlik sürerken; geçmişte bu bölgeye yapılan operasyonlarda binlerce teröristi etkisiz hale getirilmişti. Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine gerçekleştirdiği büyük sınır ötesi ilk operasyon, 25 Mayıs 1983'te düzenlenirken, 7 bin dolayında asker, Irak'ın içine 5 kilometre kadar girmişti. Sıcak Takip Operasyonu'nu 1984 Ekim'de 2. operasyon izledi. 12 Ağustos 1986'da ise 3. operasyon düzenlendi. Terör örgütü Çukurca Jandarma Karakolu'na saldırmış, hain saldırıda 14 asker şehit düşmüştü. Bunun üzerine, Türk Hava Kuvvetleri, 3 gün sonra Kuzey Irak'taki KDP kamplarını bombalamıştı.

1992'de sınır ötesi harekatından dönen kahraman Mehmetçikler. 

15 BİN ASKER KATILDI

Sınır ötesine 4. operasyon ise 4 Mart 1987'de gerçekleştirildi. 30 Türk savaş uçağı, 4 Mart 1987'de PKK kamplarını bombaladı. Nisan 1991'de Türk Komando Birliği, 5. kez Kuzey Irak'a girdi. Türkiye, 5-21 Ağustos 1991 tarihleri arasında helikopter ve savaş uçakları eşliğinde Irak'ta 24 terör örgütü kampını yerle bir edildi. Ağustos operasyonunu, 11 Ekim ve 25 Ekim 1991 tarihlerinde düzenlenen iki operasyon izledi. Türk Ordusu, 1992 ilkbaharında, Irak'a 8. kez operasyon düzenledi. Mart ayında savaş uçakları PKK kamplarına bomba yağdırırken, karadan da harekat düzenledi. 12 Ekim 1992'de Türkiye 15 bin asker, tank, helikopter ve hava gücü destekli 9'uncu operasyonu başlattı. Sınır bölgesi boyunca şiddetli çatışmalar meydana geldi. Bin 452 teröristin bu operasyonda öldürüldüğü açıklandı. Türkiye, 10 Haziran 1993'te 10. kez Kuzey Irak'a girdi. Ancak bu kez düzenlenen operasyon küçük çaplı oldu.

KAN GÖVDEYİ GÖTÜRDÜ

1992 yılında Irak’a düzenlenen kara harekatını yöneten komutan ise Emekli Orgeneral Necati Özgen'di. Tam 2 ay boyunca arazide kalan Özgen, Haftanin kampındaki PKK'lıara büyük darbe indirirken, Mehmetçikleri komuta etmişti. 

Özgen, Haftanin kampının, bölücü örgütün en önemli ve stratejik kamplarından biri olarak kabul edildiğine de dikkat çekmişti.

ŞEHİDİN KIZI GÜNEŞ 

Irak'ın kuzeyine yapılan en önemli sınır operasyonlarından biri de Güneş Operasyonu Harekatıydı. Öyle ki, Mehmetçikler, 16 yıl önce, 1.5 metre kar altında Irak'taki PKK kamplarına "Güneş Operasyonu Harekatı"nı başlatmıştı. 21 Şubat 2008’de başlayıp, 1 hafta süren operasyona 3 binden fazla Mehmetçik katıldı. Dondurucu soğuk ve 1.5 metrelik kar altında gerçekleştirilen operasyona 2007 yılında Gabar Dağı'nda şehit düşen Şanlıurfalı onbaşı Kasım Aksoy'un kızı Güneş'in adı verilmişti. 

HAZIRLIK 3 AY SÜRDÜ

Güneş Operasyonu'nun hazırlığı 3 ay sürdü. Göreve katılacak askerler Hakkari dağlarında soğuk iklim koşullarında özel eğitim aldı. Bir hafta süren operasyonda 240 PKK'lı öldürüldü. Onlarca sığınak, silah, mühimmat, tıbbi ve gıda malzemesi ise imha edildi"

ÇELİK VE ÇEKİÇ HAREKATI 

Öte yandan TSK'nın en önemli iki sınır ötesi harekatı ise Çelik Harekatı ile Çekiç Harekatıydı. 1994-1995 yılları arasında Kuzey Irak'ta yapılan Çelik Harekatı 43 gün sürdü. Harekat komutanı Korgeneral Hasan Kundakçı'ydı. Harekata 35 bin asker katılırken, 568 PKK'lı öldürülmüş, 64 asker şehit olmuştu. Çekiç Harekatı ise 1997 yılının Mayıs ayında 200 bin asker ve korucunun katıldığı en kapsamlı operasyonlardan biriydi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber